Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Muzeu, caut leac împotriva evacuării”

Cel mai citit ziar din Marea Britanie recomandă în ediţia sa de weekend o vizită în Transilvania, cu o oprire la Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca. Ce nu le spune The Sun cititorilor lui este că ar fi bine să se grăbească dacă vor să viziteze muzeul clujean. Acesta e pe cale să fie evacuat.

În 14 martie, instanţa va da sentinţa în procesul de contestare a măsurii de evacuare a muzeului luată de proprietarii clădirii. Aceştia sunt moştenitorii unei vechi familii de farmacişti şi au luptat 12 ani în instanţă pentru a-şi recupera proprietatea, o clădire istorică reprezentativă a oraşului. Unul dintre ei povesteşte că, în pofida chemărilor la negociere adresate Primăriei şi  Ministerului Culturii, niciun oficial nu i-a contactat în ultimul timp. După patru ani de discuţii inutile cu diverşi oficiali români, proprietarii, care toţi locuiesc în străinătate, sunt hotărâţi fie să vândă, fie să închirieze unor privaţi spaţiul ocupat de muzeu.

Evacuarea colecţiei din clădirea în care a funcţionat neîntrerupt o  farmacie din anul 1573 până în 1949 nu înseamnă doar pierderea unui muzeu şi a unui obiectiv turistic de interes internaţional. Este un act al autorităţilor de subminare a şanselor oraşului de a fi desemnat capitală culturală europeană. Lipsa de interes a admnistraţiei locale pentru patrimoniul cultural este cunoscută. Dacă Muzeul Farmaciei este să aibă vreun viitor, acesta i-l poate asigura doar Guvernul. Ministrul Culturii declară că a cerut bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru cumpărarea imobilului. Intenţiile reale ale ministerului sunt însă atât de misterioase pe cât de incerte sunt efectele poţiunilor şi elixirurilor aflate în fabulosul muzeu.

„Încheiați vizita [la Cluj] la Colecția de Farmacie a Muzeului Național de Istorie, unde veți găsi o bogăție de poțiuni și echipamente de laborator în stil Harry Potter”, revista engleză Fabulous, distribuită cu The Sun.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Guvernul va premia oraşele care acceptă să se asocieze. Guvernul intenţionează să “premieze” prin strategii legate de fondurile europene pe cei care-şi asociază zone metropolitate în jurul lor, se asociază mai multe oraşe din zonă, a afirmat vicepremierul Vasile Dîncu, care a precizat că programele cu cât sunt mai complexe pot primi mai multe resurse.

COMUNITATE. Clujul deţine cel mai performant supercomputer din ţară cu care pot fi prevenite dezastrele. Clujul deţine, prin UBB, prin Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului şi alte şapte facultăţi partenere, cel mai performant computer existent în România, cel puţin în mediul academic. Directorul proiectului prin care, printre altele, a fost achiziţionat şi supercomputerul, prof. dr. ing. Alexandru Ozunu, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, ne-a explicat că e vorba de un proiect privind dezvoltarea infrastructurii de cercetare pentru managementul dezastrelor, bazat pe calcul de înaltă performanţă. (Marius Avram)

DOSAR. Indiferența autorităților aduce portăreii la ușa fabuloasei colecții de istorie a farmaciei 

  • Soarta Muzeului Farmaciei, încă incertă. Instanţa a amânat pronunţarea până în 14 martie. Muzeul de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca rămâne cu securea evacuării deasupra capului, după ce la al treilea termen, din 29 februarie, în procesul în care instituţia a contestat ordinul de evacuare din noiembrie 2015, instanţa a decis o nouă amânare până la jumătatea lui martie. (Claudia Romitan)
  • Ultimele zile de glorie? Factorii de decizie care ar fi putut să intervină pentru salvarea Muzeului Farmaciei, respectiv actualul Ministru al Culturii și Primăria Cluj-Napoca, s-au angajat că vor soluționa situația clădirii, dar…s-au răzgândit. Cel puțin aceasta este impresia pe care o au majoritatea celor care au urmărit evoluția acestui caz, atât oameni obișnuiți pentru care muzeul reprezintă un simbol în oraș, cât și persoane direct implicate. „Acest muzeu are o importanță extraordinar de mare într-o perioadă în care toate muzeele Clujului se duc pe apa sâmbetei. Așa se duce și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Colecția de Istorie a Farmaciei care funcționează în cea mai veche farmacie a Clujului, farmacie de secol XVI, de 62 de ani Muzeu al Farmaciei, un muzeu cu un patrimoniu foarte bogat, la fel de valoros ca al altor muzee din restul lumii”, a precizat pentru Transilvania Reporter, Radu Crișan, unul dintre foștii ghizi ai Muzeului. (Cristina Beligăr)
  • Vlad Alexandrescu: „Dacă nu cumpărăm, e clar că acolo nu va mai fi muzeu”. Ministerul Culturii negociază soarta Muzeului Farmaciei cu buget de zero lei. Situația Muzeului Farmaciei din Cluj pare a fi incertă la orice nivel. Fie că este vorba despre municipalitate sau despre Ministerul Culturii, soarta clădirii și implicit a muzeului atârnă de un fir de ață și, la propriu, de lipsa fondurilor. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat pentru Transilvania Reporter că singura soluție pentru salvarea muzeului este fondul de rezervă al Guvernului, în condițiile în care bugetul pe care instituția sa îl are la dispoziție pentru exercitarea dreptului de preempțiune este unul fix: 0 lei. (Radu Hângănuț)
  • Criza muzeelor. Privit la macroscară, Clujul nu stă mai prost decât alte oraşe ale României ci la fel de prost, în privinţa muzeelor. Pentru că foarte puţine au bani să se ţină pe picioare, multe sunt încremenite în timp, altele au clădirile retrocedate. Ici colo câte o excepţie, cum ar fi “Grigore Antipa” de la Bucureşti. Dar zilele acestea aflăm că după 60 de ani se închide Muzeul Bran. Clădirile au fost retrocedate iar Consiliul Judeţean Braşov trebuie să găsească un loc pentru exponate. Muzeul de Artă din Timişoara este subiect de scandal între vechea şi noua conducere, iar casa George Enescu din Botoşani stă să cadă. Ministrul Culturii spunea recent că 100 de clădiri de muzee sunt pierdute prin retrocedare. Ce e de făcut? (Ruxandra Hurezean)
  • Clujenii nu vor să piardă Muzeul Farmaciei. Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj riscă să fie evacuată din clădirea în care a funcționat din 1954. Instanțele au decis ca imobilul care găzduiește astăzi muzeul să fie retrocedat ultimei familii de farmaciști care l-a deținut înainte de naționalizare, familia Hintz. În toamna anului 2015 muzeul a primit notificare de evacuare, iar Primăria le-a alocat deja un spaţiu temporar de depozitare pentru colecţie. (Maria Man)
  • Top 10 de văzut la Muzeul Farmaciei. Care sunt cele mai valoroase exponate ale unei atracții turistice recomandate de Lonely Planet sau The Sun. Colecția de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei este unul dintre obiectivele turistice recomandate la sfârșitul lunii trecute de revista Fabulous, care se distribuie împreună cu tabloidul The Sun, cel mai vândut ziar din Marea Britanie. (Bogdan Stanciu)

EDUCAȚIE. UBB în viziunea academicianului Ioan Aurel Pop, rectorul reales. Cea  mai mare universitate din România şi-a ales, marţi, rectorul, în persoana academicianului Ioan Aurel Pop, care deţine funcţia din 2012. Alegerile au fost precedate şi de un fel de campanie electorală, în care cei trei candidaţi –Ioan Aurel Pop, Marcel Pop şi Gheorghe Fătăcean- au avut întâlniri cu cadrele didactice, iar luni, în preziua votului, au participat la o dezbatere în care şi-au prezentat proiectele manageriale şi viziunea lor în ceea ce priveşte dezvoltarea UBB. Dezbaterea a durat aproximativ două ore şi candidaţii, prin tragere la sorţi, au fost invitaţi să-şi prezinte, pe parcursul a câte 10 minute, proiectele manageriale. (Marius Avram)

REPORTAJ. Elevi super talentaţi la „Descoperă-ți pasiunea în IT”. Patru companii clujene de IT fac front comun cu mediul pre-universitar și universitar pentru a susține implementarea unui proiect de mentorat și educație practică în IT, având ca beneficiari 100 de elevi de liceu. AROBS, NetMatch şi EBS România se alătură programului „Descoperă-ți pasiunea în IT”, inițiat de Fortech cu trei ani în urmă, care, de anul acesta, a fost extins în patru licee clujene: Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” și Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”. (Maria Man)

EROII TIMPULUI NOSTRU. Eroii din spatele proiectului „O masă caldă”. În cadrul acestui număr, politologul George Jiglău, unul dintre inițiatorii acțiunii „O masă caldă” ne va vorbi despre proiectul său de suflet, despre felul în care acțiunea demarată de Facultatea de Științe Politice a crescut, ajungând să fie implementată și în alte orașe din România, precum: Bistrița, București și Satu Mare. (Maria Man)

CULTURĂ. Ioana Ţurcan și Vlad Cantoreanu duc Clujul la Premiile Gopo 2016. Un documentar cu un mesaj puternic despre nedreptatea la care este supusă o comunitate de romi din municipiul Gherla a fost nominalizat în acest la Premiile Gopo, în realizarea lui fiind implicați doi absolvenți ai Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj. „Cealaltă viață a lui Charon”, scurtmetrajul documentar realizat de Ioana Țurcan și Vlad Cantoreanu, produs în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai și Facultatea de Teatru şi Televiziune, a fost nominalizat la ediția a zecea a Premiilor Gopo, care va avea loc în 28 martie. (Cristina Beligăr)

CITADEL(A) IDEILOR. Ambasadorul american, într-un discurs memorabil avut la Cluj. Armele vor vorbi la Marea Neagră. Dacă cineva îşi mai punea întrebări de ce a  ales administraţia americană să trimită la Bucureşti un diplomat de carieră cu experienţă în zonele de conflict, întrerupând tradiţia de 25 de ani de alocare a postului unor civili apropiaţi grupurilor de interese economice din jurul Casei Albe, răspunsul îl putea afla vineri la Cluj. Într-un discurs de 20 de minute ţinut în faţa studenţilor clujeni, în Aula Facultăţii de Studii Europene, ambasadorul Hans Klemm a confirmat că principala preocupare a Washingtonului în ţările din flancul sud-estic al NATO este contracararea agresiunii ruseşti. (Caius Chiorean)

CĂLĂTORII. Prețurile la biletele de avion Cluj-București s-au prăbușit. TAROM, Blue Air și Wizz Air vor zbura de la Cluj la București cu mai puțin de 20 de euro, din a doua jumătate a anului. La începutul săptămânii, TAROM a dat publicității noile prețuri pe care le va practica pe ruta Cluj-București: 20 de euro pe segment, respectiv 40 de euro, dus-întors, cu toate taxele și un bagaj de cală incluse. Rezervările la noul preț se pot face din 9 martie și sunt valabile pentru zborurile de după 15 mai. Scăderea prețului este spectaculoasă, dacă ne gândim că până recent prețul unui zbor Cluj-București era de cel puțin 85 de euro, respectiv 170 de euro dus-întors.  (Bogdan Stanciu)

DOSAR. Femeile care au îndrăznit să schimbe lumea (I). Dacă în luna martie sărbătorim femeile, ar fi nimerit să începem cu acele femei care au schimbat lumea. De fapt, au făcut mai mult de atât: au schimbat şi felul în care lumea a privit femeile, au dovedit că sunt (cel puţin) la fel de inteligente, de capabile, de rezistente, ca şi bărbaţii. Unele au stabilit recorduri, altele au reuşit premiere în lumea ştiinţifică. Unele au luptat pentru toate femeile lumii, altele au luptat pentru a reuşi în domeniul lor de interes. Toate au rămas, în final, în istorie. (Mădălina Kadar)

SPORT. Duel mondial pe postavul de la Cluj. Doi foşti campioni mondiali la snooker, John Higgins și Ken Doherty îşi vor „încrucişa” tacurile într-un meci demonstrativ la Cluj-Napoca în cadrul evenimentului Betfair România Snooker Days. Întâlnirea este programată la sfârşitul acestei săptămâni, vineri, 4 martie, şi va fi găzduită de Sala Sporturilor „Horia Demian”. John Higgins este cvadruplu campion mondial (1998, 2007, 2009 și 2011), în vreme ce Ken Doherty este primul jucător care şi-a trecut în palmares titlurile mondiale la snooker, atât la amatori (1989), cât și la profesioniști (1997). Această performanţă a mai fost atinsă doar anul trecut de Stuart Binghman, campionul lumii în exerciţiu. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu