Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Mişcarea antirisipă alimentară se coace la Cluj”

În raportul „Roadmap to a resource-efficient Europe” al Comisiei Europene se estimează că în Europa aproximativ 90 de milioane de tone de alimente ajung la groapa de gunoi în fiecare an. România este pe locul nouă în U.E. în ceea ce privește risipa alimentară, întrucât 10% din mâncarea cumpărată se aruncă. În raportul amintit, Comisia propune câteva soluții care să diminueze risipa: donații de produse către bănci de alimente, scurtarea lanțului de aprovizionare sau obținerea de energie de biomasă din resturi. În timp ce Legea 217/2016, lege care nu face altceva decât să respecte o Directivă Europeană, „își așteaptă” ultimele amendamente pentru a putea intra în vigoare, cel mai probabil undeva în vara acestui an, la Cluj lucrurile încep să se miște.

Asociația  O masă caldă vine cu o soluție la îndemâna oricui are un telefon cu sistem de operare Android. Asociația a lansat aplicația Share Food, prin care își propune să diminueze risipa alimentară la nivel național, nu doar pe plan local. Aplicația este o punte de legătură dintre restaurante/ magazine și posibilii beneficiari ai mâncării calde care ar ajunge în caz contrar la gunoi: centrele pentru bătrâni, orfelinatele care doresc să folosească hrana respectivă. La câteva zile după lansarea ei oficială, aplicația a fost descărcată de entități juridice din Cluj-Napoca, Bistrița şi Târgu Mureș, semn că „piața” aștepta o astfel de inițiativă.  M.M.

„Sunt importante donațiile, fără tăgadă, și susțin toate inițiativele care redistribuie mâncarea sau gătesc pentru persoane din medii precare, dar accesul la mâncare e o chestiune care trebuie să țină de un drept elementar și de o legislație coerentă, doar apoi să depindă de caritate ori milă”, Adrian Dohotaru, deputat.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Ziua Maghiarilor de Pretutindeni vine cu restricții de circulație. Ziua de 15 martie în care se sărbătorește Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va aduce restricții de circulație pe străzile din Cluj-Napoca. Spre deosebire de anul trecut, când Jandarmeria a aplicat amenzi în timpul marșului, politicienii maghiari din Cluj speră ca 2018 să fie mult mai liniștit din acest punct de vedere, în condițiile în care aproximativ 2000 de persoane sunt așteptate la eveniment.

EDITORIAL. Singurătatea puterii absolute. După desfăşurarea neobişnuit de previzibilă a congresului de sâmbătă al PSD, partidul de guvernământ  intră într-un regim de conducere autoritarist. Liviu Dragnea, precum Erdogan în Turcia, a curăţat ierarhia de elementele participante sau presupus participante la puciul nereuşit al fostului premier Tudose. (Caius Chiorean)

CULTURĂ. Pe urmele tabloului atribuit lui Ghenie. Radu Vasile, expert în bunuri cu semnificaţie artistică, istoric şi critic de artă a vorbit cu Transilvania Reporter despre cazul tabloului atribuit lui Adrian Ghenie, căruia artistul și anturajul lui i-au negat autenticitatea și care a fost promovat și scos la vânzare cu prețul de 120.000 de euro de Platinia Art House Gallery din Cluj-Napoca. (Cristina Beligăr)

DOSAR. Cei ce spun nu risipei

  • Share Food, aplicația clujeană care își propune să combată risipa alimentară. În timp ce România este pe locul nouă în Europa în ceea ce privește risipa alimentară, iar Legea 217/2016 care tratează acest aspect „își așteaptă” ultimele amendamente pentru a putea intra în vigoare, Asociația „O masă caldă” din Cluj a gândit un proiect pilot care dorește să diminueze această problemă. Este vorba despre aplicația „Share Food” disponibilă pe Android, prin care persoanele juridice pot să doneze mâncarea, în loc să o arunce. Share Food este o platformă care unește restaurantele, magazinele care au alimente și/sau mâncare caldă care trebuie aruncată și beneficiarii: centre, adăposturi etc. care au nevoie de aceasta, cei din urmă putând de asemenea să își creeze un cont în cadrul aplicației. (Maria Man)
  • Drumul mâncării, de la farfurie la groapa de gunoi. Cumpărăm doar de dragul de a cumpăra și nu pentru că am avea nevoie de produsele cu pricina. Este un obicei specific românilor, care însă, este extrem de păgubos, fie că vorbim de consumatorul de rând, fie de antreprenorii care administrează restaurante, sau cantine. Cantitățile tot mai mari de deșeuri alimentare rezultate din restaurante au făcut posibilă apariția Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Suspendată de două ori prin Ordonanțe de urgență, din cauză că normele metodologice nu au fost elaborate, legea va intra totuși în vigoare de la data de 30 iunie anul curent. Dacă cei mai mulți dintre oameni nu știu care este rolul concret al acestei legi, antreprenorii, sau măcar o parte dintre ei, se bucură. (Patrice Podină)
  • Cine și cum stabilește valabilitatea mâncării. Termenul de valabilitate al produselor alimentare este esențial în tranșarea problemei reciclării hranei. În funcție de cât de repede expiră, se aleg și soluțiile de folosire. Dar cine și cum stabilește termenul de valabilitate, cât de corect este el apreciat, care sunt instituțiile care răspund de siguranța alimentelor?

SMART CITY. Universitățile clujene, față cu tehnologia viitorului. Imprimante 3D care „gătesc” alimente, un „cuptor” ce poate produce proteze medicale de ultimă generație sau cel mai mare RMN din România sunt doar câteva dintre tehnologiile existente în mediul universitar clujean. „Bani există, trebuie doar proiecte”, spune Daniel Dezmirean, în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care atrage atenția asupra faptului că potențialul de cercetare din învățământul superior clujean este unul dintre cele mai importante atuuri ale orașului. (Radu Hângănuț)

DACĂLI DE SECOL XXI. Anda Culișir, profesoară de biologie pentru o generație cool. Anda Culișir nu a intrat în învățământ cu așteptări foarte mari. De fapt, mărturisește cu sinceritate, nici nu știa la ce să se aștepte de la un mediu care îi era total necunoscut. Astăzi, în schimb, se numără printre acei profesori care atunci când trebuie să se despartă de o generație, plâng în sala profesorală. (Cristina Beligăr)

STAREA UNIUNII. Scenariu balcanic la Bruxelles. Se dă următorul scenariu: un șef politic are un prieten de încredere, care i-a fost și director de campanie. După alegeri, consilierul devine șeful de cabinet al șefului politic, dar țintește mai sus. Beneficiază, prin urmare, de un simulacru de concurs, pentru un post important, în instituția condusă de șef. Contracandidat pe funcție îi este doar propria-i adjunctă, care, pentru mai multă siguranță, se și retrage din cursă. (Bogdan Stanciu)

SPORT. Mai rar, dar încă mai contăm în Europa. La sfârșitul săptămânii viitoare, Potaissa Turda va evolua în Norvegia în sferturile de finală ale Cupei Challenge la handbal masculin. Evoluțiile solide ale trupei pregătite de Horațiu Gal, îndreptățesc orice suporter să viseze la câteva premiere pentru handbalul clujean. Clasată pe poziția a doua în clasamentul la zi al Ligii Naționale, Potaissa îi suflă în ceafă Stelei în lupta pentru titlu. Ar fi primul din istoria handbalului clujean.  (Dan Bodea)

GAȘCA ZURLI. Mirela Retegan: „ Cu Gașca Zurli am construit pas cu pas o lume minunată”. Mirela Retegan e un personaj complex al zilelor noastre, o zână Zurli pentru cei mici, o prezență inspirațională pentru mămici și tătici, un om de radio experimentat, dar dincolo de toate o femeie puternică, o femeie care a dezvoltat cel mai mare brand 100% românesc pentru copii, o femeie care a lăsat în urmă poveștile reale cu personaje negative, pentru cele pozitive. (Maria Man)

SĂNĂTATE. Recuperarea limbajului în cazul pacienților cu afazie. Fiecare ființă umană utilizează limbajul. Limbajul este acea funcție mentală care asigură capacitatea de a comunica, prin utilizarea simbolică a unui sistem arbitrar de semne (limba), a cărui natură este fie sonoră (cuvintele), fie vizuală (scris). Limbajul este produsul activităților complexe, coordonate de arii specializate din creier, reprezentând forma gândurilor noastre și înțelesul exprimării verbale. (Polaris Medical)

Distribuie:

Postaţi un comentariu