A murit scriitorul echinoxist Ion Maxim Danciu

Ion Maxim Danciu

Scriitorul clujean Ion Maxim Danciu a încetat din viață în noaptea de 6/7 octombrie 2014. Anunțul a fost făcut marți de redacția revistei „Tribuna”, fost redactor-șef al publicației între 2002 și 2012

Ion Maxim Danciu s-a născut în 17 februarie 1948, la Cluj. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a UBB Cluj (1972), făcând parte din gruparea Echinox. A fost doctor în filosofie, cu o teză despre „Adevăr şi interes din perspectiva sociologiei cunoaşterii şi a antropologiei filosofice” (1997). A fost conferențiar la Catedra de Jurnalism a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității „Babeș-Bolyai”.

I. Maxim Danciu a condus revista „Tribuna” de la apariția noii serii a revistei, în toamna anului 2002, și până în decembrie 2012.
A debutat publicistic în 1970 cu articolul „Existenţă şi cunoaştere la Blaga“, în Echinox. Colaborări la revistele: „Echinox”, „Tribuna”, „Steaua”, „Viaţa studenţească”, „Luceafărul”, „Transilvania”, „Studia Universitatis Babeş-Bolyai”, „Familia”, „Aletheia”, „Cahiers roumains d’études littéraires”, „Discobolul”, „Transylvanian Review”.

A publicat numeroase volume de eseistică și teorie media: Partea şi întregul. Liniamente în antropologia filosofică românească, 1994; În scorbura din oglindă. Teme şi prefigurări în filosofia românească, 1997; Adevăr şi interes din perspectiva sociologiei cunoaşterii şi a antropologiei filosofice, 2001; Mass media, comunicare şi societate, 2003; Mass media. Modernitate, postmodernitate, globalizare, 2005;
Filosofia lui Eugeniu Sperantia. Cinci studii analitice, 2010. A colaborat la mai multe volume colective și a îngrijit ediții critice.
A fost membru al Academiei de Ştiinţe, Litere şi Arte (ASLA) de la Oradea din 1997; membru al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO) din 1998; membru al Uniunii Ziariştilor din România (1990-1998) și, de curând, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu