Monştri, comedie, invitaţi speciali şi o secţiune dedicată adulţilor

Foto: Dan Bodea

A început numărătoarea inversă până la debutul celei de-16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cel mai amplu eveniment de acest gen din România. Festivalul  va avea loc în perioada 2 – 11 iunie, când cinefilii clujeni vor putea urmări 225 de filme venite din 53 de ţări. Peste 1.200 de invitaţi români şi străni vor fi prezenţi la proiecţiile, concertele, atelierele, dezbaterile şi lansările de film care vor avea loc în această perioadă. TIFF 2017 se va desfăşura în 15 locaţii ale oraşului, tradiţionale, dar şi neconvenţionale, precum malul Someşului.

Printre invitaţii speciali ai festivalului de anul acesta se numără îndrăgitul Alain Delon. Actorul francez va sosi pentru prima dată în Românie în cadrul festivalului de la Cluj, ocazie cu care va primi Premiul pentru întreaga carieră. De asemenea, va păşi pe covorul roşu şi actorul american Armand Assante, de patru ori nominalizat la Globul de Aur pentru proiecţia horror-ului fantasy filmat în România, „The Wanderers”. O altă prezenţă importantă din cadrul festivalului va fi Sir Derek Jacobi, actorul britanic cunoscut din filme ca „Little Dorrit”, „Gladiator” sau „The King`s Speech”. Acesta va veni alături de Radu Mihăileanu la premierea filmului „Povestea iubirii”. De asemenea, un alt invitat special, cineastul francez Arnsud des Palliers, va fi celebrat în secţiunea 3×3 şi va veni la Cluj împreună cu soţia sa, scenarista Christelle Berthevas.

O vedetă a cinema-ului indian, regizorul S.S. Rajamouli va face a doua sa călătorie în afara Indiei la Cluj, pentru a-și prezenta continuarea blockbuster-ului Baahubali: “The Conclusion”, franciza indiană cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Rajamouli este unul dintre cei mai influenți și premiați regizori din țara sa. În 2012, a primit titlul „Entertainer of The Year” la Star World India, iar anul trecut – distincția Padma Shri, una dintre cele mai înalte oferite de statul indian. Ildiko Enyedi, regizoarea premiată recent cu Ursul de Aur pentru On Body and Soul, va veni și ea la la TIFF alături de actrița Alexandra Borbely.

Invitată în juriul competiției TIFF, actrița Clotilde Courau, Prințesă de Veneția și Piemont, va putea fi văzută și în În umbra femeilor/ L’Ombre des Femmes (r. Philippe Garrel). Alături de ea vor juriza influenta producătoare britanică Elizabeth Karlsen (Carol, Youth, The Neon Bible, Great Expectations, Byzantium, Made in Dagenham, The Crying Game), criticul de film Geoff Andrew (Sight & Sound) și regizorul Marian Crișan. În juriul Zilelor Filmului Românesc vor fi criticul Jonathan Romney (Film Comment, The Observer, Sight & Sound și Screen Daily), Marcin Pienkowski, directorul artistic al T-Mobile New Horizons IFF din Wroclaw, și Corina Șuteu, consultant cultural internațional, fost Ministru al Culturii.

Vor sosi la Cluj și Margita Gosheva (Glory), membră a juriului TIFF 2016, cineastul japonez Daisuke Miyazaki, britanicul Francis Lee și actorul Alec Secăreanu (God’s Own Country). Invitați speciali la gala de deschidere cu King of the Belgians vor fi regizoarea și scenarista americană Jessica Woodworth, actorii Peter Van den Begin, Titus de Voogdt și Lucie Debay, alături de cântărețe din coruri faimoase în Bulgaria. Delegații importante din țările invitate în Focus Slovenia și Focus: Young Austrian Cinema vor ajunge la Cluj în perioada festivalului.

Citiţi şi:

 TIFF 2017 îl aduce pe Alain Delon la Cluj. Starul francez va fi premiat pentru întreaga carieră

Alain Delon: Filmele, familia, femeile

Printre invitaţii români se numără şi regizorii Alexandru Solomon, Adrian Sitaru, Bogdan Mirică, Igor Cobileanski, Dan Chişu, Iulia Rugină şi actorii Răzvan Vasilescu, Şerban Pavlu, Doru Ana, Tudor Aaron Istodor.

Campania de imagine TIFF 2017

Anul acesta, Clujul va deveni oraşul fanteziilor cinematografice în cadrul campaniei de imagine a celei de-a 16-a ediţii a festivalului. Trei dintre monştri iconici ai Hollywood-ului vin „neinvitaţi” la Cluj în cadrul celor trei spoturi inedite create, al patrulea an consecutiv, de artiştii româno-britanici Anton şi Damian Groves. Pornind de la ideea că oraşul Cluj-Napoca are potenţial de a (re)deveni un platou uriaş de filmare, ca la începutul secolului XX, când studiourile lui Jeno Janovics produceau zeci de pelicule mute, TIFF a continuat povestea Clujului ca oraş al filmului, pe care a dezvoltat-o  anul trecut, când, în cadrul spoturilor de prezentare au fost incluşi oameni simpli, care intepretau însă personaje celebre din cadrul cinematografiei.

Citiţi şi: A început campania de imagine TIFF 2017: Clujul, platou de filmare. King Kong și alți monștri ai cinematografiei mondiale pun stăpânire pe oraș



„Toată povestea campaniei e o continuare a celei de anul trecut în care au fost folosiţi clujeni obişnuiţi în ipostaze nemaivăzute, reproducând instantanee şi personaje antologice din filme clasice, anul acesta am mers pe ideea conform căreia Clujul e un platou de filmare şi am imaginat această invazie de monştrii care îşi fac apariţia datorită unor efecte speciale”, a spus directorul artistic Mihai Chirilov.  

Citiţi şi: Clujenii obișnuiți devin personaje de film: Dolores Bădulescu, din cabinetul stomatologic, pe afișul TIFF

Flavia Hojda, Olimpia Melinte şi Crina Semciuc joacă periculos plimbându-se cu barca pe lac în „Fălci” la Casino, actorii Emilian Opre a şi Ovidiu Crişan trec printr-o experienţă cu totul ieşşită din comun după ce mănâncă varză a la Cluj în „Alien” la Vărzărie, iar Alfredo Minea face legătura dintre al doilea şi al treilea spot din serie, cel în care Mădălina Ghenea, vedeta posterului TIFF 2017, este răpită de king Kong din camera ei de hotel şi dusă în Piaţa Unirii.

TIFF 2017, sub semnul comediei

Anul acesta în cadrul TIFF vor fi  foarte multe comedii, după cum a declarat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. Secţiunea Focus se concentrează asupra cinematografiilor din Slovenia şi Austria. De asemenea, adulţii vor avea o secţiune specială denumită „Carte Blanche Viva Erotica”, o selecţie de filme „fără perdea” din programul Viva Erotica din Helsinki. Viva Erotica Festival  adună documentare, filme clasice erotice şi producţii avngardiste produse de cinefili celebri. Spectatorii se vor delecta cu copiile pe 35 mm sau 16 mm ale unor producţii realizate în anii `80. 

Va exista de asemenea o secţiune denumită în mod sugestiv Film Food, secţiune inspirată din succesul producţiilor din cadrul televiziunii Paprika TV. 

Tora Vasilescu, Premiul de Excelnţă

Una dintre cele mai îndrăgite actriţe de teatru şi film din România, Tora Vasilescu va fi distinsă cu Premiul de Excelenţă pentru meritee sale artistice deosebite şi pentru contribuţia adusă cinematografiei româneşti. După mai bine de 40 de ani de carieră, Tora Vasilscu va fi celebrate la TIFF, unde vor fi proiectate, cu această ocazie, capodopera lui Lucian Pintilie “De ce trag clopotele, Mitică?” şi filmul “Să mori din dragoste de viaţă”, semnat de Mircea Veroiu.

În deschidere 

În deschiderea festivalului care va avea loc ca în fiecare an în Piaţa Unirii va rula comedia “Regele Belgiei”, realizat de cineaşti care au fost competitori în cadrul ediţiilor trecute TIFF. O parte din film ar fi trebuit să fie filmat în România, dar în cele din urmă producătorii au ales Bulgaria. 

„E pentru dată când TIFF ajunge să aibă o amprentă importantă nu doar la nivelul descoperirii de cineaştii tineri. TIFF devine un plazer foarte activ în stimularea coproducţiilor cinematografice din Europa. Lista de invitaţi nu s.a dublat, dar avem un număr enorm de mare de invitaţi străini, în special, majoritatea venind în partea a doua pentru Zilele Filmului Românesc şi în special pentru Transilvania Pitch Stop, în cadrul căruia lansăm la apă proiecte de film aflate într-o fază incipentă  care şi caută finanţare”,, a declarat directorul festivalului, Tudor Giurgiu.

InfiniTIFF

Marea noutate a ediției este InfiniTIFF, un program dedicat inovației și experimentelor care va fi inaugurat în clădirea fostei Case de Modă din Cluj-Napoca. InfiniTIFF powered by Samsung Gear VR va prezenta o selecție amplă de filme VR (Virtual Reality), cinema interactiv, proiecții de filme din era Youtube, alese de vloggeri cunoscuți, ateliere de creare a unor experiențe VR și o instalație unică, adusă în avanpremieră mondială la TIFF – Doom Room, accesibilă doar celor peste 18 ani.

Concerte şi evenimente speciale

Trei dintre bisericile din Cluj-Napoca vor găzdui evenimente muzicale speciale. Thierry Escaich, desemnat de patru ori Compozitorul anului în Franța, în cadrul competiției Victoires de la Musique, va acompania live, la orga Bisericii Romano-Catolice, “Moartea obosită/ Der Müde Tod”, capodopera lui Fritz Lang. Josef van Wissem, creatorul coloanei sonore a filmului Only Lovers Left Alive, va concerta la Biserica Evanghelică Luterană, iar una dintre vocile în ascensiune ale folk-ului britanic, Charlie Cunningham, vine în concert la Biserica Reformată Calvină.

Casa de Cultură a Studenților va găzdui câteva dintre cele mai spectaculoase evenimente din program. Christine Ott revine pe 1 iunie pentru două cine-concerte “Lotte, mon amour” – muzică originală pe animațiile fermecătoare ale lui Lotte Reiniger. Britanicii de la Public Service Broadcasting  aduc un show impresionant – un mix de indie, electro și infuzii de pop cu mostre audio din arhivele publice și materiale de propagandă.

Clasicul regizat și interpretat de Buster Keaton, The General (1926), va fi acompaniat live de muzica originală a celor de la Trio Diallèle, la Casa de Cultură a Studenților. Tot la CCS va avea loc proiecția controversatului The New Gipsy King, urmat de un concert Kana Jambe, una dintre formațiile din documentarul produs de Liviu Tipuriță pentru BBC.

Weekend la Castel revine la Bonțida pe 3 și 4 iunie, cu ateliere creative, jocuri și spectacole pentru cei mici în timpul zilei și evenimente speciale pentru cei mari după lăsarea serii. În decorul fantastic al Castelului Banffy vor fi proiectate Roar (r. Noel Marshall, 1981), considerat „cel mai periculos film făcut vreodată”, și celebrul Metropolis, al lui Fritz Lang, acompaniat de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger.

La Casa TIFF, vor concerta atât nume autohtone ca Jurjak, Eyedrops, Silent Strike & Muse Quartet și Otherside, cât și invitați străini: Treeoo, formația de jazz care va concerta alături de Paolo Profeti European Collective, sau Sirenele de la Marea Neagră (Bulgaria). Tot aici va avea loc cine-concertul 360° pe Scara Hans Richter, un portret în mișcare al artistului de avangardă pe muzica celor de la CelloFun și vocea Irinei Margareta Nistor, și va fi proiectat documentarul Pata-Cluj, de Istvan Szakats.

Expoziţii 

Muzeul de Artă va găzdui, între 4 și 10 iunie, expoziția de fotografie documentară Protest, o scurtă istorie vizuală a protestelor din România ultimilor 10 ani, lansată de Documentaria.ro. În fosta Casă de Modă din Cluj va fi expusă seria de portrete Cosmopolitan Anxieties, realizate de fotograful Cornel Brad în 55 de țări, portrete care conturează un filon comun al vulnerabilităților umane. Expoziția de fotografie „Krzysztof Kieślowski”, adusă la TIFF în colaborare cu Institutul Polonez din București, introduce publicului personalitatea și opera marelui regizor.

Locaţii 

Anul acesta, proiecțiile vor avea loc în Piața Unirii, Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cercul Militar, Casa de Cultură a Studenților, Universitatea Sapienția, Cinema Dacia, Cinema City Iulius, Someș Open Air, Cinema Mărăști, Institutul Francez, Urania Palace.

Bilete 

Biletele pot fi cumpărate AICI și direct din aplicația mobilă TIFF2017, disponibilă în App Store și Google Play. Toate biletele și cardurile vor fi scanate la intrare cu ajutorul cititoarelor de coduri de bare performante. Cei care și-au achiziționat bilet online pot intra pe baza acestuia printat sau în format electronic, el putând fi scanat de pe dispozitivele mobile.

Citiţi şi: 

Distribuie:

Postaţi un comentariu