Ministrul Marius Bostan, la Cluj, despre problema cartelelor pre-plătite: „Cetățenii onești nu au motive de îngrijorare”

Marius Bostan, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (Foto: Dan Bodea)

Conferința de presă din cadrul Cluj Innovation Days s-a transformat rapid într-o dezbatere pe tema subiectului care zilele acestea a acaparat agenda publică: cartelele pre-paid și reglementarea acestora astfel încât să poată fi cumpărate doar după ce clientul oferă anumite date cu caracter personal. Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a explicat însă că această măsură nu înseamnă automat cale liberă pentru interceptări din parte serviciilor și că cetățenii onești nu ar trebui să își facă prea mari probleme, întrucât o procedură asemănătoare există și atunci când se încheie contractul pentru un abonament de telefonie.

Mariu Bostan, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a explicat la Cluj, în cadrul conferinței din cadrul Cluj Innovation Days că problema unor reglementări în cazul cartelelor pre-paid s-a pus încă din 2015, însă legea a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României (CCR). Acum însă procesul a fost reluat i această problemă va fi inclusă în Legea segurității cibernetice.

„Nu este o discuţie nouă. A ajuns rapid în atenţia opiniei publice din cauza evenimentelor recente, dar acum ceva timp s-a încercat un pachet de legi, declarat neconstituţional de către CCR. Avem un grup de lucru care e preocupat de această reglementare. Suntem preocupaţi de problemă şi atunci când vom avea un proiect, acesta va fi discutat cu societatea civilă şi apoi îl vom trimite la Guvern şi în Parlament. Nu se va face de pe o zi pe alta”, a spus Marius Bostan.

Ministrul Marius Bostan este de părere că o lege care ar obliga cumpărătorii de cartele pre-plătite să divulge anumite date personale nu reprezintă un risc pentru viața privată și că cetățenii onești nu au de ce să își facă griji întrucât măsura nu îi va afecta în mod direct. Acesta a mai explicat că în niciun caz această reglementare nu are legătură cu interceptările, cel puțin din punctul de vedere al ministerului pe care îl conduce, despre care a spus că nu are infrastructura necesară pentru astfel de activități.

„Reglementarea aceasta este o problemă banală cu care oamenii se întâlnesc şi atunci când îşi fac abonament. Pentru un cetăţean onest care ar fi problema să îşi declare identitatea. Aparţinem Europei, nu suntem un regim dictatorial şi nu văd care ar fi problema. Va fi o lege corectă, dezbătuată şi înţeleg că sunt sensibilităţi având în vedere acest context […] Legea nu are legătură cu intereceptările. Această lege presupune doar legitimarea şi legarea oamenilor de infracţiunile pe care ei le comit. Nu se vor putea reţine date cu caracter personal decât dacă eşti comerciant autorizat. Ca să deţii nişte date trebuie să le poţi proteja pentru că nu e OK ca cineva să aibă datele mele şi să nu le poată proteja. Dacă un magazin vrea să vândă cartele, trebuie să fie operator de date cu caracter personal. Dacă mă întrebaţi de interceptări, eu nu ştiu ce să vă spun pentru că ministerul pe care îl conduc nu se ocupă de aşa ceva şi nici măcar nu avem infrastructura necesară”, a mai spus Marius Bostan.

Marius Bostan a spus că legea este aproape de finalizare şi că în această lege vor exista şi prevederi cu privire la problema utilizării cartelelor prepaid.

„Legea securităţii cibernetice a apărut pentru că atunci când am preluat acest minister nu puteam ignora alertele cibernetice prezente în acel moment. Sunt resposnabil, ca demnitar, de aceste lucruri şi trebuie să fac ceva. Sunt probleme cibernetice de care ne lovim în fiecare zi, în special de problema furtului de date. Aşa că am venit cu un proiect, am eliminat din el chestiunile neconstituţionale, am particpat la mai mult de 12 întâlniri pe această temă şi în curând vom trimite spre avizare această lege pentru că tocmai am terminat dezbaterile”, a explicat demnitarul.

 


Publicitate

Postaţi un comentariu