Reprezentanţii proiectului Tower Cluj trimiși în judecată de DNA pentru un prejudiciu de peste 6 milioane de euro

Mihai Chezan și sora acestuia, Mihaela Bărbos, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA. (Foto: gazetadecluj.ro)

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, in stare de libertate, pe Mihai Dumitru Chezan si Mihaela Maria Barbos, reprezentanti ai SC Tower SRL si SC Tower Development SRL, acestia fiind acuzati ca in perioada decembrie 2007 – mai 2011 aau indus in eroare si au pagubit 99 de persoane, prin intermediul ansamblului rezidential SC Tower SRL si SC Tower Development SRL. In acelasi dosar au mai fost trimise in judecata peroanele juriduce SC Clark International SRL (denumirea anterioara SC Tower SRL) si SC Sterling International Development SRL (denumirea anterioara SC Tower Development SRL) sub aceeasi acuzatie de inselaciune calificata. Prejudiciul in dosar este de 5.044.042, 17 euro si 4.816.253, 04 lei.

DNA informeaza intr-un comunicat de presa ca procurorii Directiei Cluj au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati.

  • Mihai Dumitru Chezan, reprezentantul legal al SC Tower SRL si SC Tower Development SRL, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune calificata, savarsita in forma continuata,
  • Mihaela Maria Barbos, director operatii – tranzactii la SC Tower SRL, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune calificata, savarsita in forma continuata,
  • SC Clark International SRL (denumirea anterioara SC Tower SRL) pentru savarsirea infractiunii de inselaciune calificata, savarsita in forma continuata,
  • SC Sterling International Development SRL (denumirea anterioara SC Tower Development SRL) pentru savarsirea infractiunii de inselaciune calificata, savarsita in forma continuata.

Din rechizitoriul intocmit de procurori reiese urmatoarea stare de fapt:

In perioada decembrie 2007 – mai 2011, inculpatii Mihai Dumitru Chezan si Mihaela Maria Barbos au defasurat o activitate complexa prin care au indus in eroare si au pagubit un numar mare de persoane – 99 de persoane care s-au constituit parte civila -, prin intermediul SC Tower SRL si SC Tower Development SRL.

Concret, Mihai Dumitru Chezan si Mihaela Maria Barbos au organizat si executat, in perioada decembrie 2007 – mai 2011, o activitate complexa prin care au indus in eroare si pagubit un numar mare de parti civile, prin intermediul SC Tower SRL si SC Tower Development SRL.

Inculpatii au anuntat public intentia de a construi un ansamblu rezidential, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj-Napoca, desi nu detineau resursele necesare executarii unui astfel de proiect imobiliar.

Acestia au incheiat un acord de asociere cu USAMV Cluj Napoca (proprietara terenului pe care urmau a fi construite imobilele) si, totodata, au solicitat si au obtinut mai multe autorizatii de construire.

Ei au efectuat o campanie agresiva de publicitate, ascunzand situatia reala de fapt (privind inexistenta fondurilor) si au determinat astfel numeroase persoane fizice si juridice sa incheie antecontracte si acte aditionale la acestea, privind vanzarea – cumpararea unor apartamente, spatii si locuri de parcare, in cladirile care urmau a fi ridicate. In temeiul acestor antecontracte si acte aditionale, promitentii cumparatori au achitat inculpatilor sume mari de bani, in mod repetat.

Pentru a fi mai convingatori, inculpatii au cheltuit sume importante de bani pentru prezentarea unei imagini publice cat mai favorabile (pentru amenajarea unor sedii, pentru achizitionarea unui parc de autovehicule de lux), totodata, au demarat executarea lucrarilor de constructie efectiva la unele dintre imobilele din cadrul proiectului, fapt care a fost de natura sa convinga persoanele interesate in cumpararea unor apartamente, de seriozitatea si capacitatea financiara suficienta a inculpatilor.

In realitate, sustin procurorii, inculpatii nu detineau capacitatea si resursele financiare de a duce la bun sfarsit proiectul, fapt pe care il cunosteau, insa l-au ascuns victimelor. In scurt timp, lucrarile de constructie au fost tergiversate si, in cele din urma, stopate, fapt care a dat nastere, treptat, unei situatii tensionate.

Cu toate acestea, inculpatii si-au multiplicat eforturile si activitatile de inducere in eroare a promitentilor cumparatori, devenind din ce in ce mai agresivi si mai insistenti, solicitandu-le acestora sa plateasca in continuare sume mari de bani, invocand diferite pretexte mincinoase pentru a justifica stoparea lucrarilor.

Totodata, pentru a tergiversa rezolvarea situatiei si a obtine prelungirea termenelor de predare a apartamentelor promise, inculpatii au cesionat proiectul Tower Park, din patrimoniul SC Tower SRL, in patrimoniul SC Tower Development SRL, reusind in aceasta modalitate sa convinga numeroase parti civile sa accepte semnarea unor acte aditionale sau a unor noi antecontracte, prelungirea termenelor de predare si plata unor sume suplimentare de bani.

In tot acest interval de timp, inculpatii au administrat fraudulos activitatea si bunurile celor doua societati comerciale, in scopul decapitalizarii acestora si al obtinerii unor foloase materiale necuvenite. Astfel, partile civile si vatamate care au fost induse in eroare s-au vazut aduse in starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpatilor.

La randul lor, cele 99 de persoane care s-au constituit parte civila in dosar sustin ca ar fi fost induse in eroare, in ceea ce priveste posibilitatile reale de constructie a apartamentelor promise, fiind determinate in acest mod sa plateasca diverse sume de bani, in temeiul antecontractelor incheiate. In cele din urma, apartamentele respective nu au fost construite / finalizate, iar partile civile nu si-au putut recupera sumele de bani date.

Pentru a determina victimele sa semneze antecontractele si sa plateasca sumele de bani solicitate, inculpatii si suspectii le-au prezentat acestora diverse fapte mincinoase, ca fiind adevarate, cu scopul de a le induce in eroare.

Printre aceste sustineri necorespunzatoare adevarului, pot fi indicate, exemplificativ, urmatoarele:

  • autorii au pretins fie ca terenul pe care urmau sa fie edificate imobilele este proprietatea SC TOWER SRL (in realitate terenul fiind proprietatea USAMV Cluj Napoca);
  • ca SC TOWER SRL ar fi fost finantata de un investitor american, sens in care nu ar fi avut nevoie de contractarea unor credite bancare (fapt neadevarat);
  • ca SC TOWER SRL construieste imobilele din resurse financiare proprii, fara a utiliza sau utilizand doar partial, in acest scop, sumele platite de promitentii cumparatori;
  • ca sumele platite de promitentii cumparatori sunt solicitate cu titlul unei asa numite “garantii”, fara sa fie necesare pentru continuarea proiectului.

In vederea mentinerii in eroare a victimelor, inculpatii Mihai Dumitru Chezan si Mihaela Maria Barbos au pretins ca au reusit sa identifice alti investitori germani sau italieni, care ar fi dispusi sa investeasca in proiectul Tower, solicitand victimelor plata unor sume suplimentare de bani.

Toate aceste sustineri ale inculpatilor au avut scopul de a ascunde situatia reala de fapt si anume aceea a imposibilitatii obiective a SC Tower SRL si a SC Tower Development SRL de a finaliza apartamentele promise, din cauza lipsei resurselor financiare necesare.

Mai mult, chiar dupa aparitia unor dificultati financiare vadite, care au condus la tergiversarea si apoi la stoparea lucrarilor demarate, inculpatii au continuat sa duca o adevarata campanie agresiva asupra partilor civile, sustinand ca apartamentele vor fi finalizate, ca exista resursele necesare pentru acest demers (ceea ce nu era adevarat) si solicitand in mod repetat victimelor sa achite in continuare alte sume de bani.

DNA precizeaza ca in prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042, 17 euro si 4.816.253, 04 lei, cauzat prin actiunile infractionale ale inculpatilor.  

Procurorii anticoruptie au instituit sechestru asupra bunurilor imobile aflate in proprietatea suspectilor Chezan Mihai Dumitru si SC Clark International SRL Cluj Napoca. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoana juridica).

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu