Laudatio: UBB îl consideră pe Charles urmașul regelui Ferdinand

Prinţul Charles în Maramureș

 

Universitatea Babeș-Bolyai va decerna, în cadrul unei ceremonii solemne care va avea loc luni, 29 mai 2017, de la ora 16.30, în Aula Magna a UBB, titlul de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales.

Distincţia va fi acordată în urma votului din data de 8 mai 2017 al Senatului UBB, în semn de recunoaștere a contribuției deosebite a Alteței Sale Regale Prințul de Wales în domeniul valorificării patrimoniului cultural românesc, al promovării valorilor istorice multiculturale, al cunoașterii mediului spiritual și natural românesc peste hotare, precum și pentru întărirea cooperării dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și România.
Moştenitorul Coroanei Regale Britanice va primi titlul onorific în cadrul unei ceremonii restrânse.

Prezentăm în continuare extrase din Laudatio-ul care va fi rostit, în cadrul ceremoniei, de Rectorul Universității Babeș-Bolyai, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop:

„A fost un timp în istorie, cu mult înainte de Uniunea Europeană, când Britannia (Anglia de azi) și Dacia (România de azi) făceau parte din același stat, numit Imperiul Roman, întins pe trei continente, din cețurile reci ale Mării Nordului până în nisipurile fierbinți ale Africii și de la Tigru și Eufrat până la Oceanul Atlantic. De-atunci, raporturile dintre locuitorii de pe Tamisa și cei de la Dunăre și Munții Carpați s-au păstrat, s-au perpetuat, s-au întrerupt și s-au reluat mereu, din timp în timp, în ciuda marii distanțe, conducând la o mai bună cunoaștere reciprocă. (…)

Din 1998, prințul Charles a fost de nenumărate ori în România, în vizite private sau oficiale, vestind mereu lumii că există în Carpați și la Dunăre o țară „binecuvântată între toate de Domnul pre pământ” (Nicolae Bălcescu). Prin proprietăți, prin fundații și asociații, prin încurajarea investițiilor și a competiției, prin interesul pentru restaurarea monumentelor și protecția naturii, dar mai ales prin exemplul personal, prințul de Wales a devenit un adevărat protector al Transilvaniei și al României. De la Viscri, din centrul Transilvaniei istorice, și până la Săpânța, în inima Maramureșului istoric, Alteța Sa Regală, cu ajutorul Trustului „Mihai Eminescu”, al altor organizații, fundații și asociații, dar mai ales cu ajutorul oamenilor inimoși care-l înconjoară și prețuiesc, lasă sigilii perene, în vederea conservării tradițiilor istorice și a naturii neîntinate. Aceste tradiții vin din trecut și privesc spre viitor. Prințul Charles, cu sensibilitatea sa specială pentru istorie și arhitectură, observabilă încă de pe vremea studiilor universitare, a remarcat de la început rolul României de sinteză a civilizațiilor, de reunire a Occidentului catolic și protestant cu Orientul bizantin și ortodox. De aceea, în Transilvania, lângă turnurile ascuțite ale bisericilor gotice ce străpung cerul se văd ușor cupolele rotunjite ale bisericilor bizantine, la fel cum la câteva sute de metri de o construcție barocă se poate vedea o capelă în stilul Renașterii, lângă un auster loc de închinăciune unitarian (antitrinitar) stă o sinagogă, iar la câțiva pași de ele răsare o biserică de lemn… Toate acestea simbolizează civilizația europeană în evoluția ei, poate mai bine conservată aici decât în alte părți și socotită de aceea de către Alteța Sa Regală o comoară neprețuită, demnă de a fi păstrată. Cu acest rol de păstrător al vieții oamenilor și al produselor bune ale muncii lor, Prințul Charles se constituie într-un adevărat ctitor, reconciliind natura cu istoria, credința cu arhitectura, modernitatea cu monumentele trecutului. La toate acestea au lucrat românii de rit bizantin, maghiarii catolici, calvini și unitarieni, germanii catolici și luterani, evreii și alții, creând aici – dincolo de inerentele dispute și neînțelegeri – un model de conviețuire europeană. (…)

Alteța Voastră Regală,
Aici, în România, vă aflați acasă și sperăm să vă simțiți mereu acasă. Motivele sunt deopotrivă obiective și subiective. Vă leagă de această țară nenumărate fire, inclusiv înrudiri îndepărtate (venite prin dinastia Basarabilor a Țării Românești, mai exact prin urmașii principelui Vlad Dracul) sau mai apropiate (venite prin regina Maria – nepoata reginei Victoria a Marii Britanii – al cărei bust ne veghează în holul acestei universități), dar vă leagă mai ales afinități de suflet, dragostea pentru locuri și pentru oameni, succesiunea de dealuri și de văi a acestui spațiu, câmpurile acoperite cu flori, pădurile și apele străbătute încă de animale sălbatice și de pești, dar mai ales oamenii primitori, așa cum ați afirmat de multe ori.

Senatul acestei universități și-a îndeplinit o datorie de cinste, aceea de a vă onora și de a vă aduce mai aproape de noi. Suntem siguri că împărtășiți alături de noi deviza de pe stemă: Traditio nostra unacum Europae virtutibus splendet („Tradiția noastră strălucește împreună cu virtuțile Europei”). Noi vă considerăm urmașul ctitorilor noștri de acum un secol, când regele Ferdinand al României și regina Maria a României (stră-mătușa Alteței Voastre Regale) au refondat această venerabilă instituție în cadrul Regatului României. (…)”

Distribuie:

Postaţi un comentariu