La mulți ani, Ștefan Hrușcă! Artistul își serbează ziua de naștere pe scenă. Acesta va ajunge la Cluj pe 17 decembrie

Ștefan Hrușcă / Sursa foto: adevarul.ro

Ștefan Hrușcă, cel care dă an de an tonul sărbătorilor de iarnă, împlineșt astăzi, 8 decembrie, 57 de ani. Tot astăzi, cel mai îndrăgit colindător român își începe la Campulung Muscel Turneul Național de Colinde, serbându-și astfel ziua de naștere  pe scenă, între fani, acolo unde se simte cel mai bine și așa cum se simte cel mai bine, colindând. De asemenea, anul 2014 are o însemnătate aparte pentru artist, acesta împlinind  40 de ani de activitate. Ediția 2014 a Galei muzicii folk „Floare de Colț” ce s-a desfășurat în august la Sighetu Marmației a fost dedicată împlinirii a 40 de ani de activitate a artistului Ștefan Hrușcă, laureat al Festivalului de poezie și muzică folk de la Sighetu Marmatiei, fost elev al Liceului Pedagogic și al Școlii Populare de artă din municipiu.

Polus luminos și-un Crăciun frumos!

Aflat la Cluj-Napoca în acest weekend, artistul a susținut un concert de aproximativ o oră în cadrul centrului comercial din Florești. Îmbrăcat în alb și cu pletele din ce în ce mai dalbe, „Dascălul de colinde”, cum a fost numit acesta de poetul George Țărnea, este mereu o apariție. O apariție caldă și modestă. Două tinere sunt curioase cum arată acesta în realitate. „Nu l-am văzut niciodată, deși îi ascult în fiecare iarnă colindele!” „Nici eu. Ce înalt e! Parcă sună mai bine live!”, a spus una dintre acestea.

După cum ne-a obișnuit, Hrușcă a urcat pe scenă alături de Mario Florescu (percuție) și Radu Rotaru (keyboard), instrumentiștii cu care colindă și la propriu și la figurat țara, în lung și în lat. „Am venit aici la voi/ Cum e datina la noi” își începe acesta recitalul. Profund emoționat, artistul și-a cerut scuze că nu a fost anul trecut în țară, întrucât i-a colindat pe românii din dispora care îl așteptau de ani buni la colindat. Acesta le-a povestit celor prezenți la concert că a fost pedepsit pentru această „lipsă”: „Când am ajuns la București, în aeroport, toți virușii s-au înțeles și au năvălit pe mine. „Ăsta nu a fost de un an în țară, hai pe el!”M-am răcit bine de tot, dar un prieten de la Oradea m-a ajutat să mă pun pe picioare!”, a povestit acesta cum era să rămână fără voce cu câteva zile înainte de începerea turneului național. Dacă numele său este sinonim cu colindul, la Cipru prezența sa a însemnat mai mult decât atât. „La Cipru m-a întâmpinat un preot. Mi-a spus că de 20 de ani nu a mai nins acolo. Când am ajuns la aeroport, a burnițat. Preotul era convins că va ninge în curând, odată ce a ajuns Hrușcă acolo”, a povestit acesta.

„Coborât-o, coborât”, „Afară ninge liniștit”, „Florile dalbe”, „Cerul și pământul”, „Măruț, mărgăritar”, „Trei păstori” au fost doar câteva dintre colindele care au răsunat sâmbătă în Polus Center. La cererea publicului, artistul a interpretat melodia „Ruga pentru părinți” ale cărei versuri au fost scrise de regretatul poet Adrian Păunescu, spunând că aceasta este cea mai cunoscută piesă compusă de Hrușcă. Momentul a fost unul emoționant atât pentru artistul care și-a pierdut mama în urmă cu câțiva ani, dar și pentru cei din public, care cu greu și-au stăpânit lacrimile.

Ștefan Hrușcă, solist vocal, instrumentist, compozitor de muzică folk–pop, s-a născut pe 8 decembrie 1957 la Ieud, Maramureș. A debutat ca artist în anul 1981 cu Cenaclul Flacara, până în 1984 susținând peste 1000 de spectacole împreună cu cenaclul. Pe perioada activitații în Cenaclu, a obținut o serie de premii: „Marele Premiu al Muzicii Folk” (1982), „Premiul Pentru Creație”(1983), „Premiul Pentru Întreaga Activitate”(1984). Lansează în 1984 primul său material discografic, intitulat „Ruga pentru părinți”, piesa cu același nume fiind poate cea mai frumoasă melodie a lui Ștefan Hrușcă, pe care fanii o găsesc fascinantă, așteptând-o cu nerăbdare la fiecare concert și fredonând-o cu emoție și lacrimi în ochi. Noiembrie 1990 aduce fanilor albumul cu numărul patru și totodată primul material cu colinde al lui Hrușcă, intitulat „Colinde I” (premiat cu discul de aur pentru cele mai multe unități vândute). Seria premiilor câștigate continuă cu discuri de aur, cu premiul Uniuni Oamenilor de Artă, pentru cele mai multe unități vândute pentru „Ziurel de Ziurel”, dar și cu „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B – Muzică”,  pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românesti, oferit în 2004 de către președintele Ion Iliescu.

Turneul ce începe astăzi va trece prin mai mult de 20 de orașe, printre care se numără și Clujul și se anunță a fi un adevărat tur de forță, Hrușcă urmând să colinde câte două orașe pe zi.

Calendarul complet al turneului lui Ștefan Hrușcă este următorul:

8 Decembrie 2014

– Câmpulung Muscel (Casa de Cultură) – ora 17.00

– Pitești (Casa de Cultură a Sindicatelor) – ora 20.30

9 Decembrie 2014

– Buzău (Sala Consiliului Județean) – ora 17.00

– Ploiești (Casa de Cultură a Sindicatelor) – ora 20.30

10 Decembrie 2014

– Slobozia (Casa de Cultură) – ora 17.00

– Constanța (Casa de Cultură a Sindicatelor) – ora 20.30

11 Decembrie 2014

– Brăila (Casa Tineretului) – ora 17.00

– Galați (Casa de Cultură a Sindicatelor) – ora 20.00

12 Decembrie 2014

– Focșani (Teatrul Municipal) – ora 17.00

– Bacău (Casa de Cultură a Sindicatelor) – ora 20.30

13 Decembrie 2014

– Botoșani (Casa de Cultură a Sindicatelor) – ora 17.00

– Suceava (Casa de Cultură a Sindicatelor) – ora 20.30

14 Decembrie 2014

– Brașov (Sala Patria) – ora 20.00

15 Decembrie 2014

– București (Sala Palatului) – ora 20.00

16 Decembrie 2014

– Alba Iulia (Casa de Cultură a Sindicatelor) – ora 17.00

– Cugir (Casa de Cultură) – ora 20.30

17 Decembrie 2014

– Cluj Napoca (Casa de Cultură a Studenților) – ora 20.00

18 Decembrie 2014

– Timișoara (Opera Romană) – ora 17.30

– Timișoara (Opera Roman) – ora 20.30

22 Decembrie 2014

– Roman (Casa de Cultură a Sindicatelor) – ora 17.00

– Iași (Opera Naționala Romană) – ora 20.30

23 Decembrie 2014

– Vaslui (Casa de Cultură a Sindicatelor) – ora 17.00

– Iași (Opera Națională Română) – ora 20.30

Distribuie:

Postaţi un comentariu