Kelemen Hunor: „Am primit un mandat de a discuta cu toți cei care doresc o discuție cu noi, începând de luni”

Președintele Uniunii Democrate a Magiarilor din România, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, după Consiliul Permanent al UDMR, că a primit din partea colegilor săi mandat pentru a negocia, începând de luni, cu reprezentanți ai Guvernului dar și ai coaliției PSD-ALDE, el explicând că partidul său nu este interesat în acest moment de portofolii în Guvern, iar personal nu are ambiții legate de funcția de vicepremier.

Kelemen Hunor a explicat că negocierile ar urma să înceapă luni, el prezicând faptul „am vorbit, dar nu am negociat. Am vorbit cu domnul Dragnea, cu domnul Tăriceanu și cu domnul Grindeanu, dar dacă cineva dorește, negocierile le începem luni”.

„Spunem răspicat că pentru această situație neplăcută, absolut de cartea recordurilor, coaliția de Guvernare se face vinovată și este responsabilă. Astăzi am analizat situația și am primit un mandat de a discuta cu toți cei care doresc o discuție cu noi. Începând de luni vom discuta cu reprezentanții Guvernului, ai coaliției de guvernare și cu oricine dorește să avem o discuție pe această situație creată. Nu vrem să decidem în privința conflictelor de partid și nu vrem să intervenim sau să arbitrăm”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a mai spus și că personal nu are ambiții în privința acest negocieri și că partidul nu va negocia portofolii.

„Nu se pune problema să îl susținem pe domnul Dragnea sau pe domnul Grindeanu. Trebuie să acceptăm că majoritatea are dreptul de a schimba Guvernul. Nu am discutat și nu discutăm despre portofolii, nu discutăm despre asta până nu clarificăm principiile. Nu sunt personal interesat de poziția de vicepremier. Nu am astfel de ambiții nici dacă am ajunge la o asemnea fază a discuțiilor, dar nu sunt convins că ajungem până acolo”, a declarat el.

Întrebat cum va vota UDMR la moțiunea de cenzură de miercuri, președintele uniunii a declarat că o decizie în acest sens va fi luată în ziua votului.

„Vom lua decizia probabil miercuri, înainte de vot la ședința comună a grupurilor reunite și până atunci vom discuta negocia și analiza. Trebuie să vedem textul moțiunii. Decizia legată de moțiune și dacă vom vota sau nu o vom lua înainte de vot. Nu ne grăbim, nu avem nicio urgență dar am dori ca săptămâna viitoare să contribuim la restabilirea echilibrului și stabilității politice la echilibrul care a fost răsturnat”, a mai spus el.

Președintele UDMR a mai spus și că, pentru această criză politică, vinovată este coaliția de guvernare, care a gestionat greșit p situație favorabilă.

„După ce această coaliție PSD-ALDE nu a reușit să gestioneze o situație absolut normală, care într-o democrație parlamentară ar trebui să fie absolut normală:  majoritatea trebuie să aibă dreptul și posibilitate de a face o schimbare de guvern, o remaniere sau chiar o schimbare începând cu premierul. Dar responsabilitatea îi aparține coaliție și ei nu au fost în stare să gestioneze această situație. Deciziile politice trebuie luate în Parlament și nu în altă parte și Guvernul  trebuie să fie unul politic susținut de o majoritate parlamentară.  Dacă vrem să redăm credibilitatea Parlamentului, să avem stat  de drept și separarea puterilor în stat, atunci trebuie să luăm în calcul aceste principii și înainte de orice decizie”, a explicat Kelemen Hunor.

 

Postaţi un comentariu