John Major despre Brexit: Mai mult “farmec” și mai puțină “retorică ieftină”

Fostul premier conservator John Major

 

Guvernul britanic ar trebui să abordeze negocierile de ieșire din Uniunea Europeană cu mai mult “farmec” și mai puțină “retorică ieftină” dacă dorește să încheie un acord avantajos post-Brexit, a declarat fostul premier conservator John Major, care, înaintea referendumului din iunie 2016, s-a situat în tabăra susținătorilor rămânerii țării în blocul comunitar, transmite Reuters.

Actualul premier Theresa May, care intenționează să activeze oficial procesul de ieșire din UE în luna martie, a declarat că Marea Britanie va părăsi piața comună și va negocia pentru a obține un acord cuprinzător de liber-schimb post-Brexit.

Potrivit lui Major, negocierile vor necesita “un simț diplomatic de rang foarte înalt”, dar există șanse foarte mici ca Marea Britanie să obțină avantaje similare celor oferite de piața comună europeană.

“Este cu mult, mult mai ușor să ajungi la un acord cu un prieten decât cu un vecin certăreț”, a declarat fostul premier, într-un discurs rostit luni la Institutul Regal pentru Afaceri Internațional (think-tank cunoscut ca Chatham House).

“Însă, în spatele politețurilor diplomatice, atmosfera este deja acidă. Ceva mai mult farmec și mult mai puțină retorică ieftină ar ajuta mult la protejarea intereselor Marii Britanii”, a estimat el.

În opinia lui John Major, există o probabilitate foarte ridicată ca țara sa și Uniunea Europeană să nu reușească să ajungă la un acord “acceptabil” în termenul de doi ani prevăzut prin Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

În plus, Major le-a cerut miniștrilor din guvernul May să evite să le ofere speranțe nerealiste cetățenilor britanici în privința perspectivelor țării în afara Uniunii Europene.

În același discurs, fostul prim-ministru a avertizat că Marea Britanie post-Brexit va deveni mai dependentă de Statele Unite ale Americii, și l-a descris pe noul președinte Donald Trump ca “mai puțin predictibil, mai puțin de încredere și mai puțin racordat la instinctele noastre de piață liberă și social liberale decât oricare dintre predecesorii săi”.

După cum amintește Reuters, chiar și anii 1990-1997 în care Major a condus guvernul britanic au fost marcați de dispute în interiorul Partidului Conservator cu privire la Uniunea Europeană, tot atunci având loc și retragerea Londrei din Mecanismul European al Ratelor de Schimb, precursorul monedei unice, în 1992.

Distribuie:

Postaţi un comentariu