Investiții de 574.300 Euro, prin programul Inovare în Industria Verde la Cluj

Un proiect care urmărește creșterea competitivității prin implementarea unor servicii și tehnologii prietenoase este demarat la Cluj de compania Ikon Ideea. Proiectul „Responsabilitate și Dezvoltare în sectorul Hidrocentralelor” este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 -2014.

Ikon Ideea, o companie ce activează de peste 10 ani în domeniul confecțiilor metalice, a câștigat un proiect de finanțare din fonduri norvegiene a cărui valoare totală este de 574.300 euro, din care 250.000 euro reprezintă finanțarea acordată prin Mecanismul Financiar Norvegian, în cadrul programului „Inovare în Industria Verde din Romania”. Peste 64% din totalul proiectului reprezintă investiția în echipamente inovative, prietenoase cu mediul, precum un sistem orizontal de alezat și frezat, sistem exhaustare zonă de sudură, mașină debitat cu plasmă și echipament de îndoire Apkant.

În cadrul proiectului, care va avea o durată de implementare de 23 luni, se vor realiza investiții în echipamente, dezvoltarea unui birou de design industrial, activități de training și publicitate, precum și o campanie de responsabilitate socială privind modalitățile de colectare selectivă a deșeurilor. Investițiile se vor realiza în hala de producție a companiei din Apahida.

Proiectul este realizat în parteneriat cu o companie norvegiană cu tradiție în domeniul hidroelectric, ai cărei specialişti vor instrui angajații din cadrul biroului de design industrial al Ikon Ideea cum sa proiecteze componente și sisteme inovative pentru hidrocentralele viitorului.

„Exista o nevoie clară a companiilor românești de a-și adapta continuu tehnologia și knowhow-ul, de a-și transforma procesele clasice de producție în sisteme productive prietenoase cu mediul înconjurător. Suntem onorați de faptul că Ikon Ideea este una dintre cele 34 companii românești care au beneficiat de finanțare nerambursabila din fonduri norvegiene pentru Inovare în Industria Verde, pe Apelul de Proiecte lansat în August 2013. Unul dintre considerentele care ne-au determinat să aplicam în cadrul acestui program a fost parteneriatul vechi de câțiva ani cu Rainpower – Norvegia și activitatea din domeniul construcției de componente și subansamble pentru hidrocentrale. Prin implementarea acestui proiect vom deveni mai competitivi în segmentul proiectării și producției componentelor de mari dimensiuni, cu grad ridicat de prelucrare din domeniul producției hidroelectrice” a declarat Cristian Dreptate, directorul firmei.

Programul „Inovare Verde în Industria din România“ face parte din schema de finanțare oferită de Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014 (Granturile Norvegiene) și contribuie la reducerea disparităților socio-economice în Spațiul Economic European şi la întărirea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. Obiectivele programului vizează creșterea competitivității întreprinderilor verzi, ecologizarea industriilor existente, inovarea și dezvoltarea spiritului antreprenorial verde. Suma totală disponibilă pentru proiectele din primul apel al propunerilor de proiecte a fost de 21, 6 milioane de euro.

Programul este administrat de către Innovation Norway, o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deținută de Ministerul Norvegian al Comerțului și Industriei și de municipalitățile județene norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare și dezvoltarea întreprinderilor și a industriei norvegiene.

Mai multe informații despre program pot fi găsite pe site‐ul dedicat programului: www.norwaygrants‐greeninnovation.no

Postaţi un comentariu