Intervenție ISU la două clădiri de pe Eroilor pentru îndepărtarea bucăților de tencuială

Foto: Dan Bodea

Un echipaj ISU a intervenit în cursul dimineții de luni, 11 ianuarie, la alte imobile din centrul istoric al orașului pentru îndepărtarea bucăților de tencuială care ar putea pune în pericol viața trecătorilor.

În prima parte a zilei intervențiile a avut loc la două clădiri situată pe Bulevarul Eroilor la nr. 17, respectiv 21, unde pompierii au dat jos bucăți din tencuială. Intervenția face parte din acțiunea primăriei Cluj-Napoca de a interveni asupra clădirilor din centrul istoric al orașului ale căror fațade deteriorate prezintă risc pentru trecătorii aflați în zonă. În cursul săptămânii trecute, mai multe clădiri de pe strada Horea, de pe Bulevardul Eroilor și de pe Bulevardul 21 decembrie 1989 au avut parte de intervenții. Luni, de pe clădirea situată la nr.17 pe Bulevardul Eroilor a fost dat jos și un ornament aflat pe fațada clădirii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Acțiunile sunt realizate de echipe mixte, formate din reprezentanţi ai primăriei, ai ISU şi de la Comisia Zonală a Monumentelor. Totodată, fotografii serviciului de urbanism realizează instantanee înainte de înlăturarea elementelor decorative, dacă este cazul, care vor ajuta, ulterior, la refacerea acelor elemente, în momentul restaurării clădirii.

Primăria Cluj-Napoca a trimis vineri, 8 ianuarie, Ministerului Culturii documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor necesare pentru acţiunea de înlăturare, de pe faţadele monumentelor istorice degradate, a acelor elemente de decor sau de zidărie care pot pune în pericol trecătorii. După ce la începutul săptămânii municipalitatea a demarat procesul de înlăturare a acestor elemente pentru 17 clădiri, primind avizul Comisiei Zonale de Monumente din Cluj, s-a decis transmiterea documentaţiei și la Bucureşti, la Ministerul Culturii, în urma unui mesaj al ministrului Culturii postat pe Facebook. Ministrul își exprima indignarea cu privire la situația „îngrijorătoare și revoltătoare”, în același timp, a intervențiilor asupra unor clădiri de patrimoniu din Cluj-Napoca. „Am întreprins o serie de măsuri rapide menite a stopa lucrările neautorizate și am solicitat autorităților locale, precum și Direcției de Cultură și Patrimoniu a județului Cluj, să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a opri aceste intervenții”, a spus Ministrul Culturii pe pagina sa de Facebook, ca urmare a informațiilor pe care le primise conform cărora intervențiile asupra clădirilor din Cluj ar viza și monumetele de grupă A, cu valoare națională.

Citiți și:

Intervenție ISU la o clădire de pe Bulevardul 21 decembrie 1989: Un ornament a fost dat jos integral

Postaţi un comentariu