FOTO | Încă 9 km de autostradă. De astăzi, șoferii pot ajunge spre/dinspre Zalău fără aglomerația din Cluj

Foto: Dan Bodea

Nodul rutier de la Gilău care leagă două tronsoane ale Autostrăzii A3 a fost inaugurat astăzi, după mai mulți ani de așteptare.

Cu o lungime de 766 de metri, Nodul Gilău face legătura între tronsoanele autostrăzii A3 Câmpia Turzii – Gilău (52 m) și Gilău – Nădășelu (8,7 km), ceea ce adaugă 9,5 km Autostrăzii A3. La Nădășelu, autostrada se unește cu DN 1F, Cluj-Napoca – Zalău.

Astfel, cele două, unite acum, vor funcționa ca o centură pentru partea vestică a orașului Cluj, iar cei care vor dori să meargă din Câmpia Turzii spre Zalău sau Baia Mare – ori în sens invers – vor putea evita traficul din oraș. La Turda, A3 se unește cu A10 (Turda-Sebeș), autostrada din urmă fiind gata până la Aiud.

Conform constructorului italian, podul peste Someșul Mic va avea o garanție de nouă ani.

„De astăzi șoferii vor putea circula pe acest tronson, imediat după semnarea procesului verbal de recepție. Constructorul a făcut o lucrare foarte bună, apreciată de toți membrii comisiei, îl felicităm și sperăm să meargă în continuare tot așa”, a declarat Narcis Neaga, directorul general al CNAIR.

Din cauza întârzierii construcției acestui nod, tronsonul Gilău – Nădășelu, în lungime de 8,7 kilometri, a fost recepţionat în noiembrie 2017, însă fără a fi deschis circulaţiei, de acolo și supranumele de „autostrada muzeu”.

8 7 6 5 4 3 2 1 10
<
>

Contractul pentru construcția podului a fost atribuit italienilor de la Tirrena Scavi, pentru suma de 25,98 milioane de lei cu o durată de execuție de 10 luni. Deși contratul a fost semnat în septembrie anul trecut ordinul de începere a lucrărilor a venit abia în octombrie. Totuși, așa cum menționează Asociația Pro Infrastructura, lucrările au fost executate într-un ritm satisfăcător, dar nu la termen, condițiile meteo obligând la recepția tronsonului la o luna după expirarea timpului estimat de execuție.

Autostrada A3 (numită și Autostrada Transilvania pe porțiunea Brașov-Borș) face legătura dintre București și ieșirea spre Ungaria prin Borș. Un număr de două secțiuni sunt operaționale: București – Ploiești (cu excepția a 6,5 km aflați încă în lucru) și Câmpia Turzii – până astăzi Gilău, începând de astăzi, Nădășelu.

Potrivit lui Narcis Neaga, documentația pentru segmentul de autostradă Nădășelu – Mihăiești va fi pusă pe SEAP în luna octombrie, de la Mihăiești la Suplacu tot luna viitoare, cel târziu la mijlocul lui noiembrie. „De la Suplacu la Borș, câștigătorii vor fi anunțați în primele trei zile ale săptămânii viitoare, deja se știu, suntem în faza finala de a primi documente de la ei pentru a-i putea anunța oficial. Sperăm ca până în primăvara să anunțăm câștigătorii și pentru Nădășelu – Suplacu de Barcău, martie-aprilie, cu rezerva contestațiilor. Este o investiție de aproximativ un miliard de euro, foarte mare”, a mai spus Neaga.
 
Potrivit acestuia, loturile 1 și 2 din autostrada A10, Sebeș – Turda, vor putea fi inaugurate doar anul viitor. Spre Târgu Mureș se vor inaugura anul acesta 13-14 km, a mai spus șeful CNAIR. 

Postaţi un comentariu