Iluminatul din Cluj se modernizează pe bani elveţieni

Sistemul de iluminat public de pe 22 de străzi din Cluj-Napoca dar şi pentru două clădiri publice va fi modernizat cu fonduri elveţiene. Primăria Cluj-Napoca a anunţat că va implementa în curând un sistem de iluminat modern şi ecologic, prin intermediul căruia se preconizează reduceri importante la consumul de energie electrică.

Guvernul Elveţian a aprobat săptămâna trecută proiectul depus de Primăria Cluj-Napoca în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, Obiectivul 1 al Ariei de concentrare 4 – Îmbunătăţirea mediului înconjurător, prin care se propune modernizarea iluminatului interior pentru 2 clădiri ale Primăriei Cluj-Napoca, dar şi iluminatul public stradal pentru un număr de 22 de străzi. Este vorba despre sediile primăriei de pe Calea Moţilor şi din Piaţa Unirii. Iar cele 22 de străzi sunt: B-dul 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Haşdeu, Calea Floreşti, Calea Manăştur, Observatorului, Constantin Brâncuşi, Gheorghe Marinescu, Ilie Măcelaru, Ion Popescu Voiteşti, Izlazului,   Louis Pasteur, Mioriţei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piaţa 1 Mai,   Donath, Piaţa Marăşti, Piaţa Mihai Viteazu, Primăverii, Regele Ferdinand.

În total vor fi înlocuite 1.094 aparate de iluminat în interior şi 1.358 aparate de iluminat public. Modernizarea sistemului de iluminat interior presupune înlocuirea tuturor aparatelor de iluminat existente în birourile şi culoarele de acces care utilizează lămpi fluorescente sau cu incandescenţă, cu aparate de iluminat moderne utilizând tehnologia LED.

În mod experimental Primăria va implementa, în cadrul unui program pilot, un sistem modern de comandă şi control al iluminatului, cu reglaj automat al nivelului de iluminare, pentru 4 birouri. Acestea se vor echipa cu senzori de prezenţă şi lumină, care vor ţine cont de nivelul de iluminare naturală, respectiv de gradul de ocupare al încăperii. Studiul şi monitorizarea viitoare a sistemului va evidenţia oportunitatea implementării acestuia şi la alte încăperi din clădirile municipalităţii. Toate aparatele de iluminat vor fi echipate cu sistem de telegestiune ce va permite  managementul, controlul şi monitorizarea reţelelor de iluminat public prin control de la distanţă (wireless).

Acest sistem permite obţinerea de semnificative economii de energie. Din comparaţia puterilor instalate a sistemului de iluminat existent cu cel propus rezultă o economie de energie de 44 %  pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42 % pentru sistemul de iluminat exterior. Reducerea anuala totala preconizata a costului energiei electrice este de cca. 65000 euro/an.Astfel se preconizeaza o reducere totală anuala a emisiilor de dioxid de carbon de 300 tone CO2 pe durata unui an.

Valoarea totală a proiectului este de 6.819.734, 67 lei din care 85% reprezintă contribuţia Guvernului Elveţian, iar 15% este contribuţia municipalităţii.

Urmează semnarea contractului de finanţare între Primăria Cluj-Napoca şi Ministerul Finanţelor Publice, după care va fi demarată licitaţia de proiectare şi de execuţie a acestui obiectiv.

 

Postaţi un comentariu