Homeopatia, remediu cu tâlc politic

| Foto: pixabay.com

Medicina homeopată supusă controlului politic. USR a depus un proiect legislativ ce vizează produsele homeopate. Conform propunerii, ambalajul și prospectul unui remediu homeopatic ar trebui să conțină indicații despre lipsa efectelor asupra sănătății.

USR a depus un proiect legislativ pentru modificarea și completarea legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Parlamentarii USR, Mihai Goțiu (senator), Florina Presadă (senator), George-Edward Dîrcă (senator) și Adrian Wiener (senator) au demarat această inițiativă legislativă care privește, conform expunerii de motive depuse de senatori: „atașarea la toate materialele informative privitoare la produse homeopatice a unui avertisement cu privire la lipsa efectelor asupra sănătății“. Concret, senatorii propun ca pe ambalajul și prospectul produselor homeopate să apară cu majuscule inscripția „Acest produs nu are efecte asupra sănătății“. Aceeași inițiativă include și adăugarea unui avertisment sonor și scris în cazul publicității la aceste produse, care să evidențieze că „Acesta este un produs homeopat, neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătății“.

[stextbox id=’custom’ caption=’Ce este homeopatia?’ float=”true” align=’left’ width=’300′]Homeopatia reprezintă un sistem de medicină alternativă creat în 1796 de Samuel Hahnemann bazat pe principiul similitudinii, similia similibus curentur (asemănătorul vindecă similarul), considerându-se că substanța care cauzează simptomele bolii la o persoană sănătoasă, ar putea vindeca aceleași simptome la o persoană bolnavă. Concret, o substanță care în doze ponderate provoacă o anumită patogenezie în cazul omului sănătos, în doze infinitezimale vindecă această patogenezie la omul bolnav. Remediile homeopate sunt fabricate prin intermediul diluției și dinamizării homeopate ale unei anumite substanțe active prescrise în doze foarte mici.[/stextbox]

Conform documentului redactat de parlamentarii USR, motivațiile acestui demers legislativ sunt multiple, iar ele privesc atât caracterul „pseudoștiințific” al medicinei homeopate, cât și cantitatea de studii internaționale care probează ineficiența tratamentului homeopat în tratarea și prevenirea afecțiunlor medicale. Dintr-o meta-analiză publicată de Consiliul Național Australian pentru Sănătatea și Cercetare Medicală (NHMRC) reisese că: „evaluarea nu găsește niciun studiu de calitate, cu un design acceptabil, cu suficienți de mulți pacienți înrolați, care să demonstreze că homeopatia acționează mai bine decât un placebo sau că ar determina ameliorări ale sănătății similiare altor tratamente“. În Marea Britanie, din 2017, Sistemul Național de Sănătate (NHS) a exclus medicamentele homeopate din lista de compensații, pentru că ele reprezintă „o folosire inadecvată a fondurilor din Sănătate, și așa insuficente“, conform raportului NHS. Atât Agenția de Regelmentare a Bunurilor de Consum din SUA, cât și Consiliul Științific Consultativ al Academiilor Europene au emis comunicate prin care atrag atenția că afirmațiile homeopatiei sunt neplauzibile și nu au consistență în cadrul științific general acceptat.

Senatorul USR, Mihai Goțiu explică că această lege nu urmărește să interzică homeopatele, ci doar să introducă obligativitatea unei atenționări pe ambalajul acestor.

„Legea pe care o susțin alături de colegii mei senatori Adrian Wiener, Florina Presadă și George Dircă nu presupune, cum fals s-a vehiculat în spațiul public, interzicerea produselor homeopate, ci obligativitatea unei atenționări de bun simț pe ambalajele acestora: ”acesta este un produs homeopat neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătăţii”. Ca membru în Comisia de Învățământ, cercetare, tineret și sport a Senatului României, nu aveam cum să nu susțin o asemenea lege, pentru că se află în legătură directă cu educația“, afirmă Mihai Goțiu.

Homeopatie versus medicină modernă

Reacțiile la propunerea legislativă inițiată de USR nu au întârziat să apară, mai ales din partea comunității homeopatice din România. Pe site-ul Societății Române de Homeopatie (SRH) s-a emis o declarație comună care condamnă implicarea politicii în domeniul practicării medicinei. Membrii SRH se declară consternați de acest raport deoarece „se preiau concluzii ale unor rapoarte din unele țări, în detrimentul concluziilor altor cercetători din întreaga lume (de ce nu s-a luat în calcul modelul Elveției unde homeopatiei i s-a recunoscut valoarea și a fost inclusă în sistemul de asigurări de sănătate sau modelul Indiei, unde există și un minister separat care se ocupă de domeniul medicinii complementare, și unde există și un consiliu al cercetării științifice în homeopatie)“, conform declarației de pe site-ul SRH. Dr. Ileana Rândașu, membru a SRH și autoare a unei petiții de salvare a homeopatiei, susține în cadrul acesteia că proiectul de lege inițiat de USR „este menit să discrediteze homeopatia și reprezintă o încălcare a drepturilor pacienților de a beneficia de o metodă care le-ar putea ameliora calitatea vieții și ar contribui la vindecare, o desconsiderare a numersoaselor evidențe științifice, precum și a reglementărilor naționale și internaționale în vigoare“, scrie dr. Ileana Rândașu. Din păcate, nu am putut lua legatura direct cu doamna doctor, fiindcă atât numărul său de telefon, cât și adresa de mail a proiectului de sustinere a homeopatiei rezultă nealocate și nefuncționale.

[stextbox id=’custom’ caption=’Homeopatia în UK și Australia’ float=”true” align=’left’ width=’300′]O serie de meta-analize au demonstrat că principiile homeoptate sunt lipsite de funadment științific. În 2015 Consiliul de Sănătate Națională și Cercetare Medicală din Australia a publicat un raport asupra homeopatiei în care se sublinia că „nu există condiții de sănătate pentru care să existe dovezi fundamentate că homeopatia funcționează“. Această meta-analiză a inclus peste 1800 de studii, dintre care 225 de dimensiunie și rigoare suficentă. În Marea Britanie, NHS a tăiat în 2017 finanțarea pentru medicamentelor homeopate. Asociația Britanică de Homeopatie (BHA) a contestat în instanță decizia NHS de a tăia finanțarea pentru remediile homeopate, dar Curtea de Justiție a respins, în iunie 2018, această contestație împotriva NHS.[/stextbox]

Doctorul rezident în psihiatrie, Florina Vîrnă ne-a povestit despre câteva cazuri ale unor persoane cu boli grave, care au încercat să se trateze cu remedii homeopate, dar fără succes.

„Cazuri de cancere, de depresie și anxietate, de boli de inima. Aceste cazuri au în comun homeopatia. Oameni care și – au pus viața în pericol pentru a fi tratați cu miracole naturale ambalate frumos de pseudo-specialisti care nu pot justifica științific efectele acestor tratamente. O pacienta a ajuns la oncologie cu metastaze după ce câteva luni s-a tratat homeopatic, alta a încercat sa își ia viața deoarece avea o depresie pe care o trata la un cabinet de homeopatie. Și ne întrebăm? Am fi putut preveni aceste evenimente? Cu siguranță ca da“, spune dr. rezident Florina Vîrnă.

Mai mult, doctorul atrage atenția și asupra faptului că este nevoie să conștientizăm diferențele dintre homeopatie și medicina modernă bazată pe dovezi și studii.

„Cererea pentru remedii homeopatice este uriașă. Este important ca medicii sa iasă și sa vorbească despre pericolul din spatele homeopatiei, sa explice oamenilor la ce riscuri se expun atunci când refuza sa meargă la un specialist când se îmbolnăvesc, și cel mai important aspect este cel legat de cercetările științifice – nu exista statistici care sa spună ca din 100 de bolnavi care au urmat tratament homeopatic atâția s-au indecat sau câți s-au ameliorat. Știu ca oamenii au început sa nu mai aibă încredere în medici și în medicamentele alopate, dar în spatele acestora stau cercetarea si studiile de sute de ani pe care nu le putem ignora oricât de atractivă ar fi vindecarea miraculoasă în mințile noastre. Ori, homeopatia nu este inclusa ca specializare la facultățile de medicina din România și nu există bază legală pentru ea. De exemplu, în Lille, a fost retrasa homeopatia de la facultatea de Medicina și se pregătește și scoaterea ei de la decorare. De ce? Pentru ca adevărată medicina nu funcționează pe baza de licori, pe efecte placebo, ci pe studii și dovezi“, a adăugat Florina Vîrnă.

La nivel internațional, jumătate de miliard de oameni folosesc tratamente homeopatice, iar peste 400.000 de medici prescriu zilnic astfel de tratamente. În România remediile homeopate nu fac parte din nomenclatura medicamentelor, așadar ele nu sunt și nu ar trebui tratate ca medicamente propriu-zise și nu sunt decontate de casa de asigurări.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu