George Jiglău, politolog: „Pentru Iohannis e greu de refuzat  o astfel de propunere”

George Jiglău, politolog (foto stânga)

Politologul George Jiglău a analizat pentru Transilvania Reporter propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcția de premier al României. Liderul PSD a propus-o pe Sevil Shhaideh, expertă în administrație cu origini tătare sunnite, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării din 2012 când postul de ministru a fost deţinut de Liviu Dragnea. Cum anume va primi electoratul PSD, cunoscut drept unul conservator, această propunere „exotică”? Cum se vede la Bruxelles situația politică a României?

Reporter: Este sau nu o surpriză propunerea liderului PSD?

 George Jiglău: Nu sunt foarte surprins de propunerea lui Liviu Dragnea. Am spus de la început, de când a apărut rezultatul de duminică, din 11 decembrie, că sunt două variante posibile. Fie Dragnea și Iohannis se mențin tari pe poziții și se ajunge la un conflict instituțional, fie Dragnea face un pas în lateral.

Dragnea a făcut un pas în lateral, iar Iohannis va trebui să accepte pentru a nu fi el cel care generează conflicte. În acest caz rămânea  oarecum în dubiu persoana pe care o va propune Dragnea, persoană care trebuie să îi fie loială și ușor de controlat.

Acestea sunt scenariile la care m-am gândit inițial. Nu a fost ceva neașteptat faptul că a venit cu o propunere neașteptată. Propunerea în sine este interesantă. Aici putem să discutăm dacă contează atât de mult doamna în sine, religia ei, faptul că e femeie. Dragnea are nevoie de o persoană docială acum că s-a convins că el nu poate să fie primier. Ca imagine e interesant. Pentru Iohannis e greu de refuzat o propunere de genul acesta, întrucât și el face parte dintr-o minoritate religioasă și etnică, iar doamna la fel. Doamna nu are dosare penale și probleme de integritate, acestea fiind și principalele criterii pe care le-a menționat președintele și atunci probabil va accepta propunerea.

Reporter: Cum credeți că vede electoratul PSD această propunere, acesta fiind unul tradițional, conservator?

George Jiglău: Aceasta e ironia. Avem o campanie care a s-a adresat unui electorat românesc, cu valori românești, tradiționale, o campanie în care principalii consultanți au fost niște israelieni, de unde a rezultat o propunere de prim ministru musulman. Ironia e totală . Dar altfel electoratul în sine nu cred că va avea o mare problemă cu asta pentru că dincolo de mesajele electorale pe care le-a dat partidul și care au avut succes, alegătorii PSD-ului sunt mai interesați de ceea ce oferă PSD ca partid la putere, de ceea ce le oferă lor, ca cetățeni. Ei au niște așteptări foarte clare. Acum, dacă guvernul condus de doamna în cauză nu le îndeplinește, nu va fi o situație foarte fericită și vor apărea tot felul de discuții. Dar așa, strict pentru că este femeie și musulmancă, nu cred că e o problemă pentru electoratul ortodox.

Reporter: Cum credeți că vede Uniunea Europeană această propunere?

George Jiglău: Cred că Uniunea Europeană și Bruxelles-ul știu foarte bine ce se întâmplă în România. Nu cred că e o surpriză nici această propunere. Dragnea a spus explicit că el ca președinte al PSD, partid care a câștigat alegerile își asumă responsabilitatea pentru ceea ce face acest Guvern. A fost foarte clar de la început. Sunt ferm convins că la Bruxelles se știe foarte bine discursul folosit de PSD în campanie și faptul că acela a fost doar un discurs de campanie, dar și faptul că acesta nu va fi transpus în realitate.

Atitudinea împotriva străinilor nu va fi transpusă în politică mai departe, pentru că România nu e în situația de refuza investitori străini, bani europeni și așa mai departe. Cred că cei din Bruxelles sunt ca noi: ne luăm popcorn și ne uităm la ceea ce se întâmplă în politică exact ca la film, iar apoi comentăm ce a mai făcut Dragnea. Noi ca electorat ne-am exprimat la alegeri. Dincolo de acest aspect, mingea e la actorii politici, context în care cuvântul „actori” se potrivește foarte bine.

1 Comentariu

  1. maxmad spune:

    Ironia….. e bataie de joc la adresa Romaniei.
    Lume multa … oameni putini.. ce vor cu adevarat sa faca ceva dupa ce au fost alesi.

Postaţi un comentariu