Garda de Mediu: platforma RADP unde a izbucnit incendiul are autorizație de mediu valabilă. Șeful Gărzii de la Cluj a fost înlocuit

Foto: ISU Cluj

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au precizat că au inspectat rampa de la Pata Rât unde noaptea trecută a izbucnit un incendiu violent și că această platformă are autorizație valabilă de mediu. În acest an GNM a dat două amenzi la această platformă de deșeuri.

”Imediat ce au fost anunțati, de echipele ISU, de izbucnirea unui incendiu la platforma administrată de RADP, comisarii GNM – CJ Cluj s-au deplasat la fața locului pentru evaluarea impactului asupra mediului.  Platforma de stocare temporară are autorizație de mediu valabilă, emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Cluj. Pe parcursul anului 2017, Garda Națională de Mediu a efectuat, pe amplasament, cinci controale în urma carora au fost aplicate două amenzi, în valoare totală de 35.000 lei, fiind impuse și măsuri de remediere”, se arată într-un comunicat al GNM.

Pe de altă parte, reprezentanții acestei instituții precizează că situația de la Pata Rât a fost controlată de numai puțin de 20 de ori, controale efectuate la toate rampele existente în acea zonă. ”În imediata vecinatate a platformei unde a izbucnit incendiul se mai găsesc alte două depozite (rampa de stocare temporară administrată de Salprest Rampa S.A. și depozitul neconform Pata Rât, administrat de Consiliul Județean Cluj).  De la începutul anului 2017, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au efectuat, la aceste două obiective, 20 de controale în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 60 000 lei. Pentru neconformitățile constate la depozitul neconform administrat de Consiliul Județean Cluj, a fost înaintată și o sesizare penală către organele în drept” se arată în același comunicat al GNM.

În contextul situației grave de la Pata Rât, șeful Gărzii de Mediu Cluj a fost demis, aceasta și la cererea ministrului Mediului care luni a vizitat depozitul neconform de deșeuri de la Pata Rât. ”Din cauza situației grave constatate pe linie de protecție a mediului, la nivelul județului Cluj, comisarul șef al GNM-CJ Cluj a fost înlocuit, începând de astăzi, fiind delegat un nou comisar șef, provenit din alt județ”, se mai arată în comunicatul GNM.

Postaţi un comentariu