Galerie foto| Peste 40.000 de oameni la Mănăstirea Nicula. ÎPS Andrei Andreicuț: „Până nu este prea târziu, să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei”

Foto: Dan Bodea

Mii de credincioși au venit din județ și din toată țara luni, la Mănăstirea Nicula din Gherla pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni și pentru a asista la slujba oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Mitropolitul Clujului Andrei Andreicuț cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului. Acesta a vorbit despre problema terorismului și impactul ei în viața creștină, iar credincioșii au putut gusta, ca în fiecare an din bucatele pregătite de călugării mănăstirii.

Peste 40.000 de creștini ortodocși din toată țara au venit luni la Mănăstirea Nicula din Gherla. Mulți dintre ei au ajuns încă de sâmbătă, și-au petrecut noaptea pe domeniul mănăstirii dormin în cort și au așteptat ore întregi la coadă pentru a se închina icoanei Maicii Domnului, despre care se spune că este făcătoare de minuni.

„Am venit să ne rugăm pentru liniștea sufletească și pentru pace în familie. Vin aici în fiecare an de la Aghireșu, din județul Cluj, și de obicei vin singur. Aici simt o energie binecuvântată, o energie de nedescris în cuvinte. Aici simți o bucurie foarte mare”, spune unul dintre credincioși.

Credincioșii s-au putut înfrupta din mâncarea pregătită de călugări și au putut inclusiv să facă donații, în gălețile cu care oamenii bisericii se plimbau printre enoriași.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

 

Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a subliniat, în predica sa, că terorismul ţinteşte înspre creştini, iar religia ortodoxă are de suferit din cauza expulzărilor, masacrelor şi distrugerii bisericilor.

„Atentatele teroriste şi războaiele sunt prezente, din nefericire, în zilele noastre. Chiar dacă noi, românii, avem din harul lui Dumnezeu pace, în bătrâna noastră Europă sunt atentate teroriste şi în lume sunt războaie. Cu precădere în Orientul Mijlociu şi în Asia, creştinii sunt ţinta agresiunilor, expulzărilor şi masacrelor, bisericile şi mănăstirile sunt distruse, dispărând odată cu ele o cultură bimilenară”, a spus ÎPS Andrei Andreicuţ.

Acesta a explicat că pierderea credinței oamenilor este un pericol pentru statele Europei și a condamnat reacția fără impact a comunității internaționale, despre care Andrei Andreicuț a spus că acționează în virtutea corectitudinii politice și nu a interesului cetățenilor.

”Un alt pericol este pierderea credinţei. Neamurile pier nu atunci când îşi pierd fiinţa statală, ci atunci când îşi pierd identitatea culturală. Atentatele teroriste şi războaiele pun în pericol indentitatea spirituală a oamenilor. Din nefericire, aceste necazuri sunt prezente în lume de când omul a căzut în păcat. Cortegiul de suferinţe ce ne agresează are obârşia în păcat, iar salvarea presupune apropierea de Dumnezeu şi o viaţă spirituală normală. În virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini. Până nu este prea târziu, să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei. Fără a fi panicarzi, este bine să ne punem întrebarea dacă nu datorită acestei stări de lucruri îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate teroriste, atâtea războaie, atâtea distrugeri de valori spirituale şi de bunuri materiale?”, a spus înaltul ierarh ortodox.

Andrei Andreicuț a mai spus în predica sa că multe dintre tragediile zilelor noastre au drept cauza corupția, traficul de arme dar și dorința oamenilor de a obține puterea cu orice preț.

„Oamenii pătimaşi se războiesc pentru orice, pentru bunuri materiale, pentru plăcerile ce şi le pot procura cu ele şi pentru demnităţi şi putere. Este teribilă lupta pentru bunuri şi pentru putere, nu se mai termină. Mai ales pe tărâm politic. Confruntarea de idei ar trebui să fie elegantă, dar nu e aşa. Iar în ce priveşte dorinţa de a acumula bunuri materiale şi bani, aceasta nu are limite. Corupţia este flagelul greu de eradicat. Iar dacă este vorba de atentatele teroriste şi de războie, ele se duc cu arme. Cine le oferă arme şi pentru ce? Pentru a câştiga bani, chiar cu preţul catastrofelor ce se declanşează, producătorii şi traficanţii de arme fac lucrurile acestea. Trăim într-o societate dezbinată şi fracturată de păcat, atât la noi în România, unde din fericire este pace, cât şi în toată lumea, încercată de atentate teroriste şi de războaie”, a mai ÎPS Andreicuţ.

Nimic nu le-a stat în cale credincioșilor care s-a așezat la coadă pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni încă de sâmbătă, așteptând zeci de ore în căldură și, în unele cazuri, fără apă. Câțiva dintre ei au ajuns direct pe mâna medicilor de la Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj, care în ultimele zile au tratat zeci de cazuri de persoane cu amețeli, insolație sau chiar persoane care s-au bazat pe ajutorul divin și au renunțat la medicația recomandată de medic.

„Serviciul de Ambulanță Cluj a înregistrat peste 110 cazuri care au necesitat asistență medicală. Au predominat cazurile în care pacienții au acuzat dureri de cap și durerile la nivelul abdomenului, provocate de diverse cauze. Cazurile au fost rezolvate pe loc, cu excepția a trei persoane care au fost transportate la spital pentru investigații. Persoanele vârstnice greșesc de obicei prin faptul că  își uită medicația. În cazul bolnavilor cronici, acest lucru poate cazua probleme. Pe de altă parte, cei tineri au probleme din cauza lipsei de hidratare și alimentația necorespunzătoare”, a explicat medicul Cătălin Uța.

Înaltpreasfinţirul Andrei Andreicuţ a oficiat slujba alături de PS Macarie, episcopul român al Europei de Nord, de PS Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, şi de PS Ignatie Mureşanul, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei. Despre icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula din Gherla credincioşii spun că ar fi făcătoare de minuni, mulţi dintre ei relatând de-a lungul anilor că au fost vindecaţi de diverse boli după ce s-au închinat aici. Peste 40.000 de oameni au asistat la slujba de la Mănăstirea Nicula.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu