FOTO Viena – Târgul de Crăciun al Europei

Târgul de Crăciun din Piața Primăriei
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Corespondență de la Ilie Ștefan 

Din 15 noiembrie până în 24 decembrie, cele mai frumoase locuri din Viena se transformă în fermecătoare pieţe de Crăciun.  Tradiția Târgului de Crăciun sau Chriskindlmarkt se păstrează de secole, iar târgurile se organizau în nouă piețe ale  orașului. 2013 aduce cu sine câteva premiere: prima Târg de Crăciun în Stephansplatz – cea mai vizitată locație din Viena- şi în Piaţa de Delicatese Naschmarkt.

Spiritualitatea și tradiția sunt la ele acasă la Viena. Inclusiv vântul și găsirea cu greu a unui loc de parcare în zona centrală a Vienei. Dacă pleci pe jos  alegând direcția Rathaus, dar cu gândul de a face un mic popas în Târgul de Crăciun din Maria-Theresien-Platz, situat între Muzeul de Istoria Artei şi Muzeul de Ştiinţele Naturii nu ai cum să nu fii învăluit de un șuvoi de turiști ce curg încet dinspre Hofburg. Vis-a-vis de locația imperială se întinde un șir interminabil de autocare staționate, un fel de tren cu vagoane divers colorate, din burțile cărora ies pe trotuar grupuri mari de turiști. În perioada Adventului, în Târgul de Crăciun din Maria-Theresien-Platz se găsesc peste 70 standuri cu articole de artă populară tradiţională şi cu idei originale de cadouri. Intrarea în micul târg se face în pași mici atât este de aglomerat în orele de vârf. Nu poți să-ți faci o fotografie, nici măcar o fotografie că-ți ies în prim-plan alte persoane. Prima senzație pe care o încerci este aceea că nu mai există niciun centimetru pătrat liber între toate căsuțele de lemn ornamentate cu ghirlande frumoase, beculețe și alte decorațiuni și privitori. Cu greu poți să remarci obiectele din ceară, expuse spre vânzare, globurile și clopoțeii, renii sau Moși Crăciuni de diferite mărimi. Prețurile sunt mari, mai ales pentru un buzunar de român. Ca să ieși din târg trebuie să te înscri corect în șuvoiul de turiști care se îndreaptă spre una din ieșiri.

Bulevardele orașului par să clocotească, grupuri mai mari și mai mici de oameni se îndreptau din toate direcțiile către cel mai mare târg de Crăciun din Europa.  Densitatea turiștilor pe metru pătrat în Maria-Theresien-Platz a fost doar la jumătate fața de cea din Rathausplatz (Piaţa Primăriei). Pomii din parcul ce înconjoară Primăria sunt împodobiţi, conform tradiției, cu lampioanele ce strălucesc într-o mare de lumină, sporind atmosfera de basm, iar copiii se bucură de locurile de joacă amplasate în zonă special pentru ei. Încep să se simtă mirosul prăjiturilor specifice de Crăciun şi al punch-ului fierbinte ce răspândesc atmosfera tipică de sărbătoare. Bradul din fața Primăriei Vienei reprezintă unul din punctele de atracție al târgului, existând o tradiție ca una dintre provinciile din Austria să ofere un brad pentru capitală. În acest an, bradul a fost oferit de provincia Stiria. Bradul are 30 de metri înălțime și a fost acoperit cu 1.000 de beculețe economice. În sunetele colindelor și ale muzicii vieneze, comercianții din cele aproximativ 150 de standuri de vânzare îi îmbie pe localnici (ce-i drept, mai puțini ca număr, din cauza aglomerației) și turiști cu adevărate minunății dedicate sărbătorilor de iarnă. Lumânări parfumate și încrustate cu felii de fructe și scorțișoară, vase de lut, zeci de sortimente de dulciuri, mezeluri tradiționale, castane coapte, păpuși îmbrăcate în port tradițional, globuri și beteală, decorațiuni pentru casă și grădina, mănuși, fulare, căciuli și chiar pălării. Pare imposibil pentru un om, fie el austriac sadea sau turist venit special pentru târg, să nu plece încărcat de daruri pentru cei dragi și suveniruri. Cele mai ieftine obiecte costă 2 sau 3 euro, iar cele realizate de artiști artizani pot varia între 50-150 de euro.

Dacă ești dornic de noi experiențe te îndrepți către Stephansplatz. În drum, te poți abate pe la Piaţa de Crăciun din vechea Vienă, de pe Freyung, din centrul istoric, care are o tradiţie în sine. Încă din anul 1772, în acest loc s-a organizat o piaţă de Crăciun, astăzi aici se pot cumpăra articole de artă populară, decoraţiuni din sticlă, iesle tradiţionale de Crăciun şi obiecte de ceramică. Totul împachetat în muzică festivă de Advent. Aceast loc este frecventat mai mult de vienezi, după orele de muncă. A prinde un loc la o masă pentru a savura o mâncare tradițională și un pahar de vin fiert este o minune. Cănile din care se consumă deliciosul vin fiert sau punch sunt personalizate, iar cumpărătorii le pot păstra ca amintire. Evident, contracost. Ajunși în Stephansplatz, veți fi învăluiți de decorațiunile luminoase pline de fantezie: imense globuri roșii, susținute parcă doar de fire subțiri de beteală, candelabre elegante, fulgi de nea sclipitori, toate dând replica vitrinelor elegante și împodobite în ton cu sărbătoarea. Viena este împodobită cu aproximativ trei milioane de beculețe, acestea fiind montate în centrul orașului, pe cele aproximativ 40 de străzi comerciale. Cine dorește să savureze din plin atmosfera elegantă a Vienei, în timpul Târgului de Crăciun, poate închiria o trăsură. O cursă cu trăsura prin centrul Vienei constituie o tușă în plus de eleganță și un mijloc inedit de a străbate străzile de un farmec copleșitor, contracost, între 50 și 100 de euro. Peste puțin timp se închid magazinele și Kärntner Straße devine un fluviu de oameni, cu siguranță târgurile, restaurantele și cluburile vor deveni neîncăpătoare.

Trebuie să mai știți că pe lângă locațiile amintite, vă puteți delecta cu romanticul Sat de Crăciun din Alten AKH,   un loc de întâlnire preferat până la Crăciun, în special pentru publicul mai tânăr.  Sau din Piața AM Hof.  Sau cu Târgul Cultural şi de Crăciun din curtea de onoare din faţa Palatului Schönbrunn. Dacă sunteți în zonă, nu ar trebui ratat nici Târgul din Postul Crăciunului din faţa Palatului Belvedere sau cel din Spittelberg. Însă dacă aveți copii, trebuie neapărat să treceți Târgul de Crăciun din Karlsplatz.  Pe lângă un program foarte variat pentru copii, aici se găsesc în special produse artizanale, iar în anul 2013 târgul sărbătoreşte cu stil cea de-a 20-a sa aniversare.

Vremea la Viena este capricioasă, soarele apare și dispare după bunul plac. Când am făcut turul târgurilor de Crăciun nu erau decât patru grade Celsius afară, dar vântul amplifica până la paroxim senzația de frig. Cine locuiește în Viena știe că acest oraș este aproape imposibil de conceput fără vânt.

Așadar, târgul de Crăciun al Europei de la Viena vă așteaptă cu vânt, turiști și mai ales cu spiritualitate până în data de 24 decembrie. Mai jos puteți vizualiza o galerie foto de la acest târg.

[nggallery id=324]

Postaţi un comentariu