FOTO/ Prima zăpadă paralizează centrul Clujului. Cozi kilometrice și șoferi captivi într-un oraș blocat

Foto: Bogdan Stanciu

Prima zăpadă serioasă din această iarnă a creat haos pe străzile Clujului. A fost nevoie de doar câteva zeci de minute în care a nins abundent pentru ca străzile din zona centrală a orașului dar și arterele pe care se intră și se iese din Cluj să se blocheze. Drumarii au fost din nou luați prin surprindere și au început intervențiile târziu, când șoferii deja se aflau în coloane de mai bine de o oră.

Nicio șansă nu au avut șoferii care au fost surpinși de ninsoare pe străzile Clujului. La mai bine de o oră și jumătate de la primii fulgi de nea, mulți șoferi încă stăteau captivi în coloane kilometrice, așteptănd autoritățile să intervină și să curețe carosabilul pe care s-a depus un strat gros de zăpadă, sub care se află și un strat de gheață.

Harta străzilor blocate în Cluj-Napoca,   la ora 19:17

Harta străzilor blocate în Cluj-Napoca, la ora 19:17 | Captura Waze

„La 17:12 am ieșit de la dentist și tocmai începuse să ningă. Am avut treabă în centru și m-am plimbat între plopilor și Mărăști mai bine de o oră. Abia la 18:26 am văzut primul utilaj de dezăpezire pe Bulevardul 21 decembrie”, spune un șofer blocat în trafic.

Sunt de asemenea probleme și pe Aeroportul Internațional Cluj, unde zborul Tarom RO 647 București-Otopeni programat să aterizeze la Cluj la ora 18:35 va ateriza la ora 19:15. Întârziere are și cursa Cluj-București Otopeni, care nu a mai decolat la ora 19 și va avea astfel o întârziere de cel puțin 45 de minute. De asemenea, cursa WizzAir W6 3371 spre Basel (Elveția) a fost anulată.

Asfaltul acoperit de gheață și zăpadă a făcut și pagube materiale

„Am văzut acum 20 de minute cu ochii mei cum mașinile s-au transformat în sănii. Două s-au ciocnit, câteva au avut noroc și au alunecat până la baza străzii, restul au înțepenit unde erau. Cu mare greutate am reușit să trag pe dreapta ca să nu mă trezesc cu vreun curajos în mine. După care am tras o trântă încercând indicele de patinare cu piciorul. După care m-am uitat la alții cum cad. Cam la 15 minute a venit o mașină care a presărat antiderapant”, a scris un utilizator Facebook la ora 18:10.

Potrivit site-ului Primăriei Cluj, comandamentul de iarnă este activ încă din luna noiembrie. Cu toate acestea, niciun reprezentant al municipalității nu a putut fi contactat pentru a explica reacția întârziată a drumarilor.

„Incepand de marti, 24 noiembrie 2015, functioneaza Comandamentul Central de Deszapezire. In total, cele doua firme, SC ROSAL GRUP SRL si SC BRANTNER SERVICII ECOLOGICE SRL sunt pregatite sa intervina pe cele 678 strazi cu 41 de utilaje. Interventia se va face in functie de gradul de urgenta al strazilor. Exista 211 strazi de urgenta I, 235 strazi de urgenta II si 232 strazi de urgenta III. SC ROSAL GRUP SRL va actiona in sectorul I, pe 353 strazi (in cartierele Manastur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, Dambul Rotund si 80% din Zona Centrala), dintre care 126 pe urgenta I, 113 pe urgenta II si 114 pe urgenta III, in timp ce SC BRANTNER SERVICII ECOLOGICE SRL va interveni in sectorul II, pe 325 strazi (in cartierele Gheorgheni, Marasti, intre Lacuri, Bulgaria, Andrei Muresanu, Someseni si 20% din Zona Centrala), dintre care 85 pe urgenta I, 122 pe urgenta II si 118 pe urgenta III”, se arată pe site-ul primăriei.

Reprezentanții Primăriei nu au putut fi contactați pentru a comenta situația.

Prima zapada creaza probleme soferilor in rampa strazii Venus !

Posted by Petru Dimoff on Monday, January 4, 2016

De regula, in perioada asta vine si zapada. Si se mai depune pe carosabil. Totusi, nu le-a spus nimeni edililor din Cluj ca iarna nu-i ca vara?!

Posted by Aron Ciprian on Monday, 4 January 2016

Postaţi un comentariu