FOTO | Lacrimosa, spectacol-rugăciune în Cimitirul Central-Házsongárd din Cluj

Foto: Vakarcs Loránd

Un nou concert de operă în Cimitirul Central/Házsongárd din Cluj-Naoca a avut loc joi, 1 noiembrie, de Luminație.

Organizat, pentru al patrulea an consecutiv, de Ordinul Arhitecților din România- Filiala Transilvania (OART), în cadrul proiectului Scena Urbană, concertul a purtat de data aceasta, numele de „Lacrimosa” și a fost susținut de orchestra și corul „Opera Group Project”, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu și în regia Inei Hudea.

 „Lacrimosa e un spectacol-rugaciune, e lacrimă și lumină pentru sufletul celor adormiți. Lacrimosa e pioasă și caldă amintire, candelă de veghe pe drumul Mântuirii. Lacrimosa e corul vocilor de AICI pentru cei dragi de DINCOLO“, a precizat Ina Hudea, profesor al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” și regizorul spectacolului.

Ziua Morţilor, sau Luminaţia, este o zi de celebrare care implică întreaga comunitate. Fiecare dintre noi avem o poveste. O poveste ale cărei detalii sunt piesele puzzle-ului nostru: cine suntem și de unde venim, ce și pe cine am iubit, prieteniile pe care le-am hrănit, în ce fel am ajutat lumea să fie (măcar) puțin mai înțeleaptă, sau mai bună. Mii de alte povești, ale unor oameni, contemporani sau nu, povești din care poate facem și noi parte, ne aduc uneori împreună, în cimitir. Da, este un spațiu care trezește emoții dintre cele mai diverse, dar asta pentru că e un spațiu parțial necunoscut, încărcat de simboluri. Lacrimosa este un alt fel de a descoperi un loc al emoției, al istoriei și poveștilor, într-o zi dedicată până la urmă acestor povești și comunității din care ele provin” , a explicat arh. Daniela Maier, coordonator al proiectului și inițiatorul Scenei Urbane, preşedintele OART.

Foto: Vakarcs Loránd

Momentul va fi continuat, în data de 3 noiembrie, de la ora 11.00, cu un TUR GHIDAT prin cimitir, susţinut de istoricul prof. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. Turul are la bază hărțiie inedite realizate de arhitecții inițiatori ai acestui eveniment.

„La primul eveniment desfășurat de Scena Urbană în Cimitirul Central – Requiem, am început conturarea unor hărți cu personalități importante din diferite domenii: scriitori, artiști, oameni de știință, politicieni, sportivi ce odihnesc în acest loc, alături de familiile și prietenii noștri. Am evoluat an de an în acest demers. Întocmirea hărților pentru Cimitirul Central continuă să fie o experiență inedită. Descopăr, împreună cu tinerii implicați în proiect, povești fascinante de viață, valori pe care ne dorim să le facem cunoscute comunității. Este în egală măsură greu și provocator să coordonez un demers care implică oameni din specialități, vârste și naționalități diferite”, declară arh. Andrada-Diana Todea, coordonator Scena Urbană.

LACRIMOSA – Concert

Orchestra și corul: Opera Group Project
Vlad ENIU – Dirijor, Pregătirea muzicală
Ina HUDEA – Regia artistică
Balerini: Ianc Florin, Rîpă Alin, Diana Groza, Antonia Indrei, Iuliana Dane,Polina Stănescu, Oana Siminic, Viorica Bogoi, Delia Gollner, Ioana Cristina Terebesy, Liviu Har, Sebastian Vlad,
Coregrafia: Sebastian Vlad

Repertoriu:

Anton Pann | Tatăl nostru – Alexandru Mânzat acompaniat la nai de Radu Dinescu
Giuseppe Verdi | Requiem: Introit
J.Chr. Bach| Missa da Requiem and Miserere in B flat major: Lacrimosa
Bach / Gounod | Ave Maria
Wolfgang A. Mozart | Requiem: Dies Irae , Lacrymosa
P. Schubert | Ave Maria
Luigi Cherubini| Requiem in C minor: Pie Jesu, Lacrimosa
Pietro MASCAGNI | Cavalleria Rusticana (Intermezzo) : Lacrimosa

Galerie foto realizată de Vakarcs Loránd:

Lacrimosa_VLB00007 (1) Lacrimosa_VLB00016 Lacrimosa_VLB00018 Lacrimosa_VLB00020 Lacrimosa_VLB00030 Lacrimosa_VLB00040 Lacrimosa_VLB00043 Lacrimosa_VLB00048 Lacrimosa_VLB00057 Lacrimosa_VLB00068
<
>

Postaţi un comentariu