Floreștenii nu mai văd Clujul de gunoaie: „Am scăpat de fermă și acum cădem în ghene”

Problema gunoaielor atinge paroxismul la Florești, unde de săptămâni bune, în anumite zone, gunoiul zace pe lângă tomberoane, spre disperarea locatarilor care nu se mai pot apropia de ghene. Firma care se ocupă de salubritate se plânge de locatarii răuplatnici și de asociațiile de locatari îndatorate ei, în timp ce „inculpații” spun că de fapt firma nu este pregătită pentru a manageria o localitate atât de mare. În tot acest timp, floreștenii, abia scăpați (pentru moment) de ferma de pui urât mirositoare, încearcă să se obișnuiască cu viața printre ambalaje și resturi râncezite și cum în stradă nu se mai poate ieși din cauza mirosului, au mutat dezbaterile și scandalul în mediul online.

E vineri dimineața în Florești și dintre sutele de blocuri din localitate soarele încă mia poate fi zărit la răsărit. Totuși, nimic romantic în astfel de momente, pentru că soarele dogoritor nu mai este de mai bine de o lună o bucurie pentru locatarii sutelor de blocuri din cea mai mare comună a României. De îndată ce soarele își arată fața, maldărele de gunoaie ce dau pe afară din ghenele dintre blocuri încep să se încălzească. Astfel, înainte de ora 12 mirosul pestilențial inundă străduțele, spre disperarea celor care vor să se plimbe sau măcar să mai respire.

Doamna Livia stă descumpănită în fața celor două ghene de lângă blocul ei. Ar arunca sacul cu gunoi în tomberon, doar că tomberonul nu se mai vede. Nici ușa de la ghenă nu se mai vede și în contextul în care gunoiul nu a mai fost ridicat de aproape două săptămâni, sunt șanse mari ca în curând să nu se mai vadă nici ghena.

„La început l-am mai ținut prin casă, că nu e normal să arunci așa, lângă ușa ghenei. Dar acum ce să mai facem, că miroase în casă. Oricum miroase, că miroase de afară. Credeam că acum, când nu mai miroase de la fermă, mai putem și noi aerisi. Nici pomeneală. Am scăpat de fermă și acum cădem în ghene. Măcar ferma se mai oprea”, spune doamna Livia.

Copiii, aflați în vacanță, aproape că așteaptă școala, în condițiile în care pe afară oricum nu mai prea e foarte plăcut să se joace. Marius este foarte supărat din cauza acestei probleme, de care se lovește în fiecare dimineață, când vrea să plece la muncă.

„E un dezastru. Nu știu cum se gândește primăria că ne descurcăm. Să stăm cu gunoaiele în casă? Suntem de circ. În curând nu mai pot parca mașina. Oricum ajung acasă și până cobor mi se face rău. În casă nu mai poți deschide un geam”, spune locatarul.

14163816_1140681039321581_942898700_o

Pe străzi, trotuarele sunt ocupate acum nu de mașini parcate aiurea, ci de saci menajeri plini, „parcați” și ei în așteptarea firmei de salubritate.

Nervii oamenilor dar și inconștiența au atins cote alarmante în noaptea de joi spre vineri, când o ghenă a fost incendiată din motive încă neelucidate.

 

Asociațiile de proprietari, acuzate de Eco Quatro Salub că au datorii mari, din cauza cărora firma a fost interzisă pe rampa Salprest, spun că problema nu are nicio legătură cu datoriile locatarilor, care oricum nu sunt atât de mari.

„Nu au niciun motiv să dea vina pe asociațiile de proprietari. Dacă firma de salubritate merge astăzi să ducă gunoaiele la rampă, ei trebuie să aibă plătit pentru luna trecută, în timp ce noi abia acum facem facturi proprietarilor pentru luna trecută. Abia acum începem să încasăm pentru iulie și așa e normal să fie. Ei ar trebuie să aibă bani de rulaj. Nu pot cere de la noi să încasăm în avans de la proprietari pentru că nu așa e normal. Oricum, rampa îi lăsa câte 60 de zile chiar, dar ei au datorii mult mai vechi. Noi de exemplu avem și plăți în avans, deci nu la asociații e problema. Problema este acum foarte mare și cred că depinde de Prefect”, spune Cosmin Todea, președintele Asociației de proprietari ASbloc, care administrează peste 5000 de apartamente din localitate.

Scandal urât mirositor în mediul online

Descurajați de mirosul de afară și enervați de situație, mulți cetățeni din Florești au mutat scandalul în mediul online. Grupurile de pe Facebook sunt astfel pline de reclamații, discuții în contradictoriu sau poze care exemplifică situația de criză în care mai bine de 30.000 de oameni din Florești se află zilele acestea.

„Vestea cea mai proastă de la sedinta de consiliu: nu mai sunt solutii pentru gunoaie!Sulea va declara starea de urgenta!!!!!!! Oare chiar vom trai in munti de gunoaie? Domnule primar, va rog faceti ceva, daca nu lasati pe altul in loc”, scrie un cetățean din Florești.

„Solutii sunt, lipseste vointa. De ce primaria fiind actionar nu isi asuma ajutorul in plata datoriilor Quatro Eco Salub (alte comune au reusit, ex Baciu). De ce nu se trece aceasta firma in insolventa, daca e incompetenta (fonduri UE, sa le returneze daca sunt incompetenti). Alte firme reusesc sa gestioneze problema rauplatnicilor (nu cred ca in Floresti oamenii sunt mai rau platnici ca in Cluj, Baciu sau alte zone), aceasta firma cumva nu reuseste. De ce facturile emise de firma asta nu reflecta in nici un fel faptul ca intr-o luna ridica doar de 1-2 ori? Cum poti sa ai pretentia ca oamenii sa plateasca in acest conditii salubritate si sa îi mai si faci vinovati de situatie cand pe tine te doare in basca de ei (nu e primul caz ca nu isi fac datoria)? De ce se strange gunoiul momentan pe principala la Marion (vineri ora 10:00), cand muntii de gunoaie raman neridicate in cartiere? De ce un primar competent in loc sa se axeze pe rezolvarea problemei e preocupat sa isi bata joc de prefecti si alte persoane care ar putea face ceva, pe seama consatenilor pe care ii reprezinta? De ce a picat varianta cu Huedin? Astept raspunsuri…”, spune un alt internaut.

„Ce interesant poate fi sa privesti cu nostalgie masina de gunoi de pe Teilor si sa-ti dai seama ca nu are cum sa ajunga si pe Porii la 1 strada distanta pentru ca s-a strans atat gunoi in 2 saptamani incat va fi plina din 2-3 puncte de colectare si va trebui sa mearga la Oradea sa goleasca gunoiul, si cine stie, poate mai face si vreo pană pe drum si se intoarce abia peste 3 zile… Poate ar trebui sa facem reclamatii la Oradea, ca de fapt ei la ei ajunge gunoiul, sa faca o rampa mai aproape de Floresti..”, scrie pe Facebook Mărginean Ciprian.

Alți cetățeni au pus la cale o formă inedită de protest care presupune abandonarea gunoiului menajer în fața Primăriei. Astfel, la intrarea din spatele instituției s-au adunat deja două containere pline-ochi pe care nimeni nu le-a mișcat din loc.

„Am 2 saci plini pe care dimineața ii voi lăsa la Primarie.In noaptea asta va ajunge acolo o ghena de gunoi.Sunteti invitați să aduceți mulțumiri Primăriei”, spune un alt cetățean.

La doar 50 de metri de Primăria Florești,   în sptele instituției,   gunoaiele întâmpină plătitorii de taxe și impozite

La doar 50 de metri de Primăria Florești, în sptele instituției, gunoaiele întâmpină plătitorii de taxe și impozite

În disperare de cauză și în condițiile în care variantele oficiale întârzie să apară, alți cetățeni se sacrifică pentru binele civic și oferă o alternativă.

„Am inceput de curand sa pun separat plastice, ambalaje, cartoane, sticle si hartie. Surpriza mea fost ca sacul de gunoi pe care Il umpleam in mai putin de o zi acum mi-ar tine 4 zile daca nu mai mult. Desigur nu stau cu el in casa ca miroase, dar deseurile reciclabile le las la Polus in parcare in drum spre servici.
Poate merita incercata si aceasta varianta. Problema noastra acum cu gunoiul ramane si sunt de acord sa luam atitudine. In paralel eu voi continua sa selectez. Eu zic ca merita incercat. Azi l-am lasat langa tona de reciclare pe eroilor desi nu era nimeni caruia sa-l predau. Schimbarea incepe cu nou fiecare in patratelul lui”, a scris Paul Sipos într-o postare care a adunate sute de like-uri și mesaje de apreciere din partea internauților.

Distribuie:

Postaţi un comentariu