Flash mob împotriva violenței în școli: „Ceea ce vedem noi este doar vârful unui icebearg”

Peste 20 de elevi clujeni au participat astăzi, 30 ianuarie, la un flash-mob care a avut ca scop prevenirea violenței în școli. Flash mob-ul a avut loc în Piața Unirii, în jurul prânzului. Elevii și-au expus propriile desene, realizate pe grupe sau individual, încercând fiecare să găsească cel mai potrivit mesaj pentru promovarewa nonviolenței.  Evenimentul nu a avut loc întâmplător, astăzi sărbătorindu-se pe plan mondial,  Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli.

„Dorim să prevenim ceea ce se întâmplă în școli, accidentele de orice fel. Prin afișele noastre ne referim la violența verbală, dar și la cea fizică. Chiar dacă nu ne dăm seama, violența fizică este încă prezentă în școli. Violența verbală e mult mai evidentă, fiind prezentă în orice zi și peste tot. Mesajul echipei mele a fost: Încearcă să își dai seama că nu ești mai puternic dacă dai pumni!”, a explicat Loredana Socaciu, în vârstă de 14 ani, elevă la Școala „Nicoale Iorga” din Cluj-Napoca, la finalul flash-mobului.

WP_20150130_002

„Suntem aici pentru a susține nonviolența. Afișul meu vorbește despre faptul că violența trebuie abandonată, în favoarea toleranței. De asemenea, am realizat un desen, mai multe mâini, care îndeamnă lumea să nu fie rasistă. Cred că mai există violență în școli. Profesorii vorbesc uneori urât cu elevii. Violență fizică a dispărut sau s-a diminuat considerabil. Cel puțin așa cred eu”, a spus Maria Pașca, elevă a Liceului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”.

Școlile prezente la eveniment au fost: Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, Școala Gimnazială „Horea”, Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” și Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”.

„Flash-mob-ul de astăzi face parte dintr-o campanie mai amplă. Acesta e evenimentul cu care am încheiat campania de săptămâna aceasta „Să învățăm să nu rănim”. Astăzi este Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli. A ajuns să fie declarată ziua nonviolenței  în școli datorită asasinării lui Mahatma Gandhi în 1948. Am zis că e important să o punctăm. Se discută tot mai mult și tot mai des despre această problemă. Campania este o activitate din cadrul unui proiect pe care PARTIR în desfășoară în parteneriat cu două organizații din Serbia și din Norvegia. La finalul acestui proiect dorim să avem două politici de reducere a violenței în școli, pe lângă strategiile Inspectoratului Școlar. Lumea e deschisă la dialog, putem discuta, toți doresc să găsim soluții la aceste probleme.

După discuțiile pe care le-am avut, am aflat că numărul cazurilor de violență a scăzut, dar a crescut gravitatea. Conform spuselor elevilor, toate formele de violență pleacă deja din cyber space, din rețelele de socializare și ajung să se transpună din mediul virtual în cel offline. Acolo încep „hârjonelile” verbale iar când se întâlnesc față în față, elevii își aduc aminte de anumite comentarii și acționează în consecință. Problematica violenței în școală e foarte complexă. Ceea ce vedem noi este doar vârful unui icebearg. Ceea ce se află la bază sunt stereotipurile culturale, structura societății în care trăim dar și multe alte lucruri de care nu suntem conștienți că promovează și susțin această parte de violență vizibilă”, a explicat Mihaela Griga, Asistent Manager Proiect în cadrul PARTIR.

WP_20150130_004

Proiectul din cadrul căruia a făcut parte flash mob-ul se numește „Participarea la luarea deciziilor. Reducerea violenței în școli” și este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu