Filmul „Cetățeanul”, dublu câștigător al Comedy Cluj 2015

Jerzy Stuhr, regizorul filmului "Cetățeanul".

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 și-a desemnat sâmbătă seara câștigătorii. Marele câștigător al celei de-a șaptea ediții Comedy Cluj este filmul Obywatel/Cetățeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câștigat trofeele Cel mai bun film și Cel mai bun scenariu.

Pelicula spune povestea lui Jan Bratek, care, în urma unui accident, intră în comă și ajunge să își retrăiască cei 60 de ani de viață în contextul istoric al Poloniei de după război. Regizorul Jerzy Stuhr, care interpretează de altfel și rolul principal din film, a primit premiile din partea criticilor de film Neil Young și James B. Evans.
„Am lucrat trei ani la acest film și mă bucur să văd că un film care este important, în primul rând, pentru generația mea, a fost foarte bine primit atât de public, cât și de juriu”, a declarat Jerzy Stuhl.

Premiul de Excelență Comedy Cluj 2015 a fost decernat in memoriam marelui actor Peter O’Toole. Fiica acestuia, Kate O’Toole, a fost cea care a ridicat premiul oferit de Gilda Lazăr (JTI), și regizorul Declan Cassidy. Actrița a salutat publicul în limba română și a precizat că nu este prima oară când ridică un premiu pentru tatăl ei, dar este prima oară când o face după moartea acestuia, iar acest lucru o emoționează cu atât mai mult.

Spre deosebire de anii trecuți, juriul a decis ca la această ediție a Comedy Cluj să fie decernate două premii de interpretare, în loc de unul, precum și o mențiune specială. Astfel, premiul pentru Cea mai bună actriță i-a revenit actriței Candela Peña pentru rolul din filmul spaniol Las ovejas no pierden el tren/O schimbare de linie, iar premiul pentru Cel mai bun actor a fost acordat lui Zsolt Kovács pentru rolul din VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan/Din motive inexplicabile. Pelicula din Ungaria a primit și Mențiunea specială a juriului.

Who’s Up?/Cine urmează? (Franța) a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj independent din competiție, iar Chinese Treachery/Trădare în stil chinezesc a primit premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj studențesc. Juriul competiției de scurtmetraje a decis, de asemenea, că producția The Taste/Gustul merită o Mențiune specială.

Separat de cele două jurii ale competițiilor din festival, spectactorii prezenți la Comedy Cluj au stabilit prin vot că, din cele peste 200 de filme, pelicula regizorului belgian Florian Mischa Böder „Singurătatea unui asasin înainte să tragă” merită Premiul publicului.


Publicitate

Postaţi un comentariu