Eurobarometru: Clujul rămâne liderul ospitalității în Europa, dar spațiile publice se degradează

Piața Unirii va "găzdui" un nou protest al clujenilor (Foto Arhivă: Dan Bodea)

Comisia Europeană a dat recent publicității Eurobarometrul cu privire la percepția calității vieții urbane în 2015. Cercetarea a avut la bază 40.000 de interviuri realizate în mai și iunie 2015 în 79 de orașe și patru aglomerații urbane din cele 28 de țări ale Uniunii Europene, plus Elveția,  Turcia, Islanda și Norvegia.

Din România figurează în studiu Bucureștiul, Clujul și Piatra-Neamț. Astfel de studii s-au mai realizat în 2004, 2006, 2009 și 2012.

În continuare, prezentăm o selecție a celor mai relevante informații despre Cluj prezentate în studiu. Documentul integral îl puteți consulta aici.

Un oraș mulțumitor. Cu privire la calitatea generală a vieții, Clujul se află pe locul 15, cu 96% dintre cei chestionați fiind parțial sau total de acord cu afirmația „sunt mulțumit să trăiesc în acest oraș”. Înaintea Clujului se află Zurich, Oslo, Belfast, Vilnius, Aalborg, Rostock, Hamburg, Cardiff, Stockholm, Braga, Malaga, Munchen, Leipzig și Copenhaga (în ordine). Același nivel cu Clujul îl înregistrează orașele Reykjavik, Malmo, Gdansk, Bialystok, Viena, Graz, Luxemburg și Burgas. În Piatra-Neamț proporția este de 93%, iar în București de 83%. Cei mai nemulțumiți de calitatea vieții din orașul lor sunt localnicii din Istanbul (65%),  Atena (67%), Palermo (68%), Atena Mare (71%), Napoli (75%), Miskolc (80%) și Marsilia (80%).

Cele mai mari probleme: sănătatea, drumurile și școala. Întrebați care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă orașul lor, 55% dintre clujeni au indicat sistemul de sănătate, 47%, infrastructura rutieră, iar 39%, educația. În 2012, cele mai mari probleme ale orașului erau identificate ca fiind, în ordine, sistemul de sănătate (58%), infrastructura rutieră (38%) și șomajul (34%).

Liderul ospitalității. La fel ca în 2012, Clujul este pe primul loc în ceea ce privește percepția cu privire la prezența străinilor. Concret, 91% dintre clujenii chestionați au fost de acord cu afirmația că prezența strănilor este un lucru bun pentru oraș. Același procent a fost înregistrat în Cluj și în 2012. Pe locul doi se situează Copenhaga, cu 90% și Reykjavik, cu 89%. Cel mai mare număr de nemulțumiți cu privire la prezența străinilor se înregistrează în Istanbul (55%), Atena și Torino (53%) și Ankara (52%). La întrebarea dacă străinii sunt bine integrați, doar șapte orașe au înregistrat proporții de peste 70% a răspunsurilor pozitive. Cele mai mari niveluri de acord sunt în  Zagreb (77%) și Cluj (73%). La polul opus se situează Atena, Malmo (Suedia) și Roma.

Spațiile publice se deteriorează. Orașul de pe Someș este prost plasat la capitolul staisfacție cu privire la spațiile publice, unde, cu un grad de mulțumire de doar 70% se află în treimea inferioară, dar mai sus de București sau Piatra-Neamț. Autorii studiului remarcă scăderea cu 7% a nivelului de satisfacție cu privire la acest aspect, față de 2012. De altfel, cea mai mare descreștere la acest capitol o marchează tot un oraș din România, Piatra-Neamț, cu -29%. Cei mai mulțumiți de spațiile publice sunt locuitorii din Rotterdam (93%), Malmo și Oviedo (câte 92%).

Piața imobiliară, prea scumpă. Doar o treime (34%) din clujeni cred că poți găsi un spațiu locativ de bună calitate la un preț rezonabil, la ei în oraș, față de 2012, când procentul era de 49%.

Transportul public, nefrecventabil. Clujul are una dintre cele mai mare rate de răspuns cu „nu știu” (18%) la întrebarea cu privire la gradul satisfacție legat de transportul public, și doar 69% s-au declarat mulțumiți sau parțial mulțumiți, proporție care plasează Clujul în jumătatea inferioară a clasamentului. De altfel, doar 37% dintre clujeni au spus că folosesc cel mai des transportul public ca metodă de deplasare în oraș. Cu acest procent, Clujul se află în partea inferioară a clasamentului. La polul opus, locuitorii din Paris, folosesc cel mai des transportul în comun (80%), urmați de cei din Viena (73%) și Zurich, (70%).

În top 10 al siguranței. Cu un procent de 92 la sută dintre cei intervievați spunând că se simt în siguranță în oraș, Clujul se plaseasă pe locul 10 pe plan european, după Zurich, Oviedo, Munchen, Aalborg, Groningen, Copenhaga, Stockholm, Helsinki și Reykjavik. După cum se vede, orașul de sub Feleac este și cel mai bine plasat din Europa Centrală și de Est.

Optimism pe piața muncii. Potrivit documentului, orașul Cluj este cel care a înregistrat cea mai mare creștere a optimismului cu privire la piața muncii. Astfel, doar în 14 orașe mai mult de 50% din respondenți au afirmat că este ușor să îți găsești un loc de muncă, pe primele trei locuri fiind Praga (72%), Cluj (67%) și Munchen (62%). Prin comparație cu 2012, Clujul a înregistrat cea mai mare creștere a răspunsurilor pozitive, cu +25%, urmat de Dublin (+24%) și Belfast (+19%). Tot la acest capitol, Clujul are una dintre cele mai mici proporții de respondenți care au indicat șomajul ca fiind printre cele mai importante probleme ale orașului, cu 19 procente. Niveluri mai mici s-au înregistrat doar în Valletta (5%), Munchen (14%), Reykjavik (15%), Bratislava, Praga (câte 16%) și Hamburg (18%).

Cultura zbârnâie. Clujul punctează și la creșterea gradului de satisfacție față de facilitățile culturale (precum sălile de concerte, teatrele, muzeele și bibliotecile), în comparație cu 2012. Astfel, orașul înregistrează al treilea cel mai mare trend pozitiv, cu o crește de 9%, până la un total de 87% a celor care sunt total sau parțial mulțumiți de aceste facilități. Creșteri mai mari au înregistrat doar Atena (+10%) și Malaga (+11).

Distribuie:

Postaţi un comentariu