Emoții și simțiri naționale

Foto: Dan Bodea

Mii de clujeni aliniați ca la apel, copii îmbujorați, frig la limita înghețului. Uniformele militare le fac pe fete să viseze. O slujbă religioasă la capătul căreia cardinalul Francesco Monterisi, arhipreotemerit al Bazilicii Papale San Paolo fuori le Mura, a transmis felicitările Papei Francisc adresate românilor cu ocazia Zilei Naţionale. Ceremonie militară, depuneri de coroane, defilarea cu trupe şi tehnică militară şi de intervenţie, precum şi o survolare a pieţei Avram Iancu cu aeronave militare, elicoptere IAR-330 Puma şi avioane MIG -21 Lancer.

Foto: Dan Bodea

”Este o onoare să mă aflu și să particip la acest moment aniversar al Zilei Naţionale a României, ca reprezentant al Pontifului roman Papa Francisc, episcopul Romei, aici, la Cluj, în anul aniversării unui secol de la marele eveniment de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. Aici, în capitala culturală a Transilvaniei, prin aportul elitelor intelectuale formate la primele şcoli universitare, sub binecuvântarea celor două biserici româneşti naţionale, cea ortodoxă, română, şi cea greco-catolică, unitatea naţională a devenit o stare de spirit.

Astfel, visul de veacuri al românilor din cele trei provincii, Moldova, Ţara Românească şi Transilvania, ca unitate devine realitate la Alba Iulia, vechea cetate romană, iar actul este citit public de acela care urma să devină prin mărturia sa de credință până la jertfa supremă primul cardinal al neamului românesc, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu”, a rostit cardinalul Monterisi, în discursul lui omagial.

Foto: Dan Bodea

Manifestările din Piața avram Iancu s-au încheiat cu o ploaie de confeti și artificii tricolore. Spectacolul s-a mutat mai apoi pe Bulevardul Eroilor, locul ales de organizatori pentru a reînscena momentul Marii Adunări de la alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Clujenii au gustat din plin reînvierea momentului istoric de la 1 Decembrie 1918, în care peste o sută de mii de români trimiși de comunitățile locale au votat, la Alba-Iulia, Unirea Transilvaniei cu România, reprezintă cea mai răsunătoare pagină a istoriei românilor.

Foto: Dan Bodea

Reamintim că manifestările dedicate zilei de 1 decembrie au debutat în Cluj-Napoca cu o ceremonie de depuneri, în premieră, de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Evenimentele dedicate Centenarului Marii Unirii au început la Cluj-Napoca încă de vineri, 30 noiembrie, când au fost dezvelite statuile Mitropolitului Bartolomeu Anania, a Cardinalului Iuliu Hossu și a Episcopului Nicolae Ivan.

Vă invităm să urmăriți mai jos o galerie foto realizată de fotoreporterul Dan Bodea, în timpul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri

Postaţi un comentariu