„Electro-olimpicii” clujeni. Câmpia Turzii, în fruntea clasamentului național

Olimpicii de la Câmpia Turzii, împreună cu domnul profesor Cornel Corovei (foto centru)

Trei elevi de la Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii au obținut locuri fruntașe la faza națională a Olimpiadei la discipline din aria curiculară Tehnologii, domeniile: Electric, Electrotehnic,Electromecanic și Electronică, Automatizări, Telecomunicații. Elevii pregătiți de profesorii ingineri Marcel Man și Cornel Corovei au reprezentat județul Cluj în cadrul concursului desfășurat  în perioada 24-28 aprilie 2017 în Râmnicu Vâlcea. Colegiul clujean a obținut trei locuri II.  

Gabriel Giurgiu (Electronică, Automatizări, Telecomunicaţii, clasa a XII-a), Robert David Kis (Electronică, Automatizări, Telecomunicaţii, clasa a XI-a) și Denis Damian Budian (Electric, Electrotehnic, Electromecanic, clasa a XI-a) s-au clasat pe locul II în cadrul probelor la care au concurat, reușita lor reprezentând o premieră, întrucât niciodată în istoria școlii nu s-a întâmplat ca toți elevii participanți la olimpiadă să se întoarcă acasă cu premii.

„A fost o experiență interesantă, mai ales pentru copii, care au fost actorii principali. Pentru noi a fost într-adevăr o reușită pentru că niciun alt județ care a participat la olimpiadă nu a obținut două premii, iar noi am adus trei în județul Cluj. Am fost martorul unei întâmplări simpatice când am ajuns și mă bucur că elevii au văzut că suntem apreciați. La un moment dat ne-au întrebat câțiva elevi de unde suntem. Le-am spus că suntem din Cluj, că până la urmă nu toată lumea știe unde este Câmpia Turzii. Auzind ca suntem din zonă, ne-au întrebat dacă știm ceva despre băieții de la Câmpia Turzii, dacă vin sau nu. Ne-am amuzat, dar ne-am bucurat totodată pentru că acest lucru înseamnă că de-a lungul timpului ne-am făcut un renume în cadrul acestor tipuri de concursuri”, a declarat Cornel Corovei, cadrul didactic care i-a însoțit pe elevi la Râmnicu Vâlcea.   

„Este o mare bucurie pentru noi reușita celor trei elevi. Suntem mândri pentru că mai ales la partea practică, elevii nostri au reușit și în acest an să impresioneze fiind întrebați chiar de către cei din comisie dacă lucrează în domeniu, având în vedere modul în care s-au descurcat. Este prima dată când toți elevii cu care ne prezentăm la faza națională sunt pe podium. Ne bucurăm mult că rezultatul muncii nostre se vede și este apreciat la nivel național an de an”, a declarat Marcel Man.

Reușita celor trei este cu atât mai mare cu cât aceștia sunt declarați admiși la Facultatea de Inginerie Electrică din Cluj-Napoca în urma rezultatelor obținute. Mai trebuie doar ca elevii să obțină o medie peste 8 în cadrul examenului de Bacalaureat. Admiterea la facultate este de altfel motivul pentru care mulți dintre elevi își doresc să obțină rezultate cât mai bune în cadrul olimpiadelor. Este și cazul elevului Gabriel Giurgiu din clasa a XII-a care își doreste o carieră în domeniu, fapt pentru care a bifat deja primul pas în acest sens. Acesta a participat și anul trecut la olimpiada națională, dar atunci nu a reușit să obțină un loc pe podium. Acum însă, s-a ambiționat și a muncit mai mult.

 „Sincer, după experiența de anul trecut, mi-am dorit mult să obțin un premiu, să urc pe podium sau măcar să iau o mențiune. Din fericire am obținut locul II. Experiența trăită atât în cadrul pregătirilor, cât și în timpul acestor concursuri, este una foarte constructivă, este o experiență pe care nu o poți trăi ca elev, zi de zi. În timpul orelor nu înveți ceea ce poți învăța în cadrul pregătirilor pentru olimpiadă. În primul rând nu îți permite programa școlară și în al doilea rând școala nu are resursele necesare pentru ca fiecare elev să poată face un montaj cap coadă până când învață. Olimpiada reprezintă o oportunitate pentru un elev care își dorește să se pregătească în acest domeniu. Principalul meu scop a fost să intru la Facultatea de Inginerie Electrică. Și în lipsa acestui rezultat, tot aceasta ar fi fost prima mea opțiune. Este un domeniu foarte interesant, dar mulți elevi nu au acces la el”, a spus Gabriel.

Acesta îi sfătuiește și pe colegii săi din clasele mai mici să participe la astfel de concursuri dacă sunt pasionați de domeniile tehnice.

„Olimpiada este pentru noi, ca elevi, singura oportunitate de a avansa în această meserie. Dacă vrei să faci performanță, nu poți rămâne doar la nivelul clasei. Dacă ai noroc și ești într-o clasă bună, rămâi la un nivel bun, dar nu suficient, dar dacă clasa e slabă, te trage automat în jos. Dacă vrei să faci performanță trebuie să te ridici peste nivelul clasei, să tinzi spre ce e mai bun, iar pentru asta trebuie să muncești suplimentar, să te „antrenezi”, să înveți în plus. Lucrurile pe care le înveți la pregătire, nu ai cum să le faci în clasă. Cum spuneam, la clasă, de exemplu, nu ai cum să faci un montaj, pentru că administrația locală, (n.r. care administrează resursele unei școli) nu îți oferă această posibilitate. Într-un cadru restrâns, în schimb, se poate învăța”, explică elevul.  

Colegiulul Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii a obținut în ultimii zece ani rezultate deosebite la olimpiadele cu profil tehnic, detronând de multe ori chiar și liceele de profil din Cluj-Napoca. În octombrie 2016, în cadrul Galei de Excelență organizată de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, colegiul a obținut un premiu special pentru implicarea în dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic.

Citiți și: Profesorii cu rezultate deosebite din judeţul Cluj au fost premiaţi într-o Gală a Excelenţei

Anul trecut, în cadrul competiției care a avut loc la Brașov , Attila Lehel Tokeș a obținut locul II, iar în urmă cu doi ani, același elev s-a clasat pe locul I. În prezent acesta este student al Facultății de Inginerie Electrică din Cluj-Napoca, fiind totodată bursier, datorită rezultatelor sale. 

Citiți și: Atilla Tokes a obținut locul I la Olimpiada Națională de Electrotehnică 

Postaţi un comentariu