Dezbaterea pe buget: promisiuni peste promisiuni și propuneri ”surpriză”

Promisiuni mai noi sau mai vechi și solicitări ”inedite” din partea celor circa 20 de cetățeni prezenți, cam așa a arătat dezbaterea asupra bugetului municipiului Cluj-Napoca, din această seară. Bugetul depășește în acest an 300 de milioane de euro.

Primarul Emil Boc s-a întrecut în a face promisiuni, cam aceleași ca în fiecare an, despre cum vor fi cheltuiți în 2017 banii publici din municipiu. ”În esența proiectul de buget urmărește trei lucruri. Mai întâi integrarea în strategiile adoptate de primărie dintr-o perspectivă multianuală. Apoi, conceptul în jurul căreia e creionat bugetul este calitatea vieții. În al treilea rând proiectul vizează continuarea politicilor pentru continuarea investițiilor și crearea de locuri de muncă”, a precizat în deschiderea discuției primarul Clujului.

Boc a insistat și asupra călcâiului lui Ahile, descongestionarea traficului. ”Cea de a patra componentă este descongestionarea traficului, o problemă majoră a fiecărui clujean. Pe palierul național am reușit să includem centura metropolitană a Clujului de 38 de km în master planul de transporturi aprobat de UE, deci bani există pentru această centură. Totul depinde de rapiditatea cu care guvernanții se vor mișca pentru a accesa acești bani. Am trimis o scrisoare oficială ministerului transporturilor și directorului CNADR prin care am solicitat abordarea concomitentă a celor două tronsoane de centură metropolitană, unul fără celălalt nu are rost. La nivelul nostru local, abia apoi putem trece la măsurile pe care le putem lua noi, de la încurajarea transportului în comun și a celor alternative, la aplicații electronice” a spus Boc.

Din bugetul de funcționare în valoare de circa 200 de milioane de euro 33% merge pe componenta de educație, 15% pe transport și străzi. Iar din bugetul de dezvoltare: 38% e alocat la transport și străzi, 31% la locuințe, 43% protecția mediului.

Emil Boc a precizat că se dau foarte mulți bani de la bugetul local pentru școli și a promis că în acest an vor fi finalizate lucrările la Liceul Mihai Eminescu. Bugetul pentru sănătate înregistrează o creștere cu 22% față de 2016, bani care reprezintă investiții la cabinete medicale școlare și Spitalul clinic municipal.

Pentru transportul în comun sunt 39 de milioane de lei pentru dotări, dar și bani pentru 10 autobuze electrice și 50 de autobuze, 8 troleibuze și 16 garnituri de tramvaie. Cât privește investițiile în infrastructură primarul a promis finalizarea Pieței Unirii și a Podului Traian, dar și finalizarea, pentru a câta oară, a parkingului Negoiu-Mehedinți.

Clujenii au propuneri trăznite

Dintre puținii clujeni care au fost prezenți la dezbatere, unii au avut propuneri din cele mai năstrușnice. “Vreau să se înfiinţeze o piaţetă Cuza Vodă, statuia să fie mai în centrul piaţetei, ca să încapă mai multă lume, pentru că pe 24 ianuarie se aglomerează și pietonii și circulația rutieră. Mai departe. Orice creştin când merge pe ultimul drum e urmărit de un clopot. Eu propun ca Cimitirul Central să ia o clopotniţă şi un clopot la orice creştin să îi bată când porneşte cortegiul, 2-3 minute. Să fie creştineşte. Părerea mea. Ca idee, nu știu, nu au avut curaj arhitecții, dar propun variante aeriene pentru blocajele din trafic. Este una din soluții, fie la intersecții, sau o variantă est-vest, se pot face pe structuri prefabricate. Am propus și să se construiască un observator astronomic popular care înseamnă și știință dar și pentru relaxarea tineretului şi evitarea consumului de droguri şi băuturi. Și ultima problemă e realizarea cartierului Lomb, e o problemă grea, complicată dar trebuie discutată și ea, a spus Aurel Coltor, preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei.

”Nu mi se pare normal să nu poți să ai un profesor de informatică în gimnaziu. Dacă vrem să vorbim despre dezvoltare cred că Clujul trebuie să se orienteze spre IT. Alt subiect este referitor la sănătate-ecologie, sănătatea ca prevenție. Mi-aș dori ca Clujul să fie un oraș mai sănătos, mai verde, așa pe scurt, aș vrea să se extindă programul Cluj bike, să se găsească variante de parkinguri de biciclete, să se insiste pe dezvoltarea bicicletei, care nu poluează și face să avem mai puține persoane bolnave. Tot în ideea cu spațiile verzi îmi doresc să se planteze copaci, să se investească nu atât în amenajarea spațiilor verzi pe orizontală, cât pe verticală. Știu că un trandafir sau o panseluță e foarte frumoasă dar nu dă atâta oxigen ca și dacă s-ar planta un copac care crește frumos în sus și dă mai mult oxigen și protejează mai mult natura, să se evalueze și să se planteze inclusiv în curțile școlilor”, a spus Laura Simona Varga programator și membru USR .

Părinții de la ”Iuliu Hațieganu” vor încă o clădire pentru școală

Un reprezentant al comitetului de părinți de la Școala Iuliu Hațieganu a readus în discuție lipsa de spațiu cu care se confruntă elevii de la această școală și a cerut primarului să includă în buget achiziționarea unei clădiri noi în acest sens. ”Vrem să repunem în discuție solicitarea noastră pentru a rezolva lipsa spațiului de la cea mai mare școală generală din municipiu. Noi am propus achiziționarea clădirea fostei poște și ne dorim să luați solicitarea noastră în calcul”, a spus Marius Pașca.

”Anul trecut nu am mai avut bani la capitolul achiziționare imobiule, punctul meu de vedere va fi că în acest capitol să fie anul acesta printre primele, pentru că este o școală perfomantă și vine pe strategia noastră de oferi școală cât mai aproape de unde locuiește elevul”, a spus Boc.

”Din Consiliul Civic în ultimul an au venit multe propuneri, soluții și ne bucurăm că unele se regăsesc în buget de la amenajarea Someșului, curățarea lacurilor, centrul regional de industrii creative. Problema deșeurilor pentru Cluj este foarte mare. Municipalitatea trebuie să pună forță în proiectul CJ ca ritmul de acolo să crească. Vrem și ca toate construcțiile reprezentative din oraș să fie renovate. Apoi, repunerea în valoare a Canalului Morii odată cu Someșul”, a spus președintele Consiliului Civic Local, Iosif Pop.

Dezbaterea s-a încheiat după circa două ore.

Distribuie:

Postaţi un comentariu