Mită în abonamente de festival de la un milionar pentru viceprimarul Clujului. Hunor: Horvath Anna nu a comis nicio ilegalitate

Procurorii DNA Cluj au dispus marți punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, acuzată de fapte de trafic de influență după ce și-a folosit influența pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în vederea obținerii de foloase care să o ajute în campania electorale.

UPDATE 12:00

Contactat de ziarul Transilvania Reporter, președintele UDMR Cluj Csomo Botond nu a dorit să comenteze situația colegei sale de partid, Horvath Anna.

Potrivit news.ro care citează postul de radio RFI, Kelemen Hunor spune  că Horvath Anna este “o persoană onestă, corectă şi cinstită”.

Kelemen Hunor spune că procurorilor le-au fost puse la dispoziţie toate documentele cerute şi se declară convins că se va stabili că nu a fost comisă nicio ilegalitate nici de către primărie, nici de către primarul Horvath Anna.

“Au fost puse la dispoziţia procurorilor toate documentele cerute şi sunt convins că foarte repede vom afla că nu s-a întâmplat nicio ilegalitate, nici în ceea ce priveşte Primăria şi nici în ceea ce o priveşte pe doamna viceprimar Horvath. Eu cred în ea şi în toţi aceşti ani, cât a lucrat şi de când lucrează în serviciul public, a fost o persoană onestă, corectă şi cinstită şi nici la UDMR, deci de la UDMR au plecat cu toate contractele şi plăţile în ceea ce priveşte campania la locale. Colegii mei au pus la dispoziţia procurorilor tot ce au cerut”, a declarat preşedintele UDMR.

El a mai spus că “tot ce s-a făcut este legal”: “Asta este viaţa, nu vreau să comentez mai mult, fiindcă tot ce s-a făcut este legal, a fost controlat şi am vorbit cu doamna viceprimar ieri de două ori şi mi-a zis că nu are emoţii, fiindcă nu a comis nici o ilegalitate şi tot ce înseamnă campania electorală a fost corectă, fără probleme”.

Potrivit stiridecluj.ro, care citează surse judiciare, este vorba de un proiect dezvoltat de omul de afaceri Fodor Zsolt în cartierul Borhanci. Silvia și Fodor Szolt sunt și proprietarii lanțului de magazine Euro GSM. Potrivit estimărilor revistei Capital, în 2014, cei doi soți aveau o avere estimată la 22-25 de milioane de euro.

Procurorii DNA Cluj au dispus punerea sub control judiciar a viceprimarului din Cluj-Napoca, Horvath Anna, care este cercetată sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 10 octombrie 2016 cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Potrivit unui comunicat remis de DNA, în perioada februarie – mai 2016, inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, și-a folosit influența pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice.

Derularea acestui proiect imobiliar presupunea obţinerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unui certificat de urbanism, confirmarea unui aviz de oportunitate, concesionarea unei suprafeţe de teren, eliberarea autorizaţiei de construire.

Pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcționari cu atribuţii în domeniul urbanismului şi autorizării lucrărilor de construcţii, inculpata Horvath Anna a pretins omului de afaceri procurarea şi remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale.

Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma încheierii unui contract de sponsorizare, urmând ca viceprimarul Horvath Anna să indice omului de afaceri datele de identificare ale unei persoane juridice cu care să fie încheiat acest contract.

De asemenea, în același context, inculpata Horvath Anna a promis că și după alegerile locale îl va ajuta pe același om de afaceri și în cazul altor proiecte imobiliare în care acesta din urmă avea interese economice.

 

 

 

Postaţi un comentariu