Conducerea Operei Naţionale din Cluj, acuzată de conflict de interese şi deturnare de fonduri

Foto: Dan Bodea

Angajații Operei Naționale Române din Cluj continuă semnalarea publică a mai multor nereguli care au avut loc în ultimii doi ani în instituţie, sub actuala conducere, după ce fostul director, Rareş Trifan, a fost la rândul lui contestat vehement de sindicatul Operei, acesta făcând şi obiectul unei plângeri penale a sindicatului.

Astfel, într-un memoriu transmis presei şi publicat de site-ul actualdecluj.ro angajații Operei Naționale Romane din Cluj și membri ai Sindicatului Transilvania Art precizează că în următoarea perioadă vor sesiza personal Departamentul Național Anticorupție (DNA) pentru deturnare de fonduri și conflict de interese, “dorindu-i directorului (tenorul Marius Vlad Budoiu, n.red.) să-și împlinească visul de a inființa o instituție de spectacole la Gherla”.

În memoriu se aminteşte că “pe lângă datoriile acumulate sau amenzile primite de la diversele instituții de control ale statului pentru numeroase nereguli, instituția angajează personal pe perioada nedetermintă după bunul plac al directorului, fără a organiza concursuri pe post, conform legii teatrelor si conform Regulamentului de organizare și funcţionare a instituţiei”.

Deşi Opera Naţională din Cluj a obţinut premii semnificative în 2014 la Gala Festivalului Operelor Naţionale, deşi a adus Opera Aida în stradă, atât în Cluj, cât şi la Alba Iulia şi chiar a creat o microstagiune estivală, sindicaliştii consideră că “după doi ani, instituția nu numai că nu a progresat, dar este într-un regres semnificativ”.

Memoriul sindicatului mai semnalează că “după «Zilele Clujului 2014», angajații Operei nu şi-au primit onorariul promis înaintea concertelor din Piața Matei Corvin, aceasta constituind prima revoltă consistentă a personalului”. Din toate deplasările desfașurate de Opera Română prin societatea “Filarmonia”, angajații Operei au primit cel mult diurna pe o zi în valoare de 13 Ron, în timp ce soliștii invitați, “prieteni ai lui Budoiu”,   au primit 3000-4000 RON, mai susţin sindicaliştii.

Acuzele continuă şi la adresa lui Sabin Mircea Rus, manager cultural şi purtător de cuvânt al instituţiei. Contactat de Transilvania Reporter, Sabin Mircea Rus nu a dorit să comenteze memoriul transmis de Sindicatul Transilvania Art, spunând că acesta este transmis de anumite persoane care îşi doresc conducerea instituţiei  şi a precizat că Opera Naţională va începe o “stagiune extraordinară anunţată printr-o conferinţă de presă în zilele care urmează”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu