Concursul național de creație pentru liceeni „Locuri ale memoriei în localitatea ta”, „biletul” spre închisoarea de la Râmnicu-Sărat

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului va derula în perioada 9 februarie – 20 martie 2016 a doua ediție a concursului național de creație „Locuri ale memoriei în localitatea ta”.

Proiectul se adresează elevilor din clasele IX-XII din unitățile de învățământ din România care aparțin de Ministerul Educației Naționale. Concursul își propune ca, printr-un exercițiu de creativitate, să atragă interesul elevilor asupra cunoașterii și studierii istoriei regimului comunist din România. Prin identificarea și cercetarea unor locuri care au legătură cu istoria comunismului, tinerii implicați vor ajunge să cunoască însemnătatea acestora, modul în care erau folosite unele dintre ele în perioada comunistă, precum și ce reprezintă astăzi pentru comunitate. Totodată vor putea afla și felul în care în ultimii 26 de ani societatea s-a raportat la trecut, prin marcarea acestor locuri cu semnificație istorică (monumente, plăci comemorative etc.)

În urma concursului vor fi desemnate trei echipe câștigătoare. Premiul constă în invitarea echipelor câștigătoare (elevi și profesorul coordonator) într-o tabără organizată la Râmnicu-Sărat, județul Buzău, în perioada 18 – 22 aprilie 2016, în cadrul programului Școala altfel: „Să știi mai multe, să fii mai bun!”. Cheltuielile de transport, cazare, masă vor fi asigurate de către organizatori. Programul celor cinci zile va conține activități culturale și sociale, de team building, cercetare de teren, workshop-uri, prelegeri, vizionări de filme, după un calendar care va fi anunțat ulterior.

Concursul reprezintă prima etapă a proiectului „Memorie Locală – Memorie Națională” inițiat de IICCMER în scopul de a oferi metode alternative de înțelegere a istoriei comunismului la nivel local și național.

Mai multe detalii aici.

Postaţi un comentariu