Clujenii, aşteptaţi astăzi să dezbată bugetul oraşului, care depăşeşte 300 de milioane de euro

Foto: Dan Bodea

Astăzi de la ora 17.15, in Sala de Sticla a Primariei municipiului Cluj-Napoca,va avea loc dezbaterea publica privind Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2017.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul primăriei, valoarea bugetului general este de 1.350.999.000 lei, din care bugetul de funcţionare reprezintă 907.324.000 lei, respectiv bugetul de dezvoltare 443.675.000 lei.

Proiectul de buget a fost construit având în vedere o serie de priorităţi pentru acest an. Lista de obiective prioritare prevede:

1. Demararea unui nou program multianual de modernizare a infrastructurii rutiere care să cuprindă şi străzile din noile extinderi ale oraşului.

2. Introducerea în circulaţie a 8 noi troleibuze şi achiziţia publică a altor mijloace de transport în comun noi: 50 de autobuze, 6 garnituri de tramvai şi 10 autobuze electrice.

3. Crearea de benzi dedicate pentru transportul în comun pe axa est-vest, între Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi Calea Moţilor.

4. Menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.

5. Finalizarea unui parking suprateran şi începerea lucrărilor de construcţie la cel puţin 3 noi parkinguri.

6. Pentru cartiere curate, se vor iniţia lucrările de amenajare a primelor 40 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere.

7. Atragerea de finanţări europene pentru reabilitarea termică a cel puţin 30 de noi blocuri.

8. Finalizarea etapei a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest.

9. Dezvoltarea unui sistem public de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, bolnave, vulnerabile sau singure.

10. Deschiderea unei creşe pe str. Donath nr. 238, începerea construcţiei unei creşe pe str. Gr. Alexandrescu nr. 47A şi modernizarea creşei de pe Septimiu Albini nr. 91.

11. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „şcoala după şcoală”.

12. Extinderea capacităţii Sălii Polivalente la peste 9.300 de locuri, urmând să găzduim Campionatele Europene de Gimnastică şi o grupă a Campionatului European de Baschet Masculin.

13. Susţinerea activităţilor culturale, sportive şi religioase din municipiu cel puţin la nivelul anului anterior. În anul 2017 începe implementarea programului cultural derulat de Casa Municipală de Cultură şi de Asociaţia „Centrul Cultural Clujean”.

14. Digitalizarea activităţii administraţiei. Oraşul va fi gazda celui mai important eveniment internaţional în domeniul inovării susţinut de Comisia Europeană, Conferinţa „Open Innovation 2.0”.

15. Amenajarea a 3 noi parcuri pentru câinii cu stăpân şi extinderea Centrului destinat câinilor comunitari de pe strada Bobâlnei.

16. Realizarea unui patinoar artificial în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.

Proiectul de buget poate fi consultat aici, iar lista obiectivelor de investiţii propuse pentru 2017, aici.

Bugetul propus pentru 2017 este cu peste 235 de milioane de lei mai mare decât cel din 2016.

Postaţi un comentariu