Clujeanul Gheorghe Benea, fost șef al Loteriei Române, reținut pentru luare de mită și abuz în serviciu

Foto: dej24.ro
eepurl.com

Procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore doi foşti şefi ai Loteriei Române, Gheorghe Benea, fost director general şi Ovidiu Rîpanu, fost şef Serviciu Achiziţii, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. Dosarul vizează un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de peste 13 milioane de lei, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române.

Clujeanul Gheorghe Benea, director general la Compania Naţională Loteria Română (C.N.L.R.) și fost candidat la Primăria Dej, la data faptelor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în timp ce șeful Serviciului de Achiziții din cadrul Loteriei a fost reținut pentru luare de mită în formă continuată,  abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată.

De asemenea, s-a pus în mişcare acţiunea penală şi s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 15 septembrie 2016, faţă de alți opt inculpați administratori de firmă sau societăți comerciale.

În comunicatul procurorilor DNA se arată faptul că la data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naţionale Loteria Română a atribuit unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378, 73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitaţie trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială care a vândut astfel, Loteriei Române, autovehicule la un preţ substanţial mai mare decât preţul pieţei.

De exemplu, inculpaţii Benea Gheorghe, Rîpanu Ovidiu și suspectul Lăzăreanu Remus au iniţiat procedura de achiziţie fără a estima valoarea contractului de achiziție pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile; nu a fost întocmit un studiu de piață pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziționate; nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al C.N.L.R. care urma a fi predat în sistem buy-back; nu a luat în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziției cheltuielile suplimentare  – cu RCA, Casco, mentenanță – prevăzute în documente.

De asemenea, s-au preluat de la Sorescu Nicolae, reprezentantul dealerului auto, specificațiile tehnice ale autoturismelor comercializate de această societate comercială – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar  în fișa de date a achiziției   s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței. Prin iniţierea, atribuirea şi derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Companiei Naționale Loteria Română estimat la valoarea de  2.314.707  lei.

Inculpaţii Benea Gheorghe şi Rîpanu Ovidiu urmează a fi prezentaţi, la data de 16 septembrie 2016, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti.

Postaţi un comentariu