Centrul de management al deşeurilor va fi gata la termen: finalul lui 2015

Lucrările la implementarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj” continuă, dau asigurări reprezentanţii Consiliului Judeţean, care astăzi au realizat o vizită pe şantierul acestui obiectiv de investiţii.

Vizita a fost prilejuită de apropierea finalizării lucrărilor de construire a celor trei Staţii de transfer a deşeurilor din judeţul Cluj, respectiv a celor din comuna Mihai Viteazu, din municipiul Gherla şi din oraşul Huedin. În ceea ce priveşte Staţia de transfer a deşeurilor din comuna Mihai Viteazu -cea mai mare din judeţ, au fost executate şi finalizate mai multe categorii de lucrări, respectiv terasamentele, structurile civile, zidurile de sprijin, instalaţiile electrice, reţelele de alimentare cu apă, canalizările de apă menajeră şi pluvială, instalarea containerelor, împrejmuirea perimetrului şi construirea porţii de acces.

„Am ţinut foarte mult să facem această vizită la Staţia de transfer a deşeurilor din Mihai Viteazu pentru a putea demonstra că acest important proiect al administraţiei judeţene merge înainte, în pofida diverselor probleme cu care ne-am confruntat în ultima perioadă, astfel încât există toate şansele ca termenul de finalizare a întregului proiect, stabilit pentru sfârşitul anului 2015, să fie respectat” a declarat vicepreşedintele cu atribuţii delegate de preşedinte, Vakar Istvan.

Lucrările de construcţie au fost încheiate, însă pentru finalizarea contractului de lucrări aferent staţiei de transfer Mihai Viteazu, a cărui valoare totală este de 7.115.873, 17 lei, mai este nevoie de furnizarea unor echipamente mobile – o presă statică, 21 de containere şi, respectiv, opt camioane de transport containere. Cantitatea de deşeuri estimată pentru Staţia Mihai Viteazu este de circa 58.278 tone/an, 42.194 tone/an – fracţie umedă, respectiv 16.084 tone/an – fracţie uscată.

În ceea ce priveşte Staţiile de transfer a deşeurilor din Gherla şi Huedin, valoarea lucrărilor de construire a acestora este de 4.491.440, 47 lei, respectiv 2.829.164, 81 lei. Pentru Staţia din Gherla, în suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, cantitatea de deşeuri procesată estimată este de circa 36.273 tone/an (25.517 tone/an fracţie umedă şi 10.756 tone/an fracţie uscată), în timp ce, pentru Staţia din Huedin, în suprafaţă de 4.940 metri pătraţi, cantitatea de deşeuri estimată este de 11.695 tone/an (8.303 tone/an fracţie umedă şi 3.392 tone/an fracţie uscată).

„Apreciez ca fiind extrem de îmbucurător faptul că, dincolo de problemele, nu puţine, pe care a trebuit să le rezolvăm, acest proiect extrem de important pentru întreg judeţul, merge înainte. Mai mult decât atât, suntem extrem de bucuroşi că am reuşit să diminuăm cheltuielile pentru cofinanţarea acestui proiect, o serie de lucrări extrem de importante cum sunt cele referitoare la închiderea rampei de la Pata Rât – peste 30 de milioane de lei, cele referitoare la consolidarea versantului CMID şi de edificare a drumurilor de acces spre staţiile de transfer, respectiv spre Centrul MID, fiind declarate eligibile pentru finanţare din fonduri europene” a declarat vicepreşedinte CJ, Ioan Oleleu.

În momentul finalizării acestui proiect vor fi organizate două licitaţii, una de către Consiliul Judeţean Cluj, pentru asigurarea transportului deşeurilor de la staţiile de transfer spre Centrul SMID, iar cealaltă de către ADI Eco-Metropolitan Cluj, pentru asigurarea colectării deşeurilor de la cetăţeni.

Distribuie:

Postaţi un comentariu