Campanie de strângere de fonduri pentru „Poteca poveștilor”, un proiect turistic pentru descoperirea Maramureșului istoric

Zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului (FOTO: Dan Dinu)

4100 de Euro- de atât este nevoie pentru realizarea proiectului „Poteca cu povești” în Pădurea Crăiască din Maramureșul istoric, lângă cunoscuta stațiune Ocna Șugatag. Proiectul presupune amenajarea unei poteci de vizitare prin Pădurea Crăiască și a fost demarat de WWF (World  Wide Fund for Nature) în cadrul unei colaborări cu proprietari de pensiuni din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, tur-operatori care aduc turiști în zonă și custozii de arii naturale protejate din zonă. Pentru a duce proiectul la bun sfârșit a fost deschisă o platformă online unde cei care iubesc natura și turismul eco pot face donații.

Proiectul „Poteca de Povești” constă în amenajarea unei poteci de vizitare prin pădure, cu marcaje și panouri ce te ghidează prin locurile permise și care scot la lumină poveștile pădurii, cu istoria ei și locul pădurii în identitatea locală, speciile de arbori și de viețuitoare și relațiile dintre ele, rolurile pe care le îndeplinește pădurea, viața de după moarte a arborilor și impactul oamenilor asupra ei. Pe lângă potecă, proiectul include un pachet educativ pentru școlile din Ocna Șugatag și din celelalte localități din destinație, cu un manual de interpretare a tematicilor prezentate pe potecă și diverse materiale de tip „recuzită” (cum ar fi planșe cu specii, modelaje). Manualul va conține lecții interactive inspirate de poveștile pădurii și va fi utilizat de profesori în programe de educație non-formală precum „Școala altfel”, pentru a crea experiențe interesante pentru elevi, în mijlocul Pădurii Crăiești.

Până în prezent, 15% din totalul sumei a fost strâns, iar proiectul poate fi susținut aici, prin donații pe platforma românească de crowdfunding „We are here”. Perioada de strângere a donațiilor este 28 septembrie-12 noiembrie 2015.

Mai jos puteți viziona un material video despre proiectul „Poteca de povești”

 

[stextbox id=”custom” caption=”Ce este Pădurea Crăiască”]

Pădurea Crăiască este un petec de 49 ha care, din cauza restrângerii treptate a suprafeței împădurite din Maramureș, a rămas izolată de alte păduri din jur. Deși există o legătură culturală profundă și ancestrală între maramureșeni și pădure, aceasta este însă izolată și de comunitatea din imediata vecinătate. Pădurea Crăiască nu este cu adevărat integrată nici în circuitul turistic, și nici nu se regăsește între preferințele de petrecere a timpului liber ale localnicilor, din pricina lipsei unei infrastructuri de vizitare. În lipsa unei poteci marcate, cei care trec totuși pe aici pot devia ușor de la traseu și produce deranj speciilor de păsări și vegetației (în special în ceea ce privește regenerarea naturală).

Pădurea a devenit în 1964 rezervație de semințe pentru speciile de stejar și larice, iar în anul 2000 a fost declarată arie naturală protejată. Aceasta se află în proprietatea Ocolului Silvic Mara și sub custodia Administrației Parcului Natural Munții Maramureșului.

Pădurea Crăiască este cunoscută pentru asocierea neobișnuită de specii de arbori: stejar, gorun și larice, care vegetează alături de carpen, cireș sălbatic, alun, mur. Aici există încă multe exemplare monumentale de stejar, cu vârste de peste 200 de ani, înălțimi de 30 m și diametre de 2 m. În pădure există specii endemice de floră ca sor-cu-frate și pușca-dracului, însă ce e cu adevărat interesant este populația diversă și abundentă de păsări care au găsit aici condiții favorabile pentru cuibărit, adăpost și hrănire. Pădurea adăpostește  51 de specii de păsări, între care și specii rare/vulnerabile ca vânturelul roșu, turturica, pupăza, ciocănitoarea de stejar sau ciocârlia de pădure.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu