„Camera cu câini”: medicamentul-patruped ideal pentru studenții stresați

Bes este unul dintre câinii de terapie cu care studenții stresați își pot petrece timpul liber (Foto: Radu Pădurean)

Un grup de 15 studenți așteaptă nerăbdători în fața unei săli de curs. Pentru mulți dintre ei e sesiune, iar stresul li se poate citi pe față. Orice minut încheiat îi duce mai aproape de data unui examen. Când în sala de alături intră Norka, cu toții ridică privirea și zâmbetul le apare pe chipurile adormite de la atâtea nopți petrecute în fața cărților. Norka nu e nicidecum unul dintre profesorii cool ai facultății. Nu. Norka este unul dintre câinii care, în cadrul programului „Keep calm with dogs-Camera cu câini”, oferă studenților oportunitatea ca, timp de aproximativ o oră, să uite de grijile examenelor și să petreacă timp de calitate în compania unor patrupede special pregătite într-un tip de terapie care începe să câștige tot mai mult teren și în România: terapia asistată de animale.

„Keep calm with dogs- Camera cu câini” este un program început în 2013 și susținut în cadrul unui parteneriat între Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). Proiectul se adresează studenților și profesorilor care, în timpul sesiunii, vor să își ia gândul de la stresul examenelor și pentru care „relaxare” înseamnă câteva ore de activități alături de un prieten canin.

Activitățile din „Cameră” sunt realizate alături de câini de terapie, pregătiți de Asociația Dog Assist. Este vorba despre câini special antrenați și dresați, tocmai pentru a contribui la eliminarea stresului. Activitățile sunt dintre cele mai variate, sunt distractive și, cel mai important, implică interacțiunea cu câinii. Alături de câini, la ședințele de „destresare” sunt prezenți de fiecare dată specialiști în terapie asistată de animale și dresaj canin, psihologi, psihopedagogi, psihoterapeuți și medici veterinari de la care studenții pot afla ce implica îngrijirea unui câine, cum este recomandabil să interacționeze cu patrupedele sau cum pot trece peste fobia de câini. Programul se adresează atât studenților, cât și cadrelor didactice UBB și USAMV, iar următoarele dat în care vor exista sesiuni alături de câini sunt 6 februarie, 13 februarie și 20 februarie.

Înapoi la câini

Sesiunile alături de câinii de terapie durează aproximtiv o oră. Pentru sesiunea despre care vorbim acum, vedetele canine au fost Tara și Norka. Cățelușa Tara și-a descoperit vocația de câine de terapie cu ajutorul proprietarei ei, Andra Pîrvulescu, care a cules-o de pe stradă. În camera cu câini Tara este ajutată de Norka, o cățelușă din rasa Smooth Collie. Prietenoase și foarte curioase, cele două patrupede iau rapid inițiativa și trec rapid peste formalități în relația cu studenții-pacienți, care astfel devin mult mai siguri pe sine și uită aproape imediat de materiile care nu îi lasă noaptea să aibă un somn liniștit.

Tara (cățelul negru) și Norka (cățelul auriu) sunt tot timpul pregătiți să își facă prieteni noi (Foto: Radu Pădureanu)

Tara (cățelul negru) și Norka (cățelul auriu) sunt tot timpul pregătiți să își facă prieteni noi (Foto: Radu Pădurean)

„În timpul petrecut aici ei se pot detașa de stres și de toate gândurile legate de examen. Li se schimbă focusul de pe examene și timpul puțin pe care îl mai au pentru învățat către ceva care îi liniștește. Contactul cu un câine ne calmează, lucru demonstrat de numeroase studii. Un câine poate fi și un factor motivațional. De exemplu, aici îi provocăm pe studenți să fie mai convingători, să atragă câinele. Un câine pe care îl ai acasă te poate ajuta în foarte multe feluri. Ai în primul rând o responsabilitate în plus și având grijă de el, devi mai responsabil. Te poate ajuta și din punctul de vedere al sănătății, pentru că un câine te obligă să faci mai multă mișcare, pentru că el are nevoie de plimbare”, spune psihologul Andra Diaconu.

Dincolo de a fi o distracție alături de animale vesele și jucăușe, ora petrecută în Camera cu câini este în primul rând o formă de înlăturare a stresului. Este și motivul pentru care la ședință iau parte psihopedagogi, medici veterinari, psihologi și mai ales câini de terapie, o „specie” cu totul aparte în rândul patrupedelor.

„Câinii de terapie sunt diferiți. Sunt antrenați și noi urmărim să avem câini echilibrați, cu un temperament potrivit. Trebuie să își dorească și ei să interacționeze cu cât mai multe persoane, să fie curioși și foarte bine dresați, astfel încât să facă față atunci când lucrează cu copiii, de exemplu, care îi trag de urechi sau de coadă. Terapia cu câini este foarte prezentă în țările din occident. După evenimentele din 2001, în SUA sunt aeroporturi în care sunt lăsați liberi câini de terapie astfel încât persoanele care așteaptă acolo să nu mai fie atât de încordate”, explică psihologul Andra Diaconu.

Medicamentul-patruped pentru fobia de câini

Paula este studentă în anul doi la Facultatea de Psihologie și chiar dacă se află în sesiune, ea a venit în Camera cu câini nu pentru că o sperie examenele, ci pentru că o sperie… câinii. Fobia de câini este însă o problemă cât se poate de serioasă și nu are nimic de-a face cu faptul că unei persoane pur și simplu nu îi plac câini.

În cazul Paulei, fobia se manifestă printr-o anxietate accentuată. Chiar dacă nu a avut experiențe neplăcute în copilărie, frică de câini s-a accentuat în timp până la momentul în care tânăra și-a dat seama că un câine negru de talie mare este de fapt cel mai mare coșmar al ei.

„Când eram mică nu aveam probleme. Nu am avut experiențe neplăcute cu câinii, dar pe măsură ce am crescut mi-am dat seama că îmi e tot mai teamă de ei. Acum îmi e foarte frică atunci când latră. Mă panichez, îmi crește pulsul. Dacă acum începe unul din ei să latre nu știu ce o să fac. Aveam perioade în care mi-era foarte, foarte frică de câini și dacă era un câine în fața casei nu ieșeam. Dacă erau zone unde știam că sunt câini, le ocoleam zeci de metri sau luam pe cineva cu mine”, își amintește Paula.

Împinsă de la spate de o prietenă și încurajată de ideea că programul „Keep calm with dogs” presupune interacțiunea cu câini de terapie, Paula și-a făcut curaj și a încercat să își depășească această frică.

„Îmi plac foarte mult și chiar vreau să mă pot juca cu ei. Dacă sunt mici și măcar le cunosc stăpânul nu e chiar atât de rău și mă pot apropia de ei. Cred că e o problemă de încredere mai mult. Cu cei de aici e mai mai simplu pentru că știu că sunt dresați. Îmi doresc un câine la un moment dat, doar să fie mic și să nu latre. Aici m-a adus o prietenă și a fost foarte bine. A fost foarte ciudat când i-am dat câinelui mâncare și a venit atât de aproape de mine. Dar cred că a fost un pas înainte experiența aceasta”, spune zâmbind studenta.

În cazul în care vreți să vă depășiți fobii legate de animale și în special de câini este totuși indicat să apelați la specialiști. A lua taurul de coarne nu este tot timpul cea mai bună strategie, iar aici intervin câinii de terapie care, așa cum psihologul Andra Diaconu atrage atenția, sunt cel mai bun început pentru cei care vor să depășească frica de câini.

„Expunerea ajută mult și aici intervine partea de psihoterapie, în care expunerea este asistată și este sistematică. Cu un câine de terapie nu poți să pățești nimic. În astfel de cazuri o luăm treptat, de la momentul în care persoana suportă prezența câinelui la doi metri, până când devine posibilă interacțiunea. Cu timpul, anxietatea, oricât de mare ar fi, nu mai crește și ne calmăm. Totul însă trebuie coordonat de un terapeut care să știe ce să facă”.

Chiar dacă nu există studii ample ale cercetătorilor britanici care să ne spună că o oră cu un câine de terapie îți paote face ziua mai bună,   pozele vorbesc de la sine (Foto: Radu Pădureanu)

Chiar dacă nu există studii ample ale cercetătorilor britanici care să ne spună că o oră cu un câine de terapie îți paote face ziua mai bună, pozele vorbesc de la sine (Foto: Radu Pădurean)

„Vreau câineeeeeee!”

Pe buzele multora dintre studenții care au petrecut o oră în Camera cu câini se putea citi la final „Vreau câine!”. Cei care nu au spus-o cu voce tare, se îndepărtau de Tara și Norka cu mari regrete și cu o evidentă dorință de a mai reveni sau, de ce nu, de a adopta sau cumpăra un câine pe care să-l crească. Lucrurile nu sunt însă atât de simple și nu degeaba se spune că a avea un câine este destul de asemănător cu a avea un copil.

„E destul de greu să ai un câine și nu multă lume se gândește la asta. În preajma sărbătorilor de cele mai multe ori sunt multe cazuri în care animalele devin cadouri și oamenii își cumpără animale fără să se gândească foarte serios la ce înseamnă asta. Trebuie să te gândești cât timp ai și câți bani ai pentru că acesta este adevărul: să ai un animal, costă. Trebuie luat în considerare ce rasă vrei, cât timp fizic ai, ce job ai, dacă îl poți lua cu tine la job și multe altele. Orice fel de câine ai, mic sau mare, trebuie să lucrezi cu el”, spune stăpână cățelușei Tara, Andra Pîrvulescu.

Pentru a nu avea surprize neplăcute, atunci când doriți să achiziționați un câine de rasă e bine să apelați la sfatul unui medic veterinar și nu la rubrica de comentarii de pe site-urile pe care, pe lângă câini „de rasă”, se mai mai pot cumpăra biciclete, mobilă și anvelope de iarnă.

„Sunt asociații care pregătesc medical cățeii și dacă vor câini de rasă, să caute pe site-ul asociației chinologice și să cumpere de la crescători adevărați, pentru a nu avea mai apoi probleme de sănătate cu câinele”, atrage atenția Andra Pîrvulescu.

Și dacă nu aveți bani pentru un câine de rasă, dar totuși vreți un companion patruped, nu disperați: adăposturile de câini vă așteaptă să adoptați, iar ideea că un maidanez nu poate fi dresat este un clișeu. Dovadă este chiar Tara, pe care Andra a cules-o de pe stradă și, cu multă muncă, dragoste și răbdare, a „transformat-o” în câine de terapie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu