Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar, spusă la 30 de ani de la Revoluție

Momentul în care Călin Nemeș își dezgolește pieptul în fața soldaților | Foto: Răzvan Rotta

O carte dedicată lui Călin Nemeș, unul dintre eroii anului 1989, va apărea chiar în 21 decembrie, la fix 30 de ani după ce actorul clujean a ieșit în stradă, declanșând revoluția de la Cluj. Titlul cărții este „Călin Nemeș. Povestea unui revolutionar”, iar semnatarul volumului este jurnalistul și autorul clujean de nonficțiune Tiberiu Fărcaș. Acesta ne-a declarat că și-ar dori ca lansarea volumului să aibă loc chiar la ora 15.40, în intersecția din fața Hotelului Continental, locul înfruntării dintre revoluționari și armată. „Dacă nu vom obține aprobarea, vom face lansarea la monumentul «Stâlpii Împușcați», apoi vom continua la «Insomnia», unde va avea loc și vizionarea filmului «Undeva în Est», din 1991, cu Călin Nemeș în rol principal”, ne-a declarat autorul cărții.    

El spune că a fost motivat să scrie această carte de faptul că protagonistul ei a fost cel care a declanșat evenimentele din 21 decembrie 1989 de la Cluj-Napoca. „El a condus acel grup de 20-30 de persoane, care au manifestat spontan în intersecția de la «Conti» și apoi în Piața Libertății, scandând împotriva comunismului și solidarizându-se cu revoluționarii de la Timișoara. L-am cunoscut ca prezentator de concerte rock, a fost un idol pentru mine și cred că a avut parte de un sfârșit trist, nefericit, când s-a spânzurat în 1993, declarându-se dezamăgit de faptul că cei vinovați de crimele din 21 decembrie nu plătiseră”, spune jurnalistul clujean.

Cartea va fi o noutate, deși s-a mai scris despre Călin Nemeș, în cărțile dedicate istoriei revoluției de la Cluj, iar în presă au apărut sute de articole despre el. „Dar”, spune autorul, „90% din informații sunt aceleași, care se repetă”. În plus față de cele deja cunoscute în spațiul public, noul volum va aduce mărturii despre Călin Nemeș, cel dinainte de Revoluție, de la regizorul Lucian Tănase, filologul Roland Szekely, jurnalistul Sorin Grecu și de la alte persoane care au fost în apropierea sa în acea perioadă. De asemenea, vor fi reproduse cele mai relevante articole de presă care au relatat despre destinul lui Călin Nemeș și câteva poezii puțin cunoscute ale acestuia. „Una peste alta, în carte combat teza Armatei, care a susținut că era băut când a ieșit în stradă și că, din cauza provocării lui, s-au petrecut toate incidentele sângeroase de la Cluj-Napoca, din 21 decembrie 1989”, încheie Fărcaș.

Actorul Călin Nemeș a fost unul dintre liderii grupului de protestatari care a ieșit din fostul restaurant „Pescarul”, pentru a se solidariza cu revoluționarii de la Timișoara, în 21 decembrie 1989, la ora 15.00. Ei au scandat „Libertate” și „Timișoara”, invitând trecătorii să li se alăture. La scurt timp, în piață a apărut o grupă de soldați, care s-a aliniat de la Conti spre Casa Rhédey, blocând strada Napoca. În jurul orei 15.35, Călin Nemeș și-a dezgolit pieptul în fața soldaților și s-a apropiat de șeful dispozitivului, căpitanul Carp Dando, cu care a intrat într-o altercație. După câteva minute, soldații au deschis focul, la comanda lui Carp Dando, omorând mai multe persoane pe loc și rănind altele, printre care și pe Călin Nemeș.

Căpitanul Carp Dando a fost ulterior achitat în procesul revoluției de la Cluj.  

Distribuie:

Postaţi un comentariu