Bursă de la foştii pentru actualii studenţi ai Facultăţii de Studii Europene

Foto: Dan Bodea

Întâlnirea de zece ani de la terminarea facultăţii i-a făcut pe absolvenţii generaţiei 2007 a secţiei de Management de la Facultatea de Studii Europene să-şi dea seama că în urmă cu un deceniu au făcut o alegere bună şi că acum vor să dea înapoi sprijinul pe care l-au primit de la facultate sub forma unei burse private.

La alegerea unei facultăţi contribuie mai mulţi factori: meseria pe care o vei avea după, oportunităţile de a avansa şi de a avea cu adevărat o carieră, pasiunea, câştigurile financiare, bucuria părinţilor şi multe altele care fac această decizie deloc una uşor de luat.

Elena Pop, absolventă a facultăţii de Studii Europene, generaţia 2007, spune că ea şi colegii ei dacă ar fi să facă încă o dată facultatea, „am face-o tot pe asta, chiar dacă sunt atâtea opţiuni şi am văzut practic ce e mai bine pentru fiecare în mediul profesional”.

Plecând de la această premisă, la întâlnirea de zece ani de la absolvire, foştii studenţi, acum oameni responsabili şi recunoscători pentru parcursul profesional care a început în facultate, s-au hotărât să ofere o bursă privată unui student din anul doi, bursă care să-i dea un imbold pentru continuarea studiilor cu interes şi să-i ofere posibilitatea de a-şi folosi timpul liber pentru activităţi extracurriculare de învăţare şi relaxare şi nu pentru a munci part-time într-un alt domeniu. De asemenea, bursa a fost adresată studenţilor din anul al doilea şi pentru ca aplicanţii să aibă deja în spate trei semestre la care să se poată face media rezultatelor şi să fi avut ocazia ca în acest timp să se implice şi în proiecte pe care să le demonstreze într-o scrisoare de intenţie. Cuantumul bursei este de 800 de euro, sumă strânsă de 35 dintre absolvenţii din 2007.

„Nivelul de timp, de concentrare şi suportul academic pe care le avem în facultate şi poate şi în studiile postuniversitare nu le mai întâlnim ulterior, deci acum studenţii au cel mai mult timp să investească într-o pregătire temeinică şi vrem să-i ajutăm să-şi valorifice acest timp şi suport academic la maximum. Ştim că putem face mai mult şi noi, cei care suntem în mediul profesional, cei care căutăm colegi bine pregătiţi şi-i găsim din ce în ce mai greu, ştim că nu trebuie doar să aşteptăm şi să sperăm că vin generaţii pregătite şi care au investit în pregătirea lor, ci efectiv să contribuim la ajutorul lor. Pentru noi a fost importantă educaţia, am fost o generaţie în care pentru primele burse se luptau tot timpul 20-30% dintre studenţi. Erau puţine, dar ne luptam foarte mulţi şi foarte strâns pentru ele. Continuăm să apreciem educaţia şi nu am vrut să facem asta numai printr-o susţinere verbală sau printr-o promovare de genul ‹‹e importantă educaţia, instruirea, specializarea, continuaţi să faceţi asta››. Am vrut să facem ceva concret, să trecem de la vorbe la fapte”, spune Elena Pop, iniţiatoarea bursei.

Profesorii de la Facultatea de Studii Europene au primit cu mare bucurie iniţiativa foştilor studenţi şi speră ca aceasta să fie replicată şi de alte generaţii. „Această sumă este oferită din banii lor după ce au fost plătite toate taxele şi toate impozitele, deci este cu atât mai lăudabilă această generozitate, care spune foarte multe despre ei, dar spune foarte multe, zic eu, şi despre modul cum se desfăşoară lucrurile la această facultate. Ca să faci un astfel de proiect trebuie să existe o solidaritate, o înţelegere, o apropiere între colegi, o apropiere durabilă pentru că a fost o decizie pe care au luat-o împreună după zece ani de când nu au mai lucrat împreună, trebuie să existe o comunitate şi dincolo de comunitate, că întâlniri de zece ani se mai fac, şi o legătură cu facultatea”, spune conferenţiar doctor Radu Nechita, profesor la FSE şi promotor în rândul studenţilor de a aplica la această bursă.

Câştigătorul primei burse este de fapt o câştigătoare. Se numeşte Valentina Josu, are 22 de ani şi este din Republica Moldova. Notele bune luate la examenele din primele trei sesiuni, activitatea de voluntariat desfăşurată, dar şi determinarea de care a dat dovadă în scrisoarea de intenţie cu care a aplicat i-au convins pe colegii ei mai mari să o aleagă. A terminat Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău unde a studiat câte puţin din materiile management, contabilitate, finanţe publice şi pentru că i-au plăcut studiază acum la specializarea Management, exact specializarea pe care au terminat-o şi cei 35 de contribuitori la bursa ei. Lucrează part-time într-o bancă, iar pe viitor i-ar plăcea să activeze în domeniul auditului financiar.

„Eu sunt din Republica Moldova şi nu am acces la bursa pe care o oferă facultatea, chiar dacă am medie mare, şi m-am gândit că măcar acesta ar putea fi o oportunitate pentru mine. M-a motivat foarte tare să aplic ideea că foşti studenţi şi-au amintit de facultate chiar şi după zece ani şi că încă vor să-i ajute pe studenţii de acum”, spune Valentina Josu.

Pe lângă propria motivaţie, exemplul oferit de alte persoane pare să fie acum metoda cea mai eficientă de a face oamenii să lucreze, să reuşească să-şi atingă scopurile, ba chiar să se autodepăşească. Drept urmare, Valentina şi-a propus ca peste zece ani să fie ea cea care, alături de colegi, oferă burse studenţilor de la Studii Europene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu