Buna Vestire. 11 ani de la reînființarea Mitropoliei Clujului

Soborul de preoți, în fața Catedralei Mitropolitane | Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a fost neîncăpătoare, sâmbătă, 25 martie, la slujba de liturghie, de praznicul Bunei Vestiri. Simultan, s-au sărbătorit și 11 ani de la reînfiinţarea, la 25 martie 2006, a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și șase ani de când în scaunul de mitropolit se află ÎPS Andrei, cel care i-a succedat lui ÎPS Bartolomeu Anania. Acesta din urmă a fost artizanul reînființării mitropoliei de la Cluj, după ce în scaunul de Mitropolit al Ardealului, de la Sibiu, a fost ales contracandidatul său, ÎPS Laurențiu. Decizia de creare a unei noi mitropolii prin ruperea celei de la Sibiu a suscitat ample dezbateri la momentul respectiv. 

Inițial, mitropolia clujeană avea jurisdicție și asupra Arhiepiscopiei de Alba și a Episcopiei de Bihor, dar, după decesul lui Bartolomeu, cele două au revenit la Mitropolia Ardealului. Astfel, din mitropolia de la Cluj mai fac parte doar Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului.

La liturghia de sâmbătă au fost invitați să ia parte PS Vicențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și PS Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

„Evenimentul naşterii noii Mitropolii, ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron Cristea, confirmă (…) împlinirea acestor idealuri ale Ortodoxiei românești, dar şi faptul că Biserica trăieşte mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt”, se arată într-un comunicat de presă al mitropoliei.

 

Postaţi un comentariu