Bugetul Clujului a intrat la apă: cu circa 10% mai mic în 2016 faţă de 2015

Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru 2016 este de astăzi publicat pe siteul primăriei şi este supus dezbaterii publice până în 22 ianuarie. Valoarea bugetului general este de 1.116.388.238 lei din care bugetul de funcționare reprezintă 767.953.238 lei, respectiv, bugetul de dezvoltare 348.435.000 lei.

Pe lista de obiective prioritare anunţată de primărie se prevede între altele:

  • Achiziţia a 10 troleibuze articulate noi. Achiziţia de noi autobuze, troleibuze și tramvaie, din bugetul local, fonduri europene şi elveţiene. Prioritizarea transportului în comun şi construirea de parkinguri.
  • Finalizarea etapei a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest.
  • Demararea reabilitării podurilor: Traian, Porţelanului, puntea pietonală din Grigorescu.
  • Finalizarea reabilitării străzii Făget şi investiţiile din zona Lomb.
  • derularea unor concursuri de soluţii vizând reabilitarea Turnului Pompierilor, reabilitarea zonei Cetăţuie, valorificarea Someşului şi amenajarea unor zone de agrement pe malurile râului.
  • finalizarea noului complex sportiv şi de agrement din cartierul Gheorgheni în parteneriat cu Compania Naţională de Investiţii, în zona fostului cartodrom, pe 9, 4 hectare.
  • continuarea programul de dezvoltare a reţelei de creşe, finalizarea creşei de pe strada Episcop Nicolae Ivan şi începerea lucrărilor la o nouă creşă în cartierul Grigorescu.
  • finalizarea reabilitării şi dotării a trei şcoli: „Avram Iancu”, „Mihai Eminescu” şi „Ion Agȃrbiceanu” şi demararea reabilitării pentru „George Coşbuc” şi „Sigismund Toduţă”.
  • pregătirea proiectul „Case pentru clujeni” – un nou cartier pentru tineri în zona Borhanci şi realizarea studiile necesare pentru dezvoltarea proiectului Cluj Innovation City.
  • transformarea ştrandul Sun într-un aquapark modern prin resurse proprii. Primul pas va fi modernizarea bazinului olimpic şi acoperirea acestuia cu un balon presostatic cu triplă membrană, cu dimensiunea de 64 x 37, 3 x 10 metri, care va permite să fie folosit şi pe timp de iarnă. De asemenea, în incinta complexului va fi amenajat un patinoar.
  • finalizarea reabilitării pieţei de vechituri (Oser) de pe strada Bobâlnei nr. 65.
  • începerea activităţilor culturale şi educative la cinematograful Dacia. Continuarea demersurilor pentru preluarea Parcului.

“Bugetul are o valoare de 247 de milioane de euro. Continuăm modernizarea transportului în comun. Dacă anul trecut am cumpărat 50 de autobuze noi, în 2016 vor fi achiziţionate 10 troleibuze noi de ultimă generaţie, de asemenea, vor fi achiziţionate autobuze electrice din fonduri elveţiene şi sperăm tramvaie noi din fonduri europene. Cele 10 troleibuze noi vor fi achiziţionate 6 din banii primăriei şi ai consiliului local, patru din banii companiei de transport public. Prin asta dorim să modernizăm transportul în comun şi să trecem la ceeea ce ne-am propus, prioritizarea transportului în comun. E clar că fără această prioritizare nu vom putea să găsim soluţii să ajungem la timp la serviciu sau la întâlnirile pe care le avem în municipiu. Prin asta vom încerca să-i încurajăm pe cât mai mulţi dintre clujeni să folosească transportul în comun în detrimentul maşinii proprii. Dacă vă uitaţi la intrarea dinspre Floreşti potrivit studiului de mobilitate urbană zilnic intră şi ies din municipiu 60.000 de maşini. Încercăm să venim cu transport în comun performant cu autobuze noi, să aibă garanţia că dacă se urcă în autobuz la ora 7 şi cinci în Mănăştur pot ajunge la 7.45 în cealaltă parte a oraşului la serviciu în condiţiile în care vom prioritiza transportul în comun. În al doilea rând trebuie să finalizăm proiectele începute, proiectele din zona Lomb, strada Făget pentru care am cheltuit deja opt milioane de lei din bani europeni deşi proiectul a început doar în septembrie, bani pe care altfel trebuia să îi punem din bugetul local”, a precizat Emil Boc.

Primarul a spus că şi liceele care au început să fie modernizate anul trecut din bani europeni vor trebui să fie finalizate cel târziu la începutul anului şcolar viitor. Pe lângă aceste primăria are şi câteva proiecte noi pentru 2016, între care poate fi menţionat proiectul Case pentru clujeni din zona Borhanci. “În zona fostului proiect Casarom din Borhanci dorim să demarăm proiectul Case pentru clujeni în care prin concesiune să dăm şansa clujenilor să îşi achiziţioneze terenul ca să îşi construiască locuinţe pe baza unui plan prestabilit de primărie, cu asigurarea de către primărie a utilităţilor şi a dotărilor de cartier, suprafaţa fiind de pste 70 de hectare”, a mai spus Boc.

Primarul susţine că în acest an se va lucra mult mai intens şi la proiectul Cluj Innovation City. “E un proiect pe 10 ani care ar urma să aducă investiţii de jumătate de miliard de euro şi să creeze 20.000 de locuri de muncă şi peste 100.000 de locuitori în viitorul cartier. Anul acesta se vor finaliza CREIC-ul şi TEAM-ul care sunt pionierii acestui proiect Cluj Innovation City. Vom începe pietonalizarea Pieţei Unirii pe latura de vest, licitaţia este realizată, vom începe şi refacerea podurilor Traian, Porţelanului şi a punţii pietonale din Grigorescu”, a mai spus Boc.

Bugetul pe 2016 este mai mic faţă de 2015, când bugetul municipiului a fost, în special datorită proiectelor pe bani europeni, de 272 de milioane de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu