Boc: Nu este o acţiune împotriva ornamentelor, este o acţiune împotriva proprietarilor delăsători

Foto: Dan Bodea

Primarul Emil Boc a explicat astăzi că intervenţiile ISU la clădirile istorice din centrul municipiului se fac doar în cazurile în care este absolut necesar. Edilul a subliniat că aceste acţiuni au la bază expertize ale specialiştilor.

“În primul rând nu este o acţiune împotriva ornamentelor, este o acţiune împotriva proprietarilor delăsători, care pun în pericol viaţa cetăţenilor din Cluj-Napoca. Din neferirice, indolenţa proprietarilor poate conduce la tragedii. Ne-a ferit Dumnezeu ca indolenţa proprietarului de la Continental să nu producă o mare tragedie în centrul municipiului şi în condiţiile acestea am luat decizie împreună cu autoritatea de la Comisia pentru Monumente şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pe bază de autorizaţie de intervenţie în regim de urgenţă să intervenim cu ISU la acele clădiri din oraş. Intervenţiile se fac în baza unor note tehnice întocmite de poliţia locală, dar nu poliţia nu stabileşte efectiv dacă la acele clădiri se intervine sau nu, ci doar că acea clădire trebuie să fie expertizată. Acele expertize sunt făcute de specialişti selectaţi în urma unor licitaţii şi pe baza acelor note de constatare şi a avizului Comisiei de Monumente se emite autorizaţie de intervenţie în regim de primă urgenţă şi se înlătură acele elemente. În 90% din situaţii sunt elemente de tencuială, elemente de faţadă şi puţine situaţii, sub 10%, când e vorba de elemente de ornament”, a explicat Emil Boc.

Citiți și:

Acesta a subliniat că până acum a fost înlăturat un singur ornament. “De luni, de când am intervenit, nu a fost vorba de nici un ornament propriu zis. Singurul ornament pe care l-am înlăturat a fost săptămâna trecută, când am cerut să se intervină la clădirea de pe Eroilor 19, când exista acel risc enorm ca un ornament să se prăbuşească de pe clădire. Am cerut să intervină ISU pentru că proprietarul nu avea de gând să facă nimic în acest sens”, a adăugat Boc.

Primarul susţine că proprietarii de clădiri cu probleme care nu vor face lucrările necesare vor suporta rigorile legii. “Toate aceste lucruri se fac cu caracter preventiv, suplinim indolenţa proprietarilor. Ei oricum vor suporta rigorile legii, la anul vor avea impozit de cinci ori mai mare dacă nu vor refaţadiza, pot avea răspundere penală dacă se întâmplă ceva”, a declarat Boc.

Boc a adăugat că experţii propun diferite soluţii tehnice în aceste cazuri. “Pe Memorandumului, la Fetiţele vieneze se va face un tunel pentru că asta e soluţia tehnică propusă de expert, chiar dacă nu va arăta bine o perioadă de timp şi va încurca şi traficul pietonal pe Memorandumului, noi facem exact ce spune expertul. În alte cazuri se impune doar înlăturarea unor elemente de faţadă, de tencuială, care vor fi date jos. Fac precizarea că avem fotograful prezent cu cei de la ISU care face fotografii cum arată imobilul înainte  şi după intervenţie, se face un dosar care se predă şi Comisiei de Monumente şi se are în vedere la solicitarea nouă de autorizaţie să se respecte configuraţia anterioară. Avem toate pozele la toate intervenţiiole. Proprietarii vor trebui să refacă exact aşa cum era înainte cu avizul comisiei de monumente”.

Pe lista de intervenţii se află 17 clădiri, dar şi alte 43 se află în analiză. “Noi am trimis până acum 17 clădiri la care ISU să intervină şi poliţia locală are un număr de 43 de clădiri în lucru în momentul de faţă, vom vedea dacă expertul tehnic ne spune dacă la toate trebuie să se intervină sau nu şi vom merge în continuare până la câte clădiri este necesar. Deja au început unii dintre proprietari să ceara autorizaţii şi s-au speriat mai mult de răspunderea penală decât de amenzi, avem solicitări de intervenţii în regim de urgenţă, solicitări de certificat de urbanism pentru refaţadizare şi veţi vedea că în următoare perioadă la tot mai multe clădiri se va interveni. M-aş bucura să vedem o mai mare responsabilitate din partea proprietarilor de clădiri din centrul Clujului”, a subliniat Emil Boc.

Potrivit datelor primăriei, circa 400 de clădiri din centrul oraşului ar avea nevoie de intervenţii mai mult sau mai puţin urgente. În aceste zile cei de la ISU intervin la următoarele clădiri de pe strada Horea: numerele 8, 14, 16, 27, 40, 65, 68, 86, 94, 112.

 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu