Ambasadorul Norvegiei, în vizită la Liceul Samus și Parcul Etnografic

Consiliul Județean Cluj a primit astăzi vizita ambasadorului Regatului Norvegiei la Bucureşti, E.S. Tove Bruvik Westberg. Vizita în județul Cluj a fost prilejuită de sărbătorirea a zece ani de granturi SEE (Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European) și norvegiene implementate în România.

Ambasadorul norvegian a dorit să cunoască cu acest prilej proiectele finanțate din granturi norvegiene și implementate de Consiliul Județean Cluj în această perioadă. În acest sens, o primă vizită efectuată a fost cea de la Liceul Tehnologic Special „Samus”, locație în care Excelența Sa a vizitat camera de stimulare senzorială achiziționată din fonduri norvegiene în cadrul proiectului ,,Inovare prin acţiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale”.

Astfel, doamna Tove Bruvik Westberg a luat un prim contact cu dotările inovatoare, de ultimă generație, ale acestui spațiu dedicat creșterii gradului de incluziune a nu mai puțin de 359 de tineri cu nevoi speciale, reușind să observe în mod interactiv modalitatea de utilizare a terapiilor din cadrul acesteia, inclusiv prin intermediul aparatului Solisten dedicat aplicării terapiei Tomatis. 

Ulterior, ambasadorul norvegian s-a deplasat la secția în aer liber a Muzeului Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, pentru a îi fi prezentate cele două monumente istorice recent restaurate și conservate prin intermediul unui proiect finanțat, de asemenea, din granturi SEE și norvegiene, respectiv bisericile din lemn Petrindu și Cizer. Punerea în valoare a acestor monumente de o valoare patrimonială inestimabilă a reprezentat doar o etapă a proiectului de revitalizare a obiectivului muzeal administrat de forul administrativ judeţean prin intermediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Astfel, în primăvara acestui an, Consiliul Județean Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia și cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România a demarat și finalizat un concurs internațional de soluții care a urmărit identificarea celor mai bune idei pentru amenajarea și extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. Competiția a fost adjudecată, în urma deciziei unui juriu internațional de experți, de către o societate de arhitectură din Cluj, acesteia fiindu-i atribuit și contractul de proiectare a lucrărilor de amenajare și extindere a secției în aer liber a Muzeului Etnografic cu o valoare estimată de 535.076 lei fără TVA.

Distribuie:

Postaţi un comentariu