Alte 60 de autobuze Mercedes pentru transportul în comun

Primăria municipiului Cluj-Napoca continuă investițiile în parcul auto, prin achiziționarea a 60 de autobuze marca Mercedes, care vor completa actuala flotă CTP. Costul unui asemnea autobuz depășește 1 milion de lei.

Prețul unui autobuz este de 1.046.994 lei/ buc+TVA (prețul total pentru 60 buc. autobuze este de 62.819.640 lei+TVA).

Este un autobuz modern, dotat cu echipamente ce au caracteristici de ultimă generație. Perioada de garanție pentru ansamblu vehicul este de 5 ani sau 350.000 de km. Capacitatea totală de transport este de 104 călători, din care 26 locuri pe scaune și 78 locuri în picioare. Puterea motorului diesel este de 220 kW (299 CP ), cu norma de poluare EURO VI, lungimea autobuzului este de 12 m, are podea complet coborâtă, rampă pentru fotoliile rulante ale persoanelor cu dizabilități, un loc special amenajat în salon pentru fotoliile rulante și landourile pentru copii, înclinare pe o parte a autobuzului în stații (kneeling), sistem de încălzire în sezonul rece și sistem de aer condiționat pentru sezonul cald, anunțarea vocală a stațiilor în salon și sistem de supraveghere video în interior și exterior, sistem de numărare a călătorilor transportați, sistem de ticketing, sistem de urmărire prin GPS a vehiculului, anunțarea vocală a numărului de traseu și a direcției de deplasare, în exteriorul autobuzului , în dreptul primei uși, pentru informarea persoanelor cu deficiențe de vedere (ex: „A sosit linia 30, se deplasează spre Cartier Grigorescu”);

Pentru urcare sau coborâre din autobuz, călătorii trebuie să apese butonul de comanda din dreptul fiecărei uși din exterior sau din interior . Se vor deschide doar ușile care au avut o astfel de comandă din partea călătorilor .
Șoferul poate să selecteze deschiderea automată în stații a ușilor la comanda călătorilor sau să selecteze deschiderea ușilor prin comanda dată de el de la bord .

Pentru a urca în mijlocul de transport, persoanele care se deplasează în fotoliu rulant trebuie să anunțe șoferul prin apăsarea butonului din exteriorul autobuzului din dreptul ușii a doua, în dreptul căruia este afișată pictograma standard pentru “fotoliu rulant”. La o astfel de comandă, pe bordul șoferului apare o iconiță cu același simbol standard, care anunță șoferul să coboare, să manevreze rampa de acces și să asiste persoana care se deplasează în fotoliu rulant să urce în siguranță în autobuz. Șoferul nu poate să închidă ușile și să plece din stație decât după apăsarea unui buton din bord, care confirmă că persoana a urcat în siguranță și este pozitionată corect în zona special amenajată.

Pentru a coborî din autobuz, înaintea stației de destinație, persoana care se deplasează cu cărucior rulant trebuie să apese butonul din interiorul salonului unde se află locul special amenajat pentru cărucioarele rulante. La o astfel de comandă, pe bordul șoferului apare iconița ce simbolizează căruciorul rulant și șoferul știe că la prima stație trebuie să manevreze rampa de acces și să asiste coborârea în siguranță a persoanei care se deplasează cu fotoliul rulant. După coborârea în siguranță a fotoliului rulant, șoferul trebuie să apese butonul de confirmare de la bord pentru a putea închide ușile și să plece din stație.

Pentru urcarea sau coborârea landourilor pentru copii se procedeaza la fel ca la fotoliile rulante, iar la bord, șoferul este atenționat prin apariția unei iconițe care simbolizează landoul pentru copii. În exteriorul autobuzului este poziționat un buton special pentru landou, iar în interiorul salonului, butonul este comun cu cel pentru fotolii rulante.

Postaţi un comentariu