Adjunctul Jandarmeriei Cluj, reținut pentru luare de mită

Adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj Ioan Doru Popescu a fost reţinut de DNA, fiind acuzat că în calitate de preşedinte al unei comisii de concurs pentru posturile de subofiţer administrativ principal a primit 2.900 de euro pentru a ajuta rudele a doi jandarmi militari să promoveze proba scrisă a concursului, scrie News.ro.

Procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Ioan Doru Popescu, adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj şi preşedinte al comisiei de concurs, pentru două infracţiuni de luare de mită şi două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şi a lui Vasile Bojan, militar jandarm la IJJ Cluj, pentru dare de mită şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

De asemenea, procurorii militari au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Daniel Gheorghe Chiorean,  militar jandarm la IJJ Cluj,  dare de mită şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şi faţă de Mihai Vasile Budelecan, tot militar jandarm la IJJ Cluj, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită; precum şi faţă de Felician Cornel Chiorean şi Raluca Delia Bojan,  pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Procurorii militari arată că, în 23 septembrie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj a publicat un anunţ privind scoaterea la concurs a 14 posturi vacante de subofiţer, cu recrutarea personalului din sursă externă, din care două posturi de subofiţer administrativ principal – Serviciul Logistic. Preşedinte al comisiei de concurs pentru posturile de subofiţer administrativ principal a fost Ioan Doru Popescu, adjunctul şefului IJJ Cluj. 

Concursul a constat într-o probă psihologică eliminatorie, o probă de evaluare a performanţelor fizice, susţinută în 21 octombrie, şi o probă scrisă, constând în test scris de tip grilă, susţinută la sediul IJJ Cluj, în 24 octombrie.

”În cursul lunii octombrie 2016, suspectul Daniel Gheorghe Chiorean şi Vasile Bojan, militari jandarmi la IJJ Cluj, l-au abordat pe Ioan Doru Popescu, adjunct al Inspectorului şef al IJJ Cluj şi preşedinte al comisiei de concurs, şi l-au întrebat dacă îi poate ajuta pe candidaţii Chiorean Felician Cornel şi Bojan Raluca Delia să promoveze concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofiţer administrativ. Ultimii doi menţionaţi sunt fratele, respectiv fiica celor doi militari jandarmi”, arată DNA.

În 21 octombrie, Ioan Doru Popescu i-a pretins 1.000 de euro lui Daniel Gheorghe Chiorean şi 2.000 de euro lui Vasile Bojan, pentru ca în schimb să le faciliteze rudelor celor doi să promoveze proba scrisă a concursului. În aceeaşi zi, Ioan Doru Popescu a primit 900 de euro de la Daniel Gheorghe Chiorean şi 2.000 de euro de la Vasile Bojan.

Contactul dintre Ioan Doru Popescu şi Vasile Bojan a fost intermediat de Mihai Vasile Budelecan.

În 23 octombrie, cu o zi înainte de susţinerea probei scrise, Ioan Doru Popescu le-a pus la dispoziţie lui Daniel Gheorghe Chiorean şi lui Vasile Bojan cele două variante de răspuns aferente testului grilă pe care candidaţii Felician Cornel Chiorean şi Raluca Delia Bojan l-au susţinut în 24 octombrie la sediul IJJ Cluj.

”În urma susţinerii testării scrise, cei doi candidaţi au luat nota maximă, fiind, de altfel, singurii care au obţinut nota 10.00 şi au fost în cele din urmă declaraţi admişi, promovând astfel concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofiţer administrativ în cadrul acestei unităţi”, mai arată DNA.

Ioan Doru Popescu şi Vasile Bojan sunt prezentaţi, joi, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Postaţi un comentariu