A murit „poetul de pe deal”, Vasile Dâncu

Vasile Dâncu, poetul de pe deal | Foto: VGD

În această dimineață a încetat din viață poetul Vasile Dâncu din Runcu Salvei, județul Bistrița-Năsăud, tatăl sociologului Vasile Dâncu. Vasile Dâncu sr. a fost un poet autodidact, care a scris versuri de mare valoare literară, spun cei care i-au studiat opera. Datorită faptului că și-a petrecut toată viața în satul natal, situat pe un deal înalt din Țara Năsăudului, el este supranumit în cercurile de literați „poetul de pe deal”. 

Un nepot al său, Vasile George Dâncu, directorul Editurii Școala Ardeleană, din Cluj-Napoca, a scris în această dimineață pe contul său de Facebook: 

„A fost un fenomen: un țăran autodidact care și-a depașit condiția. A plecat din sat de două ori: prima dată să intre în Istoria Literaturii și Acum. Sper ca Dincolo să fie acea lume pe care a trăit-o, a visat-o și scris-o în cărți!”

Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România a transmis de asemenea un mesaj de condoleanțe, semnat de președinta filialei, Irina Petraș, pe care îl reproducem:

„In memoriam Vasile Dâncu

Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România anunță cu durere  încetarea din viață a poetului Vasile Dâncu. Odihnească-se în pace!

Vasile DÂNCU (11 mai 1939, în Runcu-Salvei – 23 septembrie 2018, Cluj-Napoca). Tatăl sociologului Vasile Sebastian Dâncu. Poet autodidact. A debutat în revista Albina, Bucureşti, 1967. A colaborat la România literară, Steaua, Tribuna, Minerva, Cadran, suplimentul „Mesagerul literar şi artistic” al ziarului Mesagerul de Bistriţa. Volume de versuri: Cântece, 1974; Gravuri lapidare, 1990; Simple propoziţii, 2001, ediţia a II-a 2007; Slove rurale, 2010; Cântece, 2012; Chants, antologie de poeme în limba franceză, trad. Letiţia Ilea, 2013 (participant la Salon du livre, Paris); 75 de poeme, 2016.

«Fixat sunt pe veci pe-o culme de deal, / n-am zeppelin, n-am aripi / doar bietul dor de ducă / îmi poartă gândul / prin multele cetăţi. / Mi-s drumurile scurte / şi se suprapun / ca firele de aţă pe un ghem.»

«Satul meu / nicicând nu va pleca / în altă parte / să-şi caute norocul. În jurul lui se învârte / şi se toceşte lumea». (Vasile Dâncu)

«Vasile Dâncu nu este un ţăran care scrie poezii, el este un poet extraordinar care trăieşte la ţară, el este o specie ciudată azi, de neînchipuit pentru mulţi. Trebuie să ai într-adevăr o mare siguranţă de tine şi o mare nepăsare de ce-ar putea să spună despre tine cutare şi cutare ins cu condei, trebuie să ai o răbdare grozavă, trebuie să ai… Vasile Dâncu seamănă cumva cu acei mari scriitori americani care creşteau capre şi mergeau din când în când la târg să-şi vândă catârii». (D.R. Popescu)

«Nu cred să se fi scris la noi o poezie în care zădărnicia gândului de a porni la drum şi imposibilitatea de a evada de sub puterea magnetică a locului să fie atât de simplu, sintetic şi frumos puse în cuvânt. Aş îndrăzni să spun că este surprinsă aici o trăsătură definitorie a sufletului românesc, aceea de mirare împăcare între „cu capu-n nori” şi „cu picioarele pe pământ”». (Ion Mureşan)

«Prezenţă exotică şi tonică în poezia de azi, Vasile Dâncu profită, oricât nu şi-ar fi propus, de ingenuitatea scripturală, de candoarea conceptului. Poetul e un prerafaelit inocent, devenind hieratic, o biografie decantată în simplităţi şi rostită cu un timbru senin». (Al. Cistelecan)

«Îmi erau (aproape) limpezi – după prima lectură a versurilor lui Vasile Dâncu – două lucruri: 1. că avem de-a face cu un poet al locuirii, unul pentru care locul obârşiei are o atât de mare însemnătate, încât dependenţa doar dorul de ducă întreţinut anume o poate mulcomi. Un poet care experimentează într-o variantă proprie balansul între exod şi înrădăcinare pe care îl trăia/scria un Ion Pillat, să zicem. Instalat domneşte în satul lui din deal, dintre dealuri, cu casa sprijinită pe cărţi, nu doar pe stâlpi trainici, el visează călătorii. Şi 2: că inocenţa lui e jucată, căci sforile poemelor sunt trase de o minte lucid-ironică, încântată de dansul ei pe sârmă între». (Irina Petraş)

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu