51 de organizații clujene cer inspectoratului să aprobe clasa de arte cu predare în limba maghiară de la Liceul Apáczai

Reprezentanții a 51 de organizații clujene au semnat, depus și trimis astăzi o luare de poziție vizavi de situația de la liceul clujean Apáczai Csere János din Cluj, unde Inspectoratul Școlar Județean nu a aprobat înființarea unei clase de arte cu predare în limba maghiară.

Documentul semnat între alții deAsociația Clujul Comoară,  Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania, grupul PONT, Asociația Tranzit  sau Asociația Economiștilor Maghiari din România,  a fost trimis inspectorului școlar general al județului Cluj, Valentin Cuibus, inspectorului școlar general adjunct al județului Cluj,  Török-Gyurkó Zoltán și secretarului de stat pentru învățământ în limbile minorităților, Király András György.

În cadrul luării de poziție, semnatarii își exprimă nemulțumirea și revolta vizavi de situația în care s-a ajuns la liceul Apáczai Csere János, unde nu s-a aprobat în acest an școlar singura clasă a V-a din județ cu profil de arte, cu predare în limba maghiară. De asemenea, semnatarii solicită găsirea unei soluții prompte și favorabile elevilor afectați,  precum și asigurarea educației artistice în limba maghiară pe viitor. 

”Noi, reprezentanții asociațiilor și fundațiilor civile și profesionale clujene, urmărim cu îngrijorare impasul în care a ajuns secția cu profil de artă din cadrul Liceului Teoretic Apáczai Csere János. Pilonul principal al învățământului profesional cu limba maghiară de predare în domeniul artelor plastice, care în ultimii 16 ani a asigurat dezvoltarea la cel mai ridicat nivel a capacității creatoare și de exprimare artistică a mai multor generații de copii, precum și fundamentarea culturii generale și artistice ale acestora, a ajuns într-o situație critică. Elevii de la secția de desen a Liceului Apáczai și-au afirmat talentul la numeroase expoziții de artă, lucrările lor au apărut în diverse publicații din domeniu. Aceste rezultate confirmă eficiența programului de învățământ menit să dezvolte talentul elevilor, recunoscut nu doar la nivelul orașului nostru, ci și într-un cadru mai larg, național și internațional. Dreptul la învățământul în limba maternă este un drept fundamental garantat atât de Constituția României, cât și de tratatele internaționale semnate. Acest drept, în conformitate cu Legea Educației Naționale, trebuie asigurat și în cadrul învățământului de specialitate din domeniul artelor plastice”, se arată în scrisoarea comună a acestor asociații.

Motivația Inspectoratului Școlar Județean pentru neaprobarea clasei se referă la numărul prea mic de elevi înscriși în acea clasă, însă susțin reprezentanții societății civile clujene în cadrul altor licee clujene au fost aprobate clase cu profil vocațional cu un număr la fel de mic sau mai mic de elevi.
Pe de altă parte și părinții elevilor de la Apáczai au trimis, în cursul săptămânii trecute, o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării referitor la situația creată la această unitate de învățământ.

”În perioada de înscrieri ce va avea loc în viitorul apropiat vă rugăm să găsiți o soluție pentru asigurarea învățământului profesional cu predare în limba maghiară în domeniul artelor plastice la Cluj-Napoca” se menționează în finalul documentului trimis la inspectorat și la ministerul de resort.


Publicitate

Postaţi un comentariu