Medicii clujeni:Răniții din accidentul aviatic sunt conștienți.Copilotul are cele mai complexe leziuni

UPDATE: În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Spitalul de Urgență Cluj-Napoca, medicii care se ocupă de starea victimelor acceidentului aviatic de luni noaptea, au declarat că starea pacienților este în prezent stabilă.

Petru Șușca, managerul spitalului: Medicul Radu Zamfir, fără traume importante la evaluarea primară și secundară, a fost externat la cerere pe propria răspundere. Dânsul a fost preluat de o ambulanță la București.

Potrivit managerului, doctorul Radu Zamfir a ajuns la București cu un zbor de linie care a decolat la ora 14 de pe Aeroportul Internațional Cluj.

În ceea ce privește starea de sănătate a celorlalte victime, aceștia sunt, potrivit medicilor, în stabili hemodinamic și nu vor mai fi supuși altor intervenții chirurgicale.

„Din 5 pacienți internați în Secția de Terapie Intensivă,  trei au fost supuși în cursul nopții și dimineții unor intervenții chirurgicale, ortopedice și de chirurgie plastică. Evoluția postoperatorie este fără complicații majore. Toți pacienții au fost evaluați de o echipă complexă, multidisciplinară, de chirurgie generală, vasculară, neurochirurgie, chirurgie toracică, buco-maxilofacială, ORL, chirurgie plastică și operatorie, ortopedie și în prezent nu necesită alte intervenții chirurgicale. Nusunt complicații majore. În prezent nu necesită alte inrvenții. Toți sunt conștienți. Pacientul cu cele mai grave leziuni este copilotul, care prezintă lexiuni toracice, buco-maxilo-faciale și de membre.ții și dimineții unor intervenții chirurgicale, ortopedice și de chirurgie plastică. Evoluția postoperatorie este fără complicații majore. Toți pacienții au fost evaluați de o echipă complexă, multidisciplinară, de chirurgie generală, vasculară, neurochirurgie, chirurgie toracică, buco-maxilofacială, ORL, chirurgie plastică și operatorie, ortopedie și în prezent nu necesită alte intervenții chirurgicale. Nu sunt complicații majore. În prezent nu necesită alte inrvenții. Toți sunt conștienți. Pacientul cu cele mai grave leziuni este copilotul, care prezintă lexiuni toracice, buco-maxilo-faciale și de membre.

DSC_0335

Foto: (de la stânga la dreapta)conferențiar-doctor Cristina Ghervan, managerul Petru Șușca, director medical Monica Costin , șef de lucrări dr. Adela Golea

 

UPDATE: Medicul Radu Zamfir, cel care a anunţat accidentul aviatic la 112 şi cel care a acordat primul ajutor colegilor săi pasageri a fost externat marți.

Radu Zamfir a fost cel mai puţin rănit dintre pasageri, diagnosticul la internare a fost echimoză şi escoriaţii şi traumatism bazin. Radu Zamfir pleacă la București cu un avion TAROM. La ora 15.30 el va face declarații pentru presă.


Medicii care îi îngrijesc pe cei cinci răniți din accidentul aviatic din Apuseni au declarat marți într-o conferință de presă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj că pacienții sunt conștienți, în stare stabilă, sub monitorizare și că s-a intervenit chirurgical în cazul rănilor deschise.

„Conform informațiilor oferite de doamna profesor Natalia Hagău, șefa Secție Anestezie-Terapie Intensivă, unde sunt spitalizate cele cinci victime, au fost întreprinse intervențiile chirurgicale de urgență de închiderea fracturilor deschise, de reducere a luxațiilor, terapia durerii, stabilizarea hemodinamică și circulatorie. În prezent, cele cinci victime sunt conștiente, sunt stabile hemodinamic și circulator și sunt în continuare în monitorizare”, a afirmat Cristina Ghervan, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Medicul șef al UPU Cluj, Adela Golea, a făcut o trecere în revistă a diagnosticelor puse la internare în cazul celor cinci răniți.
„S-au preluat cinci victime de sex masculin, care aveau vârste cuprinse între 23 și 46 de ani. Dânșii prezentau traumatisme cranio-cerebrale, contuzii cervicale, traumatisme toracice și, individualizat, traumatisme ale membrelor și traumatisme de bazin. După evaluarea primară și secundară a medicilor s-a trecut la manevrele de urgență terapeutice din teren, după care au fost transportate la Spitalul de Urgență Cluj”, a spus Adela Golea.

Surse medicale au declarat că unul dintre răniți, Răzvan Petrescu, avea la internare politraumatism toracic și membre, precum și fractură dublă femur. De asemenea, Cătălin Pivniceru avea politraumatism toracic și traumatism cranio-cerebral, Sorin Iancea — traumatism de coloană vertebrală, Valentin Calu — traumatism toracic și traumă cervicală, iar cel mai puțin rănit, Radu Zamfir, avea echimoză și escoriații și traumatism bazin.

Localizarea avionului s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informațiilor furnizate de operatorii de comunicații mobile, odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta, conform unui comunicat al Serviciului de Telecomunicații Speciale remis, marți, presei.

O echipă complexă formată din procurori, specialiști criminaliști și inspectori ai Aviației Civile a plecat marți, în jurul orei 10, 00, spre locul în care a căzut avionul.

Viceprim-ministrul pe probleme de securitate națională, Gabriel Oprea, a solicitat marți tuturor instituțiilor cu atribuții să transmită de urgență rapoarte complete privind măsurile și acțiunile derulate în scopul salvării victimelor evenimentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014, informează Biroul de presă al Guvernului.

De asemenea, premierul Victor Ponta a dispus efectuarea unei anchete în cazul accidentului aviatic produs în județul Cluj este una bună și corectă.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu