Optimism pe bursele europene după ce Germania a relaxat condiţiile carantinei

Bursele europene au crescut joi, reflectând un optimism prudent al investitorilor bazat pe hotărârea  mai multor ţări de a relaxa măsurile de carantină socială în încercarea de a-şi reporni economiile, scrie Financial Times.

Stoxx Europe 600 a crescut cu 0,8 la sută, în timp ce Cac 40 la Paris și Dax 30 la Frankfurt au crescut cu 0,9 la sută. La Londra, FTSE 100 a crescut cu 0,2 la sută.

Tot mai multe state europene au început să avanseze termene pentru revenirea graduală la normalitate. Miercuri, Germania s-a alăturat primelor trei ţări europene, Austria, Danemarca și Republica Cehă, care au anunțat planuri de relaxare a măsurilor de carantină socială şi economică. Magazinele mai mici din Germania se vor deschide începând de săptămâna viitoare, iar școlile de la începutul lunii viitoare.

Este de așteptat că Marea Britanie să extindă carantina până la începutul lunii mai, dar sunt speranţe că de luna viitoare va începe o reducere treptată a restricțiilor.

Analistul valutar Lee Hardman a declarat pentru Financial Times că anunțul autorităţilor germane oferă o „firavă rază de lumină” pe fondul unor vești altfel sumbre. Dar a avertizat că revenirea la normalitate va dura timp. „Este puțin probabil ca activitatea economică să se redreseze mai devreme de sfârșitul acestui an, în cel mai bun caz”, a spus el.

Încetinirea epidemiei și anunţurile statelor că vor interveni monetar şi fiscal au determinat bursele europene să urce cu peste 20 la sută de la jumătatea lunii martie, după ce, anterior, scăzuseră cu 40 la sută. Analiștii sunt însă  îngrijorați că recuperarea burselor nu va putea fi susținută. E posibil ca această creştere să fie prea mare şi să vină prea devreme. O creştere sănătoasă a burselor va putea fi susţinută doar dacă va exista o creştere economică puternică a economiilor europene în ultima parte anului, a declarat Peter Oppenheimer, de la Goldman Sachs, pentru Financial Times.

Optimismul de pe bursele europene este compensat de scăderile de pe pieţele asiatice. Bursele asiatice au căzut miercuri, după avertismentul FMI că economia regiunii, ca efect al crizei provocată de coronavirus, se va opri din creştere pentru prima dată după şase decenii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu