”U” și CFR n-au avut ochi pentru ei. I-a luat FCSB

CFR Cluj domină fotbalul intern din 2017 încoace, iar acest lucru nu avea cum să treacă neobservat, iar „modelul A la Cluj” se dorește implementat în tot mai multe cluburi din țară. Feroviarii mizează, în general, pe jucători străini, cu experiență, în detrimentul tinerilor, iar Universitatea va miza în viitor pe copiii de la academia ”U” Luceafărul.

Poate din aceste motive nici unii, nici ceilalți n-au observat că în Cluj-Napoca există o veritabilă „fabrică de talente” – Școala de fotbal Ardealul Cluj. Dacă CFR sau Universitatea Cluj n-au prea avut ochi pentru copiii crescuți de familia Moldovan, proprietara școlii, finanțatorul vicecampioanei FCSB a transferat nu mai puțin de șase fotbaliști, dintr-o lovitură.

Investiție de viitor
Cristian Tand (18 ani, fundaș central), Cătălin Vaida (18 ani, atacant), Andrei Istrate (17 ani, atacant), Denis Szep (18 ani, atacant), Rareș Trif (18 ani, mijlocaș) și Lucian Moldovan (18 ani, fundaș). Toate aceste nume, cu excepția lui Vaida (care a fost selecționat la toate naționalele de juniori ale României), aproape că nu spun mai nimic iubitorilor de fotbal din România.

Poate tocmai de aceea nici oficialii celor mai importante cluburi din Cluj-Napoca, CFR și ”U”, n-au fost interesați de o colaborare cu Școala de fotbal Ardealul, locul în care toți cei amintiți mai sus au fost antrenați să facă pasul spre marea performanță. Recent reprezentanții unei agenții de impresariat au anunțat că toți cei șase juniori au semnat cu FCSB. Conform agentul Florin Vulturar toți cei șase fotbaliști au avut mai multe oferte din țară și din străinătate, dar proprietarul școlii de fotbal, Alexandru Moldovan, a preferat un transfer la pachet.

„În țară se vinde un jucător care termină junioratul cu 10.000-15.000 de euro. Afară se plătesc sute de mii de euro. Oferta de la FCSB a fost cea mai bună din punct de vedere financiar”, spune Alexandru Moldovan. 100.000 de euro este suma pe care o va plăti Gigi Becali pentru cei șase jucători. Ulterior, FCSB va achita încă 20.000 de euro pentru fiecare din cei șase, în momentul în care vor debuta în echipa de seniori a roș-albaștrilor, iar Școala de fotbal Ardealul va mai încasa câte 20% din viitoarele transferuri ale lui Tand, Vaida, Istrate, Szep, Trif și Moldovan.

„Majoritatea copiilor de la noi au calități pentru fotbalul de performanță, dar depinde de ei și de caracterul lor dacă vor ajunge departe. Sunt foarte mulți factori de care depinde ascensiunea unui jucător tânăr, de la seriozitatea lor, la mediul în care o să ajungă. Contează de ce antrenori vor avea parte, de pericolele existente. Ei sunt trași în capcane de la 14, 15 ani, cel mai periculos fiind anturajul.

Un rol foarte important îl are familia și educația. Să fii sportiv nu înseamnă doar să dai cu piciorul într-o minge, contează și cum te îmbraci în afara terenului, cum te comporți la școală, în relația cu lumea, trebuie să fii un exemplu pentru ceilalți. Noi așa îi educăm la Școala Ardealul”, povestește Călin Moldovan, fost portar la Universitatea Cluj, în prezent antrenor la Școala Ardealul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu