Rugby / Brandul „U” prinde rădăcini în Anglia

Daniel Martac (foto, la minge) este unul dintre cele mai bune produse ale echipei de rugby "U" Cluj şi va evolua în Anglia la Portsmouth

Renascută din propria-i cenuşă echipa de rugby „U” Cluj devine un brand internaţional. La începutul acestei luni conducerea universitarilor a pus bazele unui parteneriat cu Rotherham Titans, iar de o săptămână Daniel Martac se pregăteşte alături de Portsmouth, continuând astfel, tradiţia începută de Paulică Ion, primul rugby-ist transferat de la Universitatea în Anglia.

Stagiu de „maturizare”
Alegerea lui Daniel Martac de a evolua în Anglia este o provocare pentru rugby-istul de numai 21 de ani al Universităţii. Spune că este o „aventură” de care avea nevoie, la capătul căreia îşi doreşte să revină la echipa lui de suflet („U” Cluj) alături de care visează să devină campion.

„Am avut puţin noroc să ajung la Portsmouth. În vară a venit un rugby-ist de la această echipă să se pregătească la Cluj, ne-am împrietenit şi de ceva vreme mă tot întreba dacă nu aş vrea să merg în Anglia, să joc pentru Portsmouth. Mi s-a părut cea mai potrivită alegere în acest moment, aveam nevoie de această aventură”, povesteşte Daniel.

Martac junior a început să practice rugby-ul în 2007, pe când avea deja 14 ani şi o bogată cultură rugby-istică, tatăl lui (Cornel Martac) fiind unul dintre cei mai mari jucători ai Universităţii Cluj şi fost internaţional al României.

„Am fost puţin surprins de reacţia tatălui meu când i-am spus că vreau să merg şi eu la rugby. <Mi-am rupt eu destul oasele>, spunea tata. Până la urmă am făcut aşa cum mi-a dictat sufletul şi m-am înscris la grupa de juniori a lui Simi Mărginean, care de altfel a fost coleg de echipă cu tata. Pot spune că am genă de rugby-ist aşa că nu mi-a fost foarte greu să fac pasul spre grupele de juniori mari pregătite de Horea Hâmpea şi el fost coleg cu tatăl meu”, rememorează sportivul.

Ca junior Daniel Martac a obţinut cam tot ce şi-a dorit, locul 3 la campionatul European cu U19, locul 8 campionatul mondial universitar de rugby în 7 şi un bronz naţional la Under 18 alături de colegii de la Clubul Sportiv Gens Cluj-Napoca. Singurul regret rămâne acela de a nu fi cucerit un titlu de campion. „Trofeul acesta sper să-l obţin cu Universitatea într-o zi”, punctează Martac.

Modest, ambiţios şi … plin de talente

Rugby-ul este o pasiune transmisă din generaţie în generaţie, iar familia Martac nu face excepţie însă, sportul este completat de Daniel, cu o mulţime de alte preocupări. În copilărie a cântat la trompetă, iar acum este fan al muzicii rock.

Înainte să aleagă rugby-ul a practicat baschetul, a fost şi „actor”, într-un film în care îndemna tinerii să facă sport şi, poate surprinzător pentru unii, a ales să urmeze cursurile facultăţii de drept în detrimentul celei de educaţie fizică şi sport.

„Visez să devin avocat. E  o meserie care m-a atras dintotdeauna, iar sport făceam oricum. Întotdeauna în viaţă consider că e bine să fii pregătit în mai multe domenii pentru că nu poţi să ştii niciodată ce îţi rezervă viitorul”, explică Daniel.

Odată transferat în Anglia, Martac junior a mărturisit că va încerca să obţină un nou transfer, de această dată universitar.

„Portsmouth este un oraş port, dar şi centru universitar şi sper să pot să obţin şi acest transfer de studii aici”, spune Martac. Până să se rezolve această mică problemă, sportivul va reveni la Cluj-Napoca în sesiunea de examene din ianuarie, se va antrena cu foştii lui colegi de la „U” şi va continua să muncească pentru a-şi împlini cel mai mare vis, să participe la un turneu final de Cupă Mondială.

Distribuie:

Postaţi un comentariu